Živé vysílání z festivalu Cirk UFF

1. červen 2012

Mezinárodní novocirkusový festival Cirk UFF zahájil ve čtvrtek 31. května svůj 2. ročník.

Do ulic Trutnova a do Společenského centra UFFO zavítají soubory z České republiky, Belgie, Švýcarska, Francie a Švédska. Festival Cirk UFF se zaměřuje nejen na představení uváděná v divadelních budovách, ale významnou specialitou Cirk UFF jsou především plainairové spektákly v ulicích Trutnova a letos nově také v cirkusovém šapitó. I přesto že je nový cirkus v Česku čím dál více populární, není mnoho míst, kde bychom na něj mohli narazit. Mezinárodní festival jako je Cirk UFF a v Praze Letní Letná, zaplňují tuto mezeru a umožňují setkání s mladým, v naší republice stále ještě menšinovým, uměleckým druhem.

O podrobnostech vzniku festivalu, jeho rozšíření a vnímání nového cirkusu v Trutnově jsme si povídali s Liborem Kasíkem, ředitelem Společenského centra UFFO a festivalu Cirk UFF.

Dalšími hosty v improvizovaném studiu byli Salvi Salvatore a Seiline Vallée. Salvi Salvatore je český herec, akrobat, lektor závěsné akrobacie, performer, začínal v souboru Divadla Continuo, od roku 2006 účinkuje ve vlastním souboru Décalages – divadlo v pohybu. Seiline Vallée studovala Mezinárodní divadelní školu Jacquese Lecoqa v Paříži, její umělecký výraz a herecký projev byl formován v divadelní škole Studio 34 a prací pod vedením Maxe Naldiniho. Od roku 2006 účinkuje společně se Salvim v souboru Décalages. Z rozhovoru se dozvíte o počátcích nového cirkusu, důvodu, proč se ve Francii už nepoužívá výraz „nový cirkus,“ a samozřejmě o jejich posledním představení Na Větvi.

Šárka Maršíková, ředitelka Cirqueonu – centra pro nový cirkus a dramaturgyně festivalu Cirk UFF vysvětluje, jak jsou důležité zahraniční kontakty a setkávání s dalšími soubory z celého světa.

Prvními zahraničními hosty ve vysílání byli členové Compagnie IETO. Francouzský soubor vznikl v roce 2008. Skládá se ze dvou akrobatů Fnica Feldmana a Mosiho Espinozy, hudebníka, světelného designéra a mistra zvuku Cyrila Maliverta.
Fnico Feldman, akrobat, vystudoval původně sportovní školu, ale věnoval se akrobatickým uměním, v roce 2003 nastoupil profesionální uměleckou dráhu se skupinou Les Renversés a 5 let učil akrobacii na jedné z nejprestižnějších cirkusových škol Le Lido v Toulouse.
Mosi Abdu Espinoza Navarro, akrobat z Peru, trénoval v La Tarumba, poté studoval na profesionální cirkusové škole L’Ecole National des Arts du Cirque’ Rosny-sous-Bois a pokračoval na Le Lido v Toulouse. Vedle profesionální umělecké tvorby se věnuje jako lektor oblasti sociálního cirkusu a práci se sociálně slabými dětmi.
Rozhovor se točil hlavně kolem využívání nových technik při představení (v jejich případě dřevěných desek), čerpání inspirací z různých akrobatických škol a vnímání nového cirkusu v současné době.



Compagnie EA EO je belgický soubor čtyř žonglérů. Na festival přijeli s představením m2 (metr čtverečný), ve kterém jsou uzavření na scéně, která se stále zmenšuje. V rozhovoru jsme se ptali Erica Longequela a Sandera De Cuypera na jejich cestu k žonglování a možnosti vystupování v Belgii, náročnost jejich představení, osobnosti žonglování, které je ovlivňují.



Spustit audio