Jiří Skuhrovec: Seznam proti korupci nestačí

21. leden 2013

Ekonomický výzkumník Jiří Skuhrovec je spoluautor programu zIndex, který hodnotí ministerstva podle toho, jak pracují s veřejnými zakázkami, a serveru Vášmajetek.cz, který mapuje prodej a dražby státního majetku. Nedávno začal pracovat ve firmě renomovaného českého ekonoma Michala Mejstříka a podílí se také na doporučeních Národní ekonomické rady vlády (NERV).

V roce 2007 zvítězil v soutěži Intel Innovation Contest s esejí navrhující platformu studijního systému skriptum.cz. O tři roky později obdržel mimořádnou cenu Czech Econometric Society za rozvoj výpočetních ekonometrických metod. Vystudoval ekonomii a informatiku, v současnosti je doktorandem na Institutu ekonomických studií FSV UK.

Co je robustní statistika a virtuální ekonomiky? Kolik procent nesrovnalostí ve veřejných zakázkách tvoří omyly a kolik nekalé záměry? Je tedy Česká republika skutečně tak prorostlá korupcí ve státní správě, jak si můžeme myslet podle zpráv v médiích? Jaké byly odezvy na výsledky hodnocení ministerstev podle jejich veřejných zakázek?

Je Nečasova vláda opravdu protikorupční? Jak vytvořit funkční strategii pro boj s korupcí? Co momentálně dělá NERV? Jaký je rozdíl mezi Institutem ekonomických studií na FSV a VŠE? A jak s tím vším souvisí 24hodinový závod v luštění šifer?

Poslechněte si záznam pořadu Za vodou s Jiřím Skuhrovcem.

autoři: Robert Candra , Martin Melichar
Spustit audio