Salon umění v DOXu neboli Vystav své dílo!

7. květen 2012

V pražském DOXu začala výstava Salon umění – malba. Projekt je založen na otevřené výzvě Vystav své dílo v DOXu! Každý, kdo v určeném termínu donesl do DOXu svůj obraz, se automaticky stal účastníkem výstavy Salon umění.

Sonda do současné české malby – a to jak profesionální, tak amatérské. Tak by se dal shrnout koncept výstavy Salon umění. V čem spočívají specifika výstavy, objasňuje Michaela Šilpochová z DOXu: „Projekt vznikl na základě otevřené výzvy, která byla určena nejen umělcům, ale široké veřejnosti. Během tří týdnů se nám sešlo 1132 prací od 535 účastníků.“ Neprobíhal vůbec žádný kurátorský výběr. Všechna díla, která byla přihlášena, se tedy skutečně objevila na zdech hlavního sálu v DOXu.

Podmínkou bylo, že každý účastník Salonu umění musel své dílo do DOXu osobně doručit.
Ředitel Centra současného umění Leoš Válka má radost z toho, že kromě ryzích amatérů se do Salonu malby přihlásili i zavedení malíři. Na zahájení výstavy bylo i několik vystavujících. Dva obrazy s motivem máků přinesla do DOXu Olga Šmídová: „Přišlo mi hezké, že tady může vystavovat kdokoliv.“

Mezi vystavenými obrazy visí i jeden od malíře a grafika Aleše Lamra. Proč on se rozhodl vyslyšet výzvu DOXu? „Protože už dlouho žádný salon nebyl, tak proto. Poslední byl před revolucí.“ Většina vystavujících jsou ale buď studenti uměleckých škol, anebo ryzí amatéři. Za amatérskou malířku se považuje například Tereza Přecechtělová, která má na výstavě tři menší díla.

02624039.jpeg

Pestrá směs, ve které narazíte na zajímavé skvosty, na úsměvné kýče, na čiré úlety, ale i na vyloženou nudu. To všechno je Salon malby. Pokud mezi stovkami vystavujících narazíte na někoho, kdo vás hluboce zaujme, můžete mu dát svůj hlas a pomoci mu k samostatné výstavě v DOXu.

Spustit audio