Slavnosti Josefa Švejka v Polsku

14. červenec 2008
Zblízka

Deset minut po deváté, dopolední Radiožurnál o víkendu se v metropoli polské Haliče ve městě Przemyślu konaly velké švejkovské manévry a jejich součástí byla konference švejkologů a také odhalení pomníku Josefa Švejka. Tato akce je dílem Společnosti přátel dobrého vojáka Švejka, který se v Polsku těší mimořádné popularitě. Průběh manévrů pro vás zblízka zdokumentoval náš zpravodaj v Polsku Martin Dorazín a výsledkem je následující reportáž.

Martin DORAZÍN:
Na náměstí před budovou městského úřadu v Przemyślu se začínají scházet první účastníci 11. velkých švejkovských manévrů v pevnosti Przemyśl. Za chvíli by se měl objevit i Švejk, kterým je pan Julek Smuk.

Julek SMUK, představitel Švejka:
Švejk přijel z Prahy přes Slovensko do Sanoku, pak jej chytili na dnešní Ukrajině u Felštýna, kde se převlékl do ruské uniformy. Převezli ho sem k nám do Przemyślu, kde strávil čtyři noci a pět dní. Tady u nás Švejka soudili, ale nakonec uznali, že je opravdu úředně prohlášeným blbem a posadili jej do vlaku jedoucího do Lvova.

Martin DORAZÍN:
popisuje poslední známou Švejkovu anabázi pan Julek Smuk. Součástí manévrů byla i vědecká konference spojená s ratifikací paktu proti blbosti. Jak asi sami slyšíte, atmosféra na této vědecké konferenci je přísně vědecká tak, jak má být. Vystupují jednotlivé delegace švejkovských společností, momentálně mluví Švejci z Wroclawi a ve svých příspěvcích dávají k dobrému historky ze svého švejkovského života. Účastníci švejkovské konference právě s rukou položenou na srdci ratifikovali pakt o hlouposti. Všichni jsme se v něm zavázali, že budeme bojovat proti jakýmkoli projevům hlouposti a budeme přispívat k dobrému duchu mezi všemi národy, o kterých Jaroslav Hašek píše a dokonce i mezi těmi, o kterých nepíše. Přátelé Josefa Švejka, Jaroslava Haška teď právě přivítali velkým jásotem příchod pana Richarda Haška, který je vnukem slavného českého spisovatele a který do Przemyślu jezdí pravidelně.

Richard HAŠEK, vnuk spisovatele Jaroslava Haška:
Hlavním tématem je pochopitelně nejen tato konference několikahodinová, hlavně odhalení sochy dobrého vojáka Švejka. Já jsem tady byl před deseti lety, kdy vlastně jsme zakládali nebo ukládali ten kámen prvotní, ale už to bylo jako myšlenkově dávno s tím, že by byl ten Švejk první na světě jako z bronzu. Šly události a ono to vyšlo trošku jinak a po deseti letech se to nakonec povedlo, a to je dobře.

Martin DORAZÍN:
Pan Richard přijel se svou sestrou, takže tady máme dva potomky pana Haška a vedle dědy u slavnostní tabule, u slavnostního stolu na této vědecké konferenci sedí význačný člen Haškovy przemyślské společnosti, doktor Jan Holówka.

Jan HOLÓWKA:
Vyhlásili jsme sbírku na pomník a v průběhu měsíce lidé přinesli tunu a půl starých medailí nebo mincí. Jeden člověk dokonce přinesl dvě tříkilové měděné mísy, jiný tři a půl kila řádů a vyznamenání, které dostal za minulého režimu. To všechno jsme prodali a za utržené peníze jsme si objednali pomník.

Martin DORAZÍN:
Vysvětluje vznik bronzové sochy doktor Holówka. Za doprovodu dámského smyčcového kvarteta došlo odpoledne na náměstí v Przemyślu k té slavnostní události k odhalení pomníku dobrého vojáka Švejka v životní velikosti.

Jan HOLÓWKA:
Myslím si, že pomník musí být místem tolerance. Tady přece žili Židé, Ukrajinci, Poláci a další národy. Všimněte si, že v centru města stojí pomníky básníka Mickiewicze, krále a vojevůdce Soběského a teď i dobrého vojáka Švejka. To je velmi důležitý symbol. Žijeme sice v jedenadvacátém století, ale s hloupostí se potkáváme každý den. Jak říkal Švejkovými ústy Hašek: ´Válku dokáže rozpoutat každý hlupák, není ale jednoduché najít moudrého, který by ji uměl ukončit.´ Vezměte si Irák nebo Afghánistán.

Martin DORAZÍN:
Aktualizuje Haškovo poselství doktor Holówka. I proto každé švejkovské manévry končí návštěvou místního hřbitova obětí světových válek a několika minutami tichého přemýšlení. Z Przemyślu vás zdraví Martin Dorazín.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mdo
Spustit audio