Šperkařka Tereza Houdková: Nejlepší inspirací je nemyslet

14. duben 2014

„Šperk by neměl být nic těžkého,“ říká mladá designérka Tereza Houdková, bývalá vedoucí rubriky Design na serveru lidovky.cz. Ke šperkařství se dostala ve chvíli, kdy pro sebe sháněla snubní prsten.

Obliba šperkařství, tedy tradičního českého oboru, je u nás podle Terezy stále vysoká: „Jsou tu tři hlavní skupiny milovníků šperku – vyznavači kvalitních materiálů a luxusních věcí, pak fanoušci skutečného designu, kteří do něj neváhají investovat, a pak ti, kteří mají prostě rádi rukodělné věci, řemeslo.“ Terezina vlastní značka Jásám už svým názvem odráží její hravý přístup ke šperku: „Uvědomuju si, že jsou to věci, a těch člověk produkuje spoustu. Takže šperky by měly spíš člověka pozdvihnout.“ Radost z práce je pro ni stejně důležitá jako uspokojení z toho, že své šperky vyrábí celé sama.

Poslechněte si rozhovor, ve kterém Tereza mluví i o možnostech studia šperkařství u nás, o inspiracích a procesu vzniku jednotlivých šperků nebo o úrovni české žurnalistiky věnované designu.

Tereza Houdková je novinářka, šperkařka a bývalá profesionální lyžařka. Několik let vedla rubriku Design na serveru lidovky.cz. Studovala Fakultu humanitních studií na Karlově univerzitě, poté design kovu a šperku v Plzni. Před dvěma lety založila vlastní značku šperků Jásám. V současnosti se také věnuje vlastnímu studiu a provozování galerie.

autoři: Robert Candra , Martin Melichar
Spustit audio