Jakub Provazník: Rakovina mě naučila bezohlednosti

24. listopad 2014

Třiadvacetiletému Pardubičanovi byla v roce 2011 diagnostikována rakovina, kvůli které mu lékaři později amputovali nohu. Jakub v současnosti usiluje o návrat ke sportu, kterému se dřív věnoval. Po úspěšné sbírce si právě pořídil speciální sportovní protézu.

„Byl to docela šok, zatnul jsem zuby a šel jsem. Nikdy jsem si nepřipouštěl, že bych mohl umřít. Spíš jsem měl strach z toho, kolik času strávím v nemocnici,“ odpovídá Jakub na otázku, z čeho měl po tvrdé diagnóze největší obavy. Nejtěžší pro něj bylo, když se dozvěděl, že mu lékaři musí uříznout pravou nohu v koleni. Při léčbě Jakubovi hodně pomáhala hudba. Je milovníkem metalu, podle jeho slov mu byly po prodělané léčbě některé texty mnohem bližší a mohl díky nim jednodušeji uniknout od reality.

„Chemoterapie je něco, co si každý musí prožít sám. Ten, kdo to nezažil, nepochopí. Zavedou vám kanylu a 24 hodin v kuse do vás hustí dávky chemoterapie. Po hodinové pauze následuje 12hodinový přísun protilátek. Přitom jsem zvracel, bylo mi špatně, byl jsem v jednom ohni,“ popisuje Jakub svoji drsnou zkušenost s chemoterapií. Během náročné léčby zvládal Jakub ještě studovat na pardubické Fakultě elektrotechniky a informatiky, kde je v současnosti v magisterském programu.

Poslechněte si celý rozhovor s Jakubem Provazníkem.

autoři: Robert Candra , Martin Melichar
Spustit audio