Kamil Fila: 8 z 10 recenzí je stejných

3. červen 2013

Kamil Fila je jedním z předních českých filmových publicistů a čerstvým držitelem Novinářské křepelky, ocenění pro novináře do 33 let. V pořadu Za vodou nás nechal hodně zblízka nahlédnout do své filmově kritické kuchyně.

„Snažím se vypěstovat si maximální citlivost vůči jakémukoli filmu, méně už si pěstuju citlivost k lidem, kteří se neobtěžují být citliví k filmům,“ uvádí Kamil jako své motto a dodává, že nepíše tradiční recenze, ale spíš kritické úvahy nebo tematické články. Jaký přesah se snaží do svých textů dostat? Co u filmu hledá? Jak postupuje při vlastním psaní? Existuje film, na kterém si vylámal zuby? Řeší diskuze u svých článků? Kontaktují ho někdy kvůli kritice sami filmaři? O čem si s ním chtějí povídat? A proč je podle něj filmová kritika osamělá práce?

Kamil působil v několika internetových periodikách, přispíval do alternativních kulturních časopisů (Živel, Tamto, Film a doba), od roku 2003 byl externistou filmového měsíčníku Cinema. Psal do dvouměsíčníku Cinepur, v letech 2008-12 působil v redakci Aktuálně.cz a v současnosti pracuje v týdeníku Respekt. Příležitostně přednáší na VOŠP, FF MU a FAMU. Je známým vyznavačem silového a objemového tréninku.

autoři: Robert Candra , Martin Melichar
Spustit audio