I na Jadranu vás může překvapit žralok

7. září 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Některé části chorvatského pobřeží by se během roku mohly připojit na plynovod ze severního Jadranu. Imotští policisté zabavili 11 kilogramů marihuany. Dubrovník se stal další zastávkou dvou tisícovek amerických gayů a lesbických žen na jejich okružní plavbě. Myslíte, že na Jadranu nemůžete narazit na žraloka? Omyl.

V Chorvatsku v srpnu meziročně výrazně klesla nezaměstnanost. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku pokles činí 6,9 procenta. Celkem je bez práce 271 tisíc Chorvatů.

Během roku by se některé části pobřeží mohly připojit na plynovod ze severního Jadranu. Premiér Ivo Sanader proto apeluje na všechny primátory, starosty a vedení žup, aby neváhali s opravami a dalším budováním distribuční sítě. Připomněl, že nejlépe je na tom Zadarská župa, která jako první dostane koncesi na distribuci plynu.

Imotští policisté zabavili 11 kilogramů marihuany. Na hranicích s Bosnou a Hercegovinou pronásledovali dvojici na malém motocyklu. Ta se jim snažila uniknout a batoh s drogou odhodila. Policisté už vypátrali majitele motocyklu a teď zjišťují, jestli má něco společného s pašeráky, které se zatím nepodařilo dopadnout.

Desetipatrovou lodí Brilliance of the Sea připluli do Dubrovníku neobyčejní návštěvníci. Dva tisíce amerických gayů a lesbických žen, kteří už devět dnů putují Středozemím, si chce prohlédnout město a okolí. Plnou parou vzad se turisté vypravili z Istanbulu přes Athény do Dubrovníku, dále navštíví Benátky, Neapol a putování skončí ve španělské Barceloně. Okružní jízdy gayů a lesbických žen lodí pořádá americká agentura Atlantis už od roku 1991.

Myslíte, že na Jadranu nemůžete narazit na žraloka? Omyl. Žraloci ve zdejších vodách jsou, ale naštěstí je naprostá většina těch, kteří se vyskytují podél pobřeží, neškodná. Mimo oblasti velkých přístavů se žraloci na Jadranu vyskytují velmi vzácně, kromě malých neškodných druhů.

Nejčastější je tu žralok zvaný mačka velkoskvrnná neboli žralok skvrnitý. Jedná se o menšího žraloka o maximální délce do 160 cm. Sportovními rybáři je velmi ceněn jako ryba s chutným masem. Žije u dna do hloubky 60 metrů a ve dne většinou odpočívá právě u dna nebo v různých otvorech. Průměrná hmotnost těchto ryb se pohybuje okolo 6 kilogramů, takže se tu vyskytují spíše menší jedinci. Tento živočich o potápěče nejeví zájem, naopak je zajímavé jej pozorovat. Naprosto výjimečně se může objevit i žralok modrý a žralok sleďový.

Ceny a kurzy:

Ceny pohonných hmot se nemění. V síti čerpacích stanic INA zaplatíte za litr Euro Supru 95 rovných 8 kun. Nafta stojí 7,60 kuna. U jiných benzinových čerpadel jsou pohonné hmoty o něco dražší, někde i o 60 lipa.

Česká měna mírně oslabila, za 100 korun dostanete rovných 25,94 kuna. Naopak euro lehce posílilo - 1 euro se mění na 7 kuna 33 lipa.

Počasí:

U Jadranu bude v pátek oblačno, na Istrii místy bouřky. Ranní teploty 20 až 24 stupňů, odpolední 25 až 30. Foukat má bura.

Pro jachtaře máme upozornění na buru, která na severním Jadranu dosáhne 35 až 50 uzlů. Jinde bude vát proměnlivý vítr do 12 uzlů. Moře mezi jedničkou a dvojkou, viditelnost do 20 kilometrů. U Istrie se k ránu mohou tvořit mlhy.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu