Michaela Rybičková z NášStát.cz: Online aktivismus je dnes masivnější a profesionálnější

13. říjen 2014

„Úspěchem v mé práci je otevřená společnost, která je tolerantní, svobodná a kde mají občané právo podílet se na jejím fungování a řízení. V dosažení tohoto ideálu ale zatím Česká republika není úplně za vodou,“ říká koordinátorka projektu NášStát.cz Michaela Rybičková, která se aktivně už mnoho let věnuje online aktivismu.

Platforma NášStát.cz má za cíl kontrolovat práci politiků a úředníků a pomoci občanům zlepšit jejich životy. „Říkám tomu infocentrum aktivního občana, protože tam člověk může díky digitálním technologiím, internetu a mobilním aplikacím zjistit, jakým způsobem zlepšit prostředí, ve kterém žije. Občan má daleko víc možností k zapojení než dřív,“ uvádí Michaela Rybičková.

NášStát.cz provozuje řadu webových projektů a aplikací. „Právě na aplikacích je totiž dobře vidět, jak je zveřejňování dat prospěšné obyčejným lidem – loni vyhrála třeba aplikace VozejkMap, která pomáhá vozíčkářům najít bezbariérová místa, nebo portál Najdi lékárnu, který umí najít nejbližší lékárnu a porovnat ceny léčiv,“ popisuje Rybičková. Zajímá vás, kam se posunul online aktivismus v České republice za posledních deset let a jaká je role těchto aktivistů v současnosti? A k čemu nám dnes slouží otevřená data? Poslechněte si celý rozhovor s Michaelou Rybičkovou.

Michaela Rybičková spravuje online platformu NášStát.cz a další projekty Fondu Otakara Motejla. NášStát.cz se snaží občanům pomoct kontrolovat práci politiků, úředníků a různými způsoby zlepšit jejich životy. S tímto projektem je letos nominována v kategorii osobnost roku v rámci ankety Křišťálová lupa. Michaela je absolventkou Studií nových médií na FF UK a Mediálních studií na FSV UK.

autoři: Robert Candra , Martin Melichar
Spustit audio