Nejlepší ferraty

24. srpen 2009

Kde všude najdete jištěné horské cesty klettersteigy neboli ferraty, jaká obtížnost je pro koho nejvhodnější, které působivé skalní výhledy jsou blízko českých hranic a další ferratové informace včetně místopisně-historických. To všechno shrnul v Casablance Jan Polák, někdejší šéfredaktor časopisu Lidé a hory a spolupracovník serveru Horyinfo.cz.

Čím dál populárnější ferraty neboli klettersteigy jsou zajištěné cesty v náročnějším horském terénu. Jsou trvale vybavené jistícími ocelovými lany, železnými stupačkami, žebříky nebo dalšími pomůckami. Cílem takových úprav je zpřístupnění terénu i turistům, kteří nemají zkušenosti s náročnými horolezeckými výstupy. Ferraty vyžadují speciální set k horolezeckému sedáku a karabinám. Lezení pak náročností i typem pohybu může být na hranici horolezeckého výkonu a trekového výstupu bez vybavení.

Důležité servery plné informací v němčině jsou Kletterstaig.de a Bergsteigen.at.
Řada ferátek popsaných v češtině je na serveru Horyinfo.
Video přibližující kontroverzní rozšiřování stupnice ferratové obtížnosti ke stupni F/G, tzv. Arenavariantu Klettersteigu Bürgeralm v rakouském Hochschwabu najdete zde.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.