Chorvatské dálnice nezvládají nápor řidičů

29. srpen 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

S koncem letních prázdnin přibylo na silnicích a dálnicích aut. Spousta Čechů, kteří trávili svou dovolenou na chorvatském pobřeží, se vrací zpět do České republiky a to s sebou přináší řadu dopravních komplikací. Těm, kterým dovolená nekončí, nabízí Chorvatsko pestrý kulturní program.

Nemáte-li to daleko na Hvar, pak se vydejte do Jelsy - tam dnes odstartovaly dvoudenní Slavnosti vína. Tahle akce je každoročně středem pozornosti turistů i domácích. Celý víkend bude znít hudba tradiční i moderní v podání známých chorvatských umělců, k dispozici budou pro ochutnávku i na prodej ta nejlepší chorvatská vína a stranou nezůstanou ani vaše žaludky. Z bohaté nabídky dalmátských rybích, masových i dalších specialit si určitě vyberete. Ještě jednou místo a termín - Jelsa na Hvaru, dnes a zítra.

Píseň Zorana Jelenkovice Opět zvoní starý zvon si mohou zase broukat v Sinji, kde za poměrně drahé peníze opravili a znovu uvedli do provozu hodiny a s nimi související odbíjení času. Na Kamičaku nad městem tedy už zase funguje jeden ze symbolů Sinje.

Potápěčům na Cavtatu se povedlo pořídit kvalitní dokumentární fotografie potopené lodi, která se nachází v hloubce 125 metrů. List Slobodna Dalmacija připomíná, že italskou válečnou loď s názvem Giuseppe Garribaldi, která klesla ke dnu v období první světové války, objevili před rokem Češi, členové expedice Garribaldi. A nešlo o ledajakou loď - Giuseppe Garribaldi byl vlajkový křižník. Bez zajímavosti není ani fakt, že ho ke dnu poslala rakouská ponorka U4, jejímž kapitánem byl brněnský rodák Rudolf Singule.

Mexická neboli prasečí chřipka už řádí po celém světě. Výjimkou není ani Chorvatsko. Hned deset čerstvých maturantů si podezření na tuhle nemoc přivezlo ze Španělska. Po příjmu v nemocnici ve Splitu a po nezbytných testech byli všichni propuštěni do domácího ošetřování. Pokud nebudete mít vyloženě smůlu, tak by vám ale tahle choroba neměla vaši dovolenou nijak znepříjemnit.

Ve Splitu na Rivě vystoupí ve 20 hodin a 30 minut Lite Motive Band. Mali Lošinj připravuje na 21. hodinu do tamního letního kina 4. ročník Dnů Josipa Kašmana, na své si přijdou příznivci operního zpěvu od sopránu až po tenor nebo bas baryton.

Rovinjská noc na tamní Riviéře i na náměstí Maršala Tita nabídne také od 21 hodin něco pro příznivce spíš moderní hudby - Paul Young, Music Nights nebo Dream Project asi nejsou zrovna světoznámá tělesa, s o to větší chutí ale budou hrát.

Dva návraty k hudební chorvatské klasice: Slano a tamní kostel Sv. Jeronima nabízí od 21. hodin Večer dalmátské písně. Chuť na ukázky typické hudby a tanců si můžete naplnit i v Dubrovníku - ve 21.30 hodin vyražte na Revelin, kde se představí folklórní soubor Lindžo.

Pokud máte rádi veterány, tedy stará auta, dnes byste na ně měli narazit v Solinu - promenádu městem už asi nestihnete, ale i tak mějte oči otevřené.

Bankovní kurzy:
Jadranská banka vám za jedno Euro nabídne 7,26 kun, za 100 českých korun dostanete 28,67 kun. V soukromých směnárnách můžete narazit na úplně jiná čísla.

Pohonné hmoty:
Ti, kteří stanovují v síti čerpacích stanic INA ceny, jsou zřejmě na dovolené - už pěkných pár dní se ceny v téhle nejrozšířenější síti nepohnuly ani o lipa. Za naftu Eurodizel tedy zaplatíte 7,23 kun, za benzín Eurosuper dáte 7,99 kun.

Doprava:
To, před čím chorvatští silničáři varovali, se stává skutečností - dnešek je pro řidiče hodně nepříjemným dnem. Kolony a čekání na hlavních tazích i na mýtných branách nejsou ničím výjimečným, na Istrii jedou téměř krokem kolony o délce dvaceti kilometrů a například na mýtné bráně Lučko u Záhřebu byla i více než pětikilometrová fronta.

Nápor vozidel nezvládají bez čekání ani hraniční přechody, především na výjezdu ze země počítejte i s delším čekáním. Hlavně se, prosím, obrňte trpělivostí. Prakticky neexistují ani varianty objížděk. Pokud se chcete čekání a kolonám vyhnout, měli byste naplánovat odjezd až na nedělní večer - a to je ještě informace bez záruky.

Počasí 29. srpna:
Předpověď na noc a zítřek říká, že by od severu mělo přibývat oblačnosti a že by na většině území Chorvatska včetně pobřeží mělo pršet, místy se objeví i bouřky s přívalovým deštěm. I přesto bude pořád teplo. Nejvyšší denní teploty se někde přehoupnou i přes 30 stupňů. Ve střední Dalmácii by ale mělo být kolem 26 stupňů, na Istrii 24 stupňů.

Jachtaři by si měli dávat pozor na neveriny a na silný nárazový vítr - ten dosáhne na severním a na části středního Jadranu rychlosti až kolem 40 uzlů. Jihovýchodní nebo jižní vítr bude jinak dosahovat rychlosti kolem 25 uzlů, moře bude na stupni 3, na severu na stupni 4, tedy vlny do výšky 2,5 metru. A samozřejmě ani moři se nevyhnou bouřky nebo déšť.

autor: lcz
Spustit audio

Více z pořadu