Vnitřní okruh – intimita v současné české fotografii

16. květen 2013

S rozmachem technologií a internetu jsme denně zahlceni záplavou privátních fotografií. V kontextu světového umění je zobrazování těch nejintimnějších situací z vlastního života a ze života blízkých dávno běžné. U nás bylo až na výjimky toto téma ve fotografii dlouho opomíjeno. Právě jemu se věnuje aktuální výstava Vnitřní okruh v současné české fotografii v Galerii hlavního města Prahy.

Vnitřní okruh v současné české fotografii volně navazuje na předchozí velké fotografické přehlídky, které pro GHMP v minulých letech spolupořádal kurátor Vladimír Birgus – Českou fotografickou avantgardu, Českou fotografii 20. století a Tenkrát na Východě. „Tato výstava začíná tam, kde Česká fotografie 20. století končila, tedy rokem 2000. A všechny práce s jednou výjimkou skutečně vznikly po roce 2000,“ říká Birgus. Nemá ale ambici představit komplexní obraz všeho dění na fotografické scéně. „Téma jsem schválně zúžil na téma intimity, rodiny, autoreflexe – téma, které je ve světové fotografii velmi frekventované, ale u nás se donedávna opomíjelo.“

Padesátka vystavených umělců zahrnuje jak zavedené tvůrce (jako jsou Ivan Pinkava, Dita Pepe, Jiří David nebo Veronika Bromová) i čerstvé talenty: „Snažil jsem se zahrnout autory všech generací – od víc než sedmdesátiletých tvůrců jako Pavel Baňka po současné studenty uměleckých a fotografických škol. Snažil jsem se pod jednou střechou shromáždit jak reprezentanty čisté, klasické fotografie, tak výtvarníky pracující s tímto médiem, představitele konceptuálních tendencí, ale i velmi tradičního pojetí fotografie.“

Tomu odpovídá rozpětí od intimních fotografických deníků s až terapeutickým rozměrem po časosběrné portréty a autoportréty, nechybí inscenované snímky s prvky mystifikace vedle silně emotivních děl. Výstava zajímavě dokládá sílu současné ženské fotografie: „Je signifikantní, že je tu zastoupeno 29 žen oproti 21 mužům. Ženy mají ve fotografii u nás teď velmi výrazné postavení, Z první republiky snad neexistuje žádná fotografka na úrovni Funka, Sudka, Drtikola. A když se podíváte na současné absolventy šesti vysokých uměleckých škol, kde se učí fotografie, velká část – a dá se říci většina – těch, kteří se dobře uplatňují, jsou dnes ženy,“ uzavírá Vladimír Birgus.

Výstavu Vnitřní okruh v současné české fotografii můžete ve 2. patře pražské Městské knihovny na Mariánském náměstí vidět do 18. srpna.

autor: Robert Candra
Spustit audio