Ondřej Kobza: Chci být mecenášem

22. duben 2013

„Je mi jedno, kolik budu mít v životě peněz, ale důležité je pro mě usínat s pocitem – to se toho zase dneska stalo,“ říká vršovický kavárník a bohém Ondřej Kobza, který byl hostem pořadu Za vodou. Ondřej je známý především díky podniku Café V Lese, který rozjel před třemi lety. Přestože v Praze krachuje jedna restaurace a klub za druhým, Ondřej rozjíždí stále nové podniky.

Než začal s podnikáním, studoval teologii a politologii, pořádal různé happeningy. Netají se svým levicovým smýšlením, které se promítá i do prostorů, které provozuje. V čem ho přitahují právě Vršovice a proč chce v této městské části rozjet „pražský Kreuzberg“? Jaká je situace na vltavské náplavce a jakou zkušenost má Ondřej s městskými úředníky, kteří provozovatelům klubů a hospod často komplikují život? Poslechněte si záznam pořadu Za vodou.

Kavárník Ondřej Kobza provozuje od roku 2010 Café V Lese v pražských Vršovicích. O rok později kavárnu rozšířil na klub s pravidelným hudebním a přednáškovým programem. Loni se stal spoluprovozovatelem baru Bajkazyl na vltavské náplavce a ve Vršovicích otevřel kavárnu Baron Prášil. Následoval podnik Sběrné suroviny vedle Café V Lese a navíc Ondřej rozjel malou kavárnu v rodném Ústí nad Orlicí. Jeho zatím posledním podnikem je Café Ermitage na pražských Vinohradech.

autoři: Robert Candra , Martin Melichar
Spustit audio