Jan-Karel Pavlík: Honzíkova cesta (do Hollywoodu)

1. prosinec 2014

Ve dvanácti letech dostal k Vánocům první kameru, od té doby se pro něj natáčení filmů stalo vášní. Už o dva roky později přebírá v Hollywoodu mezinárodní cenu za svůj krátký horor. Historicky nejmladším hostem Za vodou byl 14letý filmař Jan-Karel Pavlík.

„Asi je to něco podvědomého. Já si neřeknu, že teď natočím film o smrti. Ale ta smrt se tam nějak dostane. Možná to souvisí s tím, že čtu hodně knihy od Kafky,“ vysvětluje Honza, proč se v jeho filmech objevuje motiv smrti. „Ještě před pár měsíci by mě v životě nenapadlo, že bych mohl v Hollywoodu, tedy centru filmového dění, vyhrát nějakou cenu. Strašně si toho vážím.“

Jak se Honza dostal k tematice holocaustu? Do jakých filmových žánrů se plánuje pustit? Jak probíhá jeho práce s herci a neherci a co má s filmem Vycpaná duše společného známý houslista Pavel Šporcl? Poslechněte si rozhovor v Za vodou a uslyšíte Honzíkovu cestu (do Hollywoodu).

Jan-Karel Pavlík (14) zvítězil se svým desetiminutovým snímkem Vycpaná duše v jedné z hlavních soutěžních kategorií Mezinárodního studentského filmového festivalu v Hollywoodu za nejlepší cizojazyčný horor. Už předtím získal Honza cenu na festivalu krátkých filmů Brněnská šestnáctka za pětiminutový snímek o holocaustu Remembrances. Jeho nejčerstvějším počinem je kraťas Miminko, který právě dokončil. Honza je žákem osmé třídy Fakultní základní školy v pražské Umělecké ulici.

autoři: Robert Candra , Martin Melichar
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.