R.U.R. podle Franka Millera

8. duben 2013

Precizní ztvárnění světa v budoucnosti, kde se tísníte na přeplněných chodnících i silnicích. Brilantně vyvedené akční scény. A také příběh, který trochu pokulhává. Taková je Drsná škola Franka Millera a Geofa Darrowa.

Frank Miller je možná nejslavnějším komiksovým autorem současnosti. Do povědomí široké veřejnosti se dostal třeba díky úspěšným filmovým zpracováním jeho známých děl Sin City nebo 300, ale také tím, že se posílel na dnes už legendárních sériích o Batmanovi, Supermanovi nebo Daredevilovi.

Pokud někdo má Franka Millera spjatého pouze s noirovou estetikou série Sin City, Drsná škola pro něj může být výrazným vybočením. Geof Darrow, jenž měl na starosti mimo jiné i výtvarné návrhy filmu Matrix, totiž vyprávění opatřil velmi pestrými ilustracemi. A právě grafická stránka je tím zajímavějším aspektem tohoto komiksu.

Příběh je totiž ve své podstatě strohý. Jedná se o sci-fi plné akce a hlavním tématem je podřízenost robotů, kteří se nemohou vzepřít mocné korporaci a tedy se nemohou stát ani svobodnými bytostmi. I když zde Miller opět vytahuje své osvědčené postupy, mezi které patří třeba explicitní nezvratnost osudu, Darrow ho svou velkolepou detailní kresbou doslova válcuje. Čtenář je tak spíš vtažen precizními obrazy, jež navíc ještě více vynikají ve velkoformátovém vydání, které nakladatelství Comics Centrum pro český trh připravilo.

02863027.jpeg

Drsná škola je akční jízdou a vynikající výtvarnou exhibicí. Je zbytečné hořekovat nad trochu neobjevným příběhem, který se zde opravdu jeví pouze jako nosná konstrukce pro grafickou nadstavbu. Hlavní je, že se toto dílo, které patří do světového kánonu komiksu k českému čtenáři po více než dvaceti letech dostalo. Jedná se totiž o opravdu výjimečnou podívanou.

Frank Miller, Geof Darrow: Drsná škola, Comics Centrum, Praha 2013

autor: opí
Spustit audio