Češi si v Chorvatsku zlepšili reputaci

31. srpen 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Konec letních prázdnin nabádá k bilancování. Toho se zhostil Pavel Bednář, český konzul ve Splitu, podle kterého si Češi vylepšili svou nepříliš dobrou pověst.

"Z našeho konzulárního pohledu bylo léto relativně klidné. Myslím si, že klidné a pohodové mohlo být i z pohledu turistů. Sice jsme měli pěkné počasí až od druhé poloviny července, ale dá se věřit tomu, že většina turistů odjížděla z Chorvatska spokojena," říká Pavel Bednář.

Konzulát, který otevřel své brány ve Splitu na Rivě 15. června a sezónu ukončí 30. září, musel řešit i nepříjemné případy. Těch bylo ale výrazně méně než v minulých letech. Za celé léto došlo k jediné dopravní nehodě se smrtelnými následky s účastí Čechů. Dalších deset Čechů zemřelo na jadranském pobřeží. Jen asi polovina z tohoto počtu byly klasické turistické případy. Českého konzula ve Splitu Pavla Bednáře to samozřejmě těší.

"Domnívám, že Češi jsou stále zodpovědnější při cestách do zahraničí. Už se nezapomínají pojistit pro případy mimořádných událostí a jejich chování je zodpovědné. Z tohoto pohledu patří mezi nejlepší cizí státní příslušníky, kteří se na Jadranu rekreovali," potvrzuje Pavel Bednář

Řada Čechů však nedělá své vlasti na Jadranu dobrou reklamu. Na konzulát se například obrátil majitel jednoho apartmánu, kterému Češi ujeli bez placení a ještě za sebou zanechali úplně zničené ubytovací prostory. Celkově se ale dá konstatovat, že úroveň chování Čechů v Chorvatsku jde výrazně nahoru. A že to samozřejmě vnímá i druhá strana.

"Doufám, že čeští turisté po letošní sezóně svůj obraz napraví. Už ve sdělovacích prostředcích jsem několikrát zaznamenal skutečnost, že nás předstihli Slovinci, kteří jsou téměř denně obětí nějakých neštěstí - ať už jde o pátrání v horách, na moři nebo o dopravní nehody. Čeští občané letos ukázali, že už dorostli moři. V minulých letech se nejen v novinách tvrdilo, že tomu tak není, ale letos Češi ukázali, že se dovedou chovat," říká s radostí Pavel Bednář.

Ani jedno pátrání v horách po ztraceném nezodpovědném Čechovi, ani jedna záchranná námořní akce. Na to, že jsou Češi v Chorvatsku zhruba čtvrtou nebo pátou nejpočetnější skupinou turistů a v Dalmácii v tomhle směru vedou, je to skoro neuvěřitelné.

A tak musí konzulát řešit spíš kuriózní situace, se kterými mnohdy nejde nic dělat. Skoro neuvěřitelně zní popis problémů, které nejsou až tak výjimečné, jak by se mohlo zdát.

"Někteří čeští občané se při placení různých částek, ať už na benzínových stanicích nebo na mýtných branách, zmýlí. A to, co mají platit v kunách, zaplatí v Eurech. Zjistí to až následně, ale bohužel, dostat zpět tyhle částky je prakticky nemožné. Pro jednu stranu je to velká ztráta, pro druhou velký zisk. A pokud narazíte na nepoctivou obsluhu, zkazí vám to celou dovolenou," říká Pavel Bednář.

Samozřejmě se přihodí i věci, za které Češi nemohou a kterým se nedá vyhnout. "Češi se stávají účastníky nehod, které zavinili místní řidiči. Chorvatští řidiči jezdí, podle mého názoru, riskantně, divoce a nezodpovědně. Účastníky dopravních nehod se velmi často stávají i cizí státní příslušníci," vysvětluje český konzul ve Splitu Pavel Bednář.

Pokud se budete pohybovat na chorvatských silnicích, dávejte si pozor. A pokud jste právě vy byli těmi, kdo letos obraz Čechů v očích chorvatských hostitelů výrazně vylepšil, přijměte poděkování.

I dnes pro vás máme kulturní tipy, tady jsou. Na Makarské zazní v katedrále Svatého Marka v 21 hodin flétna v podání Any Domančič. Jen o půlhodiny později začne na stejném místě koncert klasické hudby. Pokud vyrazíte do katedrály Sv. Marka na Makarské za hudbou, určitě nějakou uslyšíte.

Národní náměstí v Zadaru bude místem, kde v 21 hodin vystoupí Klapa Kontrada. Do Šibenického divadla můžete vyrazit na operní árie a duety, to také v devět večer. Během večera, to jediné organizátoři upřesnili, se na Náměstí Maršla Tita v Rovinji představí hudební tělesa Stjepan Žiža a Plesarin, obě s ukázkami typické lidové hudby.

Bankovní kurzy:
Jadranská banka vám za jedno Euro nabídne 7,27 kun, za 100 korun dostanete 28,67 kun. V soukromých směnárnách můžete narazit na úplně jiná čísla.

Pohonné hmoty:
Ceny pohonných hmot v síti čerpacích stanic INA se opět nezměnily ani o lipa, za litr benzínu Eurosuper dáte 7,99 kun, za naftu Eurodizel zaplatíte 7,23 kun. Doporučujeme tankovat skutečně Eurodiezel a Eurosuper, nikoli Dizel nebo zdejší Natural.

Doprava:
Konec letošních prázdnin byl z pohledu řidičů velmi poklidný a nic na tom nezměnily ani poslední hodiny. Na výjezdu z Chorvatska nedocházelo k dlouhému čekání a relativně klidná byla i situace na silnicích. To platí i dál, aktuální zprávy hovoří o tom, že drobné komplikace mohou nastat jen na těch částech dálnice, kde se právě pracuje.

Čekání na hranicích vám hrozí pouze na Istrii a na přechodu Macelj, ve všech případech by ale nemělo přesáhnout třicet minut.

Počasí:
Zítra bude v Chorvatsku znovu slunečno a vedro, teploty se na Jadranu budou pohybovat mezi 29 a 32 stupni. Ve vnitrozemí bude o 7 stupňů chladněji a především ráno vás na cestě může zaskočit místy i mlha.

Předpověď pro jachtaře k tomu dodává, že bude vát převážně severozápadní vítr o rychlosti kolem 10 až 15, místy ale až 25 uzlů. Moře bude na stupni 1 až 2, viditelnost čekejte 20 kilometrů.

autor: lcz
Spustit audio

Více z pořadu