Týden výtvarné kultury potřetí v Brně

14. březen 2012

Do neděle 18. března probíhá v Brně akce Týden výtvarné kultury. Přednášky, komentované prohlídky, výtvarné dílny a diskuze s odborníky a umělci – to je jen malý výsek z programu, který Týden výtvarné kultury nabízí.

Týden výtvarné kultury v Brně by se dal označit za prodlouženou a značně obohacenou muzejní noc. Inspiraci muzejní nocí potvrzuje i jedna z organizátorek Jana Reichel z Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity.
„Týden výtvarné kultury je paralelou k muzejní noci. V Brně je totiž muzejní noc nejvíce navštěvovanou muzejní nocí v Evropě. Muzea a galerie jsou tak přeplněné, že tam skoro nic nevidíte. A i proto, že je v Brně taková poptávka po podobných akcích, jsme si vymysleli Týden výtvarné kultury. Navíc je Týden výtvarné kultury delší a není to vyloženě masová akce. Je to akce pro veřejnost, ale i pro odborníky. Snažíme se uspokojit obě tyto skupiny.“

Kromě řady komentovaných prohlídek – ve čtvrtek od čtyř si můžete projít s výkladem například výstavu audiovizuálních instalací Remake v Domě pánů z Kunštátu – se můžete zapojit i do řady výtvarných dílen nebo zajít na promítání dokumentárních filmů o umění. Filmová koláž biografických filmů o umělcích se chystá ve čtvrtek od šesti večer v Galerii Aula Fakulty výtvarných umění. Podrobnosti k programu doplňuje vedoucí katedry výtvarné výchovy Radek Horáček.
„Základem jsou akce, které tak jako tak ty brněnské výstavní instituce dělají. Například soukromá Wannieck Gallery připravila besedu se sběratelem Richardem Adamem. Na tu besedu by stejně došlo, ale Wannieck Gallery ji záměrně situovala do Týdne výtvarné kultury.

Na řadě akcí se také podílí studenti a studentky Masarykovy univerzity. Profesor Radek Horáček také připomíná, že za významné plus akce Týden výtvarné kultury v Brně se dá považovat fakt, že se do něj svorně zapojují jak státní, tak soukromé instituce. Obohacující Týden výtvarného umění trvá v Brně až do neděle a příjemným bonusem je, že velká část doprovodných akcí je zdarma.

Spustit audio