Jarmila a Lenka vyrážejí na cestu! Ze Sýrie a Iráku chtějí pravidelně posílat fotky a reportáže

23. duben 2015

Právě dnes, 23. dubna, odlétají Jarmila s Lenkou do válkou rozervané Sýrie a Iráku. Tři týdny budou dokumentovat, jak se žije lidem, které válka připravila o domov nebo rodinu.

„Jedu do Iráku už popáté. Naposledy jsme tam s Lenkou byly v říjnu. Pracovaly jsme v uprchlických táborech i na frontě, takže tam máme spoustu kontaktů,“ říká Jarmila

Z cesty chtějí reportérky pravidelně posílat fotografie, osobní postřehy i reportáže. Chtějí zajistit české veřejnosti informace o tom, co válka pro Irák a Sýrii znamená.


Lenka KlicperováNejobtížnější je splnit to, kvůli čemu tam jedeme, tedy přivézt zajímavé reportáže. To je na místě, jako je Irák, poměrně obtížné, protože dostat se do míst, kde se bojuje, je pro novináře docela oříšek. Ohrožujete lidi, kteří s vámi jedou, takže je docela složité najít člověka, který je ochoten vyjet s vámi na frontu.

V Sýrii a Iráku pomáhá i Charita ČR

Na pomoc lidem ve válkou postižené Sýrii a Iráku se zaměřuje i Charita České republiky, která otevřela dvě sbírková konta určená právě na pomoc lidem z Iráku a Sýrie.

„Rádi bychom pomáhali ve třech rovinách,“ popisuje ředitel Charity České republiky Lukáš Curylo. „Potravinové balíčky, které bychom rozdávali, a potom deky, vařiče, základní kuchyňské potřeby, aby si mohli připravit jídlo. Třetí pomoc, která už teď probíhá, je distribuce léčiv pro nemocnici v Erbilu, se kterou spolupracujeme."

Čtěte také

Spustit audio

Více o tématu