Nikola Čulík žije a tvoří v GHMP

9. leden 2013

Nikola Čulík (*1983) je předloňským absolventem ateliéru kresby na pražské AVU a autorem rozsáhlých souborů imaginativních kreseb, na kterých pracuje od roku 2004. Ve 2. patře pražské Staroměstské radnice můžete aktuálně vidět jeho výstavu nazvanou Život a dílo.

„Setkáte se tu s ranými pracemi, které jsou v dolní části, ale skutečné významové těžiště výstavy je tady nahoře a jsou to kresby z let 2011 a 12, čili ta nejsoučasnější tvorba,“ říká kurátorka výstavy Olga Malá. Tato část expozice představuje práce ze souboru Román, kterej sem napsal, čtvrté a zatím poslední části Temné noci, kterou autor označuje jako kreslený román.

„To souvisí s určitejma narážkama nebo zpětnejma vazbama od dalších lidí, který mi říkali, že by bylo pěkný, kdybych ty kresby vydal v tištěný formě jako knihu, respektive že ač jsou ty kresby formátem malý, mají monumentální charakter,“ vysvětluje Nikola Čulík. Text je ostatně v jeho pracích prakticky všudypřítomný. Původně přitom své kresby opatřoval názvy jen ze zvyku. „Ty názvy pro mě začaly bejt čim dál důležitější, až se to překlopilo málem v to, že místo aby název podtrhoval kresbu, naopak kresba začala podtrhovat název.“

Kromě typicky niterných, imaginativních kreseb představuje Čulík i malby, své vůbec první video (které vzniklo vlastně náhodou) nebo instalaci využívající reálné objekty z umělcova domova. „Pro mě to je kresba, trojrozměrná kresba. Je to metafora – napravo je svět tryskající, krystalicky čistý lásky, která má zároveň i příchuť nějaký neukojenosti. A na druhý straně je zase svět, kterej je potemnělej, odvrácená strana prožívání, duše, zážitků. Všechny předměty, který tam jsou, jsou autentický,“ říká Čulík.

02802912.jpeg

Koncept výstavy, která přes zdánlivě ironický název skutečně rozostřuje hranici mezi životem a dílem, je mnohovrstevnatý a plný průhledů do nových kontextů; řadu indicií k pochopení celku poskytuje právě zmíněné video. Přestože sám mluví o hluboce osobním a do značné míry terapeutickém rozměru své tvorby, usiluje Nikola Čulík i o dosažení blízkosti a intimity s divákem, kterého nechává nahlédnout třeba právě do své rozestlané postele. „Nikola je schopen hluboké introspekce týkající se nitra každého z nás. Pocity zranění, strachu, bolesti, ohrožení známe všichni. Zároveň je to autor, který je naprosto břitkým glosátorem událostí současnosti. Ono to na těch kresbách není jasné hned v první chvíli, ale probleskne to,“ uzavírá Olga Malá.

Výstavu Nikola Čulík – Život a dílo můžete vidět v GHMP, konkrétně ve 2. patře Staroměstské radnice, do 24. února.

autor: Robert Candra
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.