Na chorvatském pobřeží budou v turistické sezoně sloužit čeští policisté

Od soboty 28. června do neděle 7. září 2008 můžete na dovolené v Chorvatsku poslouchat vysílání Radiožurnálu pro české turisty u Jadranu. Naši moderátoři se vám budou hlásit každý den pět minut po 18. hodině se zprávami z domova i ze světa, sportovními informacemi a zajímavostmi z chorvatského pobřeží. O jedné novince, která vás tam letos čeká, vám řekneme už dnes.

V chorvatských rekreačních střediscích na pobřeží, kam jezdí nejvíce českých turistů, budete letos potkávat i české policisty. Tato praxe se osvědčila při velkých mezinárodních sportovních soutěžích v zahraničí, a i v Chorvatsku by čeští policisté měli přispět ke klidnějšímu řešení problémů, do kterých se tam čeští turisté mohou dostat.

"Smyslem je zabránit situacím, kdy se čeští občané dostanou do určitého konfliktu s chorvatskými policisty nebo s orgány státní moci a nemohou, nebo nejsou schopni, správně komunikovat. Čili vedle chorvatských policistů budou asistovat i čeští a budou se snažit předcházet problémům, které mohou nastat," říká Ivan Záleský, šéf konzulárního odboru ministerstva zahraničí.

Českých policistů bude v Chorvatsku 17. Domluví se chorvatsky. Spojení na ně byste měli najít ve větších hotelích na pobřeží, vědět by o nich měli i delegáti cestovních kanceláří. A samozřejmě pracovníci konzulárního oddělení českého velvyslanectví v Záhřebu a dočasných prázdninových konzulárních jednatelství v Rjece a ve Splitu.

Telefonní čísla na naše diplomaty najdete na webových stránkách ministerstva zahraničí. Mohou se vám hodit i v případech nouze, kdy budete pomoc diplomatů potřebovat.

"Jsou to případy od ztráty cestovního dokladu, autonehod, krádeží všeho druhu až po osobní omezení. Takže v podstatě jakýkoliv problém český občan registruje, je oprávněn a od toho tam naši úředníci jsou. Konzulární úředník poté samozřejmě tu věc vyhodnotí. A buďto jenom radou, nebo i konkrétní činností, je těm občanům nápomocen," řekl Ivan Záleský.

Do mnoha problémů se ale čeští turisté dostávají v Chorvatsku svou vlastní vinou. Často přeceňují své síly, nedodržují zákony a vyhlášky. Vůbec nejčastějším případem, kdy vyhledávají pomoc zastupitelského úřadu, je ztráta nebo odcizení dokladů.

autor: jas
Spustit audio