Výstava Příběhy míst mapuje kolektivní paměť Čechů

10. duben 2013

V Muzeu města Ústí nad Labem probíhá do 4. července originální výstava Příběhy míst – Topografie soudobé paměti národa. Hlavním tématem výstavy je otázka, proč si některé skutečnosti z nedávné minulosti připomínáme (tedy i pamatujeme), a jiné zapomínáme. Je to výstava o různých pohledech na stejné události, o mapování vzniku kolektivní paměti a o jejích různých formách.

Autor výstavy Václav Houfek říká, že kolektivní paměť se chová stejně selektivně jako naše vlastní individuální paměť. Některé skutečnosti zkrátka úplně vytlačí, jako kdyby se nikdy nestaly. „Dokladem takového sdíleného zapomínání je třeba levicový dělnický odpor proti vládě komunistické strany. Dnes už málokdo ví, že nejmasovější veřejné projevy protestu proti vládě v 50.letech vycházely právě z řad dělnictva. Protestů a stávkových akcí se tehdy účastnily tisíce lidí,“ vysvětlil v rozhovoru autor výstavy Václav Houfek.

Výstava nechce předkládat jednostranná fakta nebo příběhy v klasické dvourozměrné formě. Expozice by prý měla působit na všechny naše smysly a měla by nám umožnit vstupovat do různých interpretací kolektivní paměti.

Spustit audio