Tereza Polachová: „Po Hořícím keři odlehčíme“

14. leden 2013

Mezi zatím největší úspěchy kreativní producentky HBO Terezy Polachové patří realizace české verze izraelského seriálu Terapie a producentská iniciativa třídílného historického dramatu Hořící keř, které pojednává o událostech kolem upálení Jana Palacha v roce 1969 na protest proti okupaci tehdejšího Československa.

Tereza vystudovala žurnalistiku na Karlově univerzitě a produkci na FAMU. Hořící keř má těsně před premiérou – jak Tereza tuto látku vůbec objevila? Měla od počátku důvěru v mladý tvůrčí tým, který znal popisované události pouze zprostředkovaně? A jak přišla HBO na známou režisérku Agnieszku Holland?

Jak moc má producentka při hledání námětů a scénářů volnou ruku? A jaká jsou její kritéria pro dobrý scénář? Suplují soukromé televize v některých ohledech veřejnoprávní roli ČT? Je podle ní tuzemská dokumentární tvorba na vzestupu? A na čem aktuálně pracuje? Poslechněte si záznam pořadu Za vodou s Terezou Polachovou..

autoři: Robert Candra , Martin Melichar
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.