Wunderkammer v Berlíně

4. říjen 2011

Soubor Circa z Brisbane, novocirkusová světová špička, tráví skoro osm měsíců v kuse s představením Wunderkammer v unikátním kabaretním prostoru Chamaeleon Berlin. Jejich výkony udivují svou přesností, technickou dokonalostí a skvělým hereckým nasazením.

V Evropě najdeme už jen málo kabaretních sálů, které by si zachovaly pravou atmosféru uvolněných divadelních soirée v kombinaci s bujarou i intelektuální zábavou. Chamaeleon Berlin, zrenovovaný multikulturní komplex budov pocházející z počátku 20. století a nacházející se v srdci bývalého východního Berlína, si atmosféru kabaretu dokázal uchovat. Dnes v duchu kabaretní a varietní tradice pokračuje a do své sezonní dramaturgie řadí nejlepší světové soubory. Mezi nimi figuruje i jméno australského souboru nového cirkusu Circa, který v Berlíně uvádí svou nejnovější inscenaci Wunderkammer. Sám ředitel divadla Hendrik Frobel potvrzuje, že obliba kabaretu se v Berlíně vrací a Wunderkammer svou povahou tento žánr výborně naplňuje.

Hendrik Frobel
V Berlíně a možná v celém Německu nenajdete divadelní organizaci, která by se svým prostorem a dramaturgií podobala divadlu Chamaeleon Berlin. Do divadla zveme soubory z celého světa. Zaměřujeme se na umělce, kteří ve své tvorbě mísí žánr pohybového divadla, současného tance i nového cirkusu. Naše divadlo bylo založeno v prostoru bývalého kabaretu a varieté a celá budova v sobě stále nese uměleckou atmosféru počátku 20. století. Každým dalším představením se snažíme podporovat nový dramaturgický koncept Chamaeleon Berlin, ve kterém chceme Berlínu představovat aktuální tendence performativního umění, které jsou unikátní a nové.
Když jsme zvali do Berlína soubor Circa a inscenaci Wunderkammer, nečekali jsme, že do prostoru Chamaeleon Berlin zapadne tak skvěle. Je to moderní kabaret, který navíc vystihuje dnešní kulturní a uměleckou podstatu Berlína.

02449548.jpeg

Wunderkammer je unikátní inscenace, kterou můžeme směle zařadit do žánru nového cirkusu. Precizní a v evropském prostředí téměř nevídaná cirkusová technika umožňuje všem interpretům rozehrávat jejich cirkusové dovednosti do komických, mnohdy až groteskních situací nebo naopak prostých a fádních gagů, kterými se uchylují ke hře na pokleslost. Cirkus, varieté a kabaret se tak stávají tématy hry, v nichž je ústředním motivem tělo a jeho dokonalé fyzické předpoklady. Jak říká jeden ze sedmi účinkujících artistů Daniel Crisp, předpokladem ke koncepčnímu, preciznímu a originálnímu novocirkusovému dílu je tvrdá dřina a nikdy nekončící dril.

Daniel Crisp
K souboru Circa jsem se přidal hned po absolvování australské cirkusové školy National Institut of Circus Arts v Melbourne. Jejich manažeři se přišli podívat na naše absolventské představení a hned nato nám nabídli angažmá. Tady v Berlíně jsme odehráli už 75 představení inscenace Wunderkammer. Wunderkammer je pro mě zvláštní druh kabaretu plného kuriozit, které vychází ze směsice náročné akrobacie, zpěvu i pitvoření nás samých.

02449549.jpeg

Wunderkammer v sobě mísí sarkasmus i vznešený barokní patos, který je systematicky karikován a srážen k zemi. Náročné cirkusové figury na hrazdě nebo čínské tyči jsou prováděny s lehkostí, pohybovou elegancí, místy i s klaunskou komikou. Humorné situace plné sexuálních narážek a parodovaných striptýzových scén jsou prokládány sugestivním pohybovým divadlem vycházejícím ze základů náročné párové akrobacie, v níž si muži protáčejí své akrobatické partnerky kolem těl, krků a přehazují si je nad hlavami jako míče. Lidské tělo se v tuto chvíli stává jen nástrojem, syrovým produktem, se kterým se mnohdy až surově manipuluje. Režisér inscenace Yaron Lifschitz pracuje s náročnými cirkusovými technikami a na jevišti je přetváří v silné metafory vypovídající o fyzické lásce, strachu, lidských úchylkách i prostých touhách.

Rudi Mineur
Představení, které můžete vidět tady v Berlíně, je nová verze původního kabaretu Wunderkammer. Představení, která hrajeme v Chamaeleon Berlin, jsou přizpůsobená právě pro tento prostor a mají jiné obsazení. Vytvořit novou verzi Wunderkammer pro nás bylo jednodušší než pro původní ansámbl, protože jsme měli originální verzi zažitou z představení a režisér už měl ujasněnou koncepci a věděl, že nová verze bude uváděna přímo v tomto kabaretním prostoru. Takže i naše nová představení se více blíží žánru kabaretu a varieté. Hrát kabaret v Německu, což je země, kde měl kabaret silnou tradici, je velká výzva, protože tady naše představení vnímají diametrálně jinak než diváci v Austrálii nebo USA. Uvědomujeme si, že některé scény, gagy nebo vtipy v tomto prostředí nefungují. Proto se je snažíme přizpůsobovat a měnit tak, aby měly pro místní publikum jasnější sdělení. V tomto přístupu nás podporuje i sám režisér inscenace,“ říká jeden z nejstarších členů souboru Circa Rudi Mineur.

02449553.jpeg

Wunderkammer je opravdovým místem divů, kde vtip střídá údiv, úžas, strach i napětí. Tedy všechno, co by měl současný nový cirkus obsahovat.

Spustit audio