Chorvatské hotely, lodní doprava i čerpací stanice mění ceny

23. srpen 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatští hoteliéři se obávají následků ekonomické krize, a proto někteří z nich výrazně zdražují, jiní naopak zlevňují. Síť čerpacích stanic INA už není plně pod státní kontrolou. V blízké budoucnosti byste proto na různých čerpacích stanicích této firmy mohli narazit na různé ceny. Měnit se budou i ceny lodních lístků. Poblíž Splitu bylo spatřeno hejno žraloků.

Zní to jako typická vymyšlená zpráva z okurkové sezóny, ale tentokrát je to pravda - na Jadranu se prohání hejno žraloků. Podle listu Slobodna Dalmacija jde o zhruba pětadvacet žraloků, kteří byli poprvé spatřeni poblíž Splitu. Nejde však o žádné nebezpečné návštěvníky, žraloci rodu Mustellus totiž na člověka neútočí.

Zajímavé debaty mezi sebou vedou v poslední době hoteliéři a majitelé dalších ubytovacích kapacit na Jadranu. Vzhledem k ekonomické krizi se obávají odlivu klientů, a tak řada z nich mění ceny.

Některé hotely výrazně zdražují, aby si na účtech vytvořily rezervy pro příští rok, další naopak zlevňují, a to poměrně razantně, třeba o 30 nebo někde až o 60 procent. Pokud už teď uvažujete o dovolené v Chorvatsku i pro příští rok, pak vězte, že v některých lokalitách by měly být zájezdy, koupené už v zimě (First minute), výrazně levnější.

Co naopak levnější nebude, to jsou lodní lístky. K mírnému zdražení trajektů došlo už před touto sezónou a odhady chorvatských lodních společností tvrdí, že by ceny měly stoupat i dál, a to o dalších pět až sedm, výjimečně i o patnáct procent.

Možná jste už zaslechli, že síť čerpacích stanic INA už není plně pod státní kontrolou. Dobrá myšlenka na částečnou privatizaci se poněkud zvrtla a stát už nemá v této síti majoritu. I proto se uvažuje o tom, že v blízké budoucnosti byste na různých čerpacích stanicích této firmy mohli narazit na různé ceny.

Ceny pohonných hmot:
Zatím ale platí, že u INA natankujete všude za stejné peníze - ať už to bude na dálnici, nebo v zapadlé horské vesnici. Litr benzínu Eurosuper pořídíte bez jednoho lipa za 8 kun, Eurodiesel vás přijde na 7,23 kun.

Pokud se právě chystáte přepočítávat ceny pohonných hmot na koruny, tak vám to trochu zjednodušíme - benzín v Chorvatsku stojí o něco víc než u nás doma. A ještě k těm přepočtům: za sto českých korun pořídíte například v Jadranské bance 28,51 kun, za Euro dostanete tamtéž 7,26 kun. Pokud půjdete do soukromých směnáren, mohou se kurzy lišit, mnohdy i dost výrazně.

Doprava:
Pokud právě stojíte na dálnici od Karlovace směrem na Záhřeb, je to kvůli dopravní nehodě. Ta se udála kráce po šestnácté hodině a její odstraňování potrvá přibližně do půl osmé večer.

Situace na hraničních přechodech na vjezdu do země je klidná, na výjezdu očekávejte vyšší provoz, především ve směru na Slovinsko a do Maďarska. Čekání by však nikde nemělo přesáhnout 120 minut.

Rakousko, Česko a Slovensko nehlásí žádné významnější dopravní komplikace, ze všech zemí přichází jen obecné připomenutí toho, že je neděle a provoz odpoledne a navečer zhoustne.

Počasí: :
Pokud jste dnes měli pocit, že se nad Jadranem zatáhlo, šlo o doznívající vnitrozemské bouřky. Ty vám ale další průběh dovolené nepokazí, předpověď je totiž jednoznačná. Zítra by mělo být jasno, místy polojasno, s teplotami kolem jedenatřiceti stupňů. Teplota moře podle místa je mezi 22 a 27 stupni. Podobný ráz počasí by měl vydržet i v dalších dnech.

autor: lcz
Spustit audio

Více z pořadu