Výtvarnice Alena Kupčíková: Od pubického ochlupení k dyslektikům

15. prosinec 2014

Alena Kupčíková zaujala už před lety veřejnost svými „chlupatými“ obrazy, složenými z pubických chloupků lidí z celého světa. Kromě umění se Alena věnuje také různým poruchám čtení a psaní. Aktuálně obdržela v Číně zlatou medaili na mezinárodním veletrhu vynálezů IEIK za interaktivní testy a slabikář sloužící k odhalení a prevenci dyslexie a dysgrafie u dětí.

V Za vodou jsme probrali nejen její aktuální úspěch, ale také třeba připravovaný projekt nové československé epopeje z ohanbí národů, které prošly přes naše území.

„Mám velké ego, v numerologii jsem jednička, jsem drak s ohněm a pocházím z kulacké rodiny. Byla jsem vychovaná jako člověk, který má být hrdý na to, kdo je. Dělám na různých projektech z mnoha oborů, které se týkají umění a dyslexie. To jsou pro mě velké výzvy,“ říká o sobě multimediální umělkyně Alena Kupčíková.

„Přístupy k těmto poruchám se vyvíjí. Důležité je, že třeba v ČR máme všechny poruchy pojmenované – dyslexie, dysgrafie, dyskalkulie, dysortografie. V zahraničí existuje jenom dyslexie. Možná kdyby bylo úplně jiné školství, o což se pokouší různé skupiny, dyslexie by vůbec nemusela být. Důležitá je prevence, co se naučíme do tří let, to máme,“ popisuje Kupčíková vývoj nejrůznějších poruch. Jak se liší dnešní metoda práce s těmito poruchami oproti minulosti a proč se s dětmi, které mají potíže, nepracuje dřív? Zjistíte v záznamu rozhovoru.

Alena Kupčíková absolvovala pražskou AVU, studovala v jihoafrickém Durbanu nebo v Paříži, je zakladatelkou organizace Umění a věda na podporu dyslektickým dětem a členkou mezinárodní umělecké skupiny FEMLINK, 1 žena, 1 video, 1 země založené v Paříži.

autoři: Robert Candra , Martin Melichar
Spustit audio