Tvořte z odpadu, vzkazují čeští designéři

29. květen 2013

Nová sedačka za 100 tisíc vás neudělá šťastnější než gauč po babičce, který si sami počalouníte. I takové jsou vzkazy českých designérů, kteří se letos rozhodli redukovat, renovovat a recyklovat v rámci projektu 3xR. Podporují tak nejen ekologickou osvětu, ale taky inspirují českou veřejnost. Ze starého nábytku a odpadu vytvoří v pražské MeetFactory během několika dní užitné i dekorativní kousky nejen pro domácnost.

Nejdůležitější asi je, nabrat toho co nejvíc a pak se prostě uvidí,“ popisuje strategii boje o nejlepší věci z kontejnerů jedna z designérek Tereza Drozd, která byla vybrána ze 150 amatérských zájemců o účast na projektu 3xR. Hlavním partnerem akce je světový výrobce a prodejce nábytku, který poskytl poškozený nábytek – a tím materiál pro umělce. Letos je profesionálních designérů třicet.

U otevírání kontejnerů pak nechyběla ani Lenka Střílková a Antonín Wenzel, tedy designérské duo Laňka a Goro. Recyklování je pro ně přirozenost. „Nebereme to jako něco, čím bychom se jednou měli uživit, ale že by se to mělo stát součástí každodenního života. Svět je zahlcený nadvýrobou a nám to není jedno a rádi zpracováváme materiál, který už byl jednou použitý nebo vyrobený.“

Letos mají designéři tvůrčí svobodu, mohou redukovat,renovovat a recyklovat cokoliv, s jedinou podmínkou – finální výrobek musí být z 80 % z recyklovatelného odpadu. U obřích kontejnerů to vypadalo jako ve včelím úlu, a to nejen díky sousedství rušné čtyřproudovky. Každý se snažil odnést ty nejlepší kousky. Jak se shodují Lenka s Antonínem, na velké rozmýšlení tu nebyl čas.„To je inspirace materiálem. Co první vám padne do oka, to prostě sebrat, improvizovat. Každý se toho snaží i vzít víc, aby v případě, když dojde na slepé místo, tak se mohl vrátit, začít znovu nebo začít dělat něco jiného.“

02897297.jpeg

Čas tvořit mají všichni tvůrci do neděle, kdy workshop v rámci projektu 3xR končí. Jejich výtvory budou vystaveny v MeetFactory v rámci pražské muzejní noci a taky na podzimním Designbloku. Tím naplní i hlavní cíl celého projektu i pořádajícího občanského sdružení Tereza: ukážou lidem, že ne všechno, co se zdá jako odpad, je nepoužitelné.

Ukázky výtvorů z minulého roku i další informace k projektu najdete na webu 3xr.cz.

autor: Susana
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.