Chorvatské nonkonformní umění můžete obdivovat na Korčule

27. červenec 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Dosud neznámý pachatel nedaleko Splitu zavinil vážnou železniční nehodu. Ostrov Čiovo zasáhly dva ničivé požáry - pravděpodobně byly založeny úmyslně. Silný vítr potrápil posádky lodí v chorvatských vodách. Galerie Šedá zóna na ostrově Korčula láká jmény umělců, kteří překračují zaběhnuté umělecké konvence.

Chorvatská policie pátrá po neznámém pachateli, který v pátek zřejmě způsobil železniční neštěstí. Při havárii osobního vlaku zahynulo nedaleko Splitu 6 lidí, dalších 55 bylo zraněno.

Policie se domnívá, že nehodu způsobila látka nastříkaná na koleje před příjezdem vlaku. Podle některých místních médií šlo o chemický prostředek na hubení plevele americké výroby, který zakoupily dráhy. Policejní vyšetřovatelé došli k závěru, že koleje byly kluzké a vlak nemohl brzdit.

Na ostrově Čiovo včera vypukly dva velké požáry. Bojovalo s nimi kolem dvou set hasičů, kterým se po několika hodinách podařilo dostat je pod kontrolu. Přesto shořelo celkem asi 200 hektarů porostu. Podle deníku Jutarnji List ohně úmyslně založil duševně nemocný člověk.

Především silný vítr, který o víkendu rozbouřil moře, způsobil velké problémy mnohým lodím. Kritická byla zejména noc ze soboty na neděli. V jižním Jadranu se potopila 14metrová jachta, která se poškodila o mělčinu. Hned několik lodí moře vyvrhlo na břeh. Hlášeny naštěstí nejsou žádné oběti.

Šedá zóna. Tak se jmenuje galerie na ostrově Korčula, kterou vlastní a spravuje chorvatský umělec Darko Fritz, který žil řadu let v Amsterdamu. Na rozdíl od mnohých jiných galerií či výstavních síní na chorvatském pobřeží v tomto případě nejde o laciné lákadlo pro turisty. Projekt Šedé zóny je podstatně ambicióznější a hodlá představovat současné umění. Samotný název je prý zároveň i programem, v Šedé zóně se najdou umělci působící "na pomezí", překračující hranice zaběhnutých žánrů.

Ostrov Vis, jeden z oblíbených cílů mnohých turistů, může nabídnout i něco víc než "jen" krásné koupání. Zejména v poslední době se stále více lidí začíná zajímat o jeho unikátní historii. Ostrov totiž už od starověku využívaly nejrůznější armády k budování pevností a základen.

Na Visu se proto nachází mnoho bývalých vojenských objektů. Ty nejstarší jsou z ilyrské doby, nejnovější byly projektovány tak, aby odolaly útoku jaderných zbraní. Skupiny dobrovolníků se v posledních letech snaží zabránit další devastaci objektů, jejich možnosti jsou ale hlavně kvůli nedostatku peněz velmi omezené.

Víte, jaké jídlo pokládají obyvatelé chorvatské Dalmácie za svou hlavní chloubu, na kterou jsou nejvíce hrdí? Je to samozřejmě pršut, který se 70 dní udí a potom dlouho suší a nelze jej prý vyrobit vůbec nikde jinde. Nikde jinde totiž nejsou takové přírodní podmínky jako právě zde.

Mnohá místa u pobřeží nabízejí v oficiálních programech i na dnešek řadu koncertů či jiných vystoupení. Pokud se ale někam chystáte, ověřte si raději, že se příslušná kulturní akce skutečně koná. Chorvatská vláda totiž vyhlásila dnešek dnem národního smutku za oběti železničního neštěstí ze závěru minulého týdne a řada představení i sportovních akcí byla proto zrušena.

Aktuální bankovní kurzy
Kupříkladu Splitska banka, to je ta ze skupiny Societé General, vám za 100 českých korun dá 27,70 kun, za euro pak dostanete 7,26 kun.

Pohonné hmoty:
Ceny benzínu u sítě INA - Eurosuper 95 stojí 7,44 kun a Eurodiesel 6,67 kun.

Doprava:
Z chorvatských silnic a dálnic nejsou hlášeny žádné mimořádné události. Doprava proudí bez větších omezení. Kratší kolony čekejte jen u turistických center a v místech, kde probíhají práce na silnici.

Počasí 28. července:
Zítra bude slunečno. Odpoledne se mohou jen na západě a severozápadě Chorvatska objevit přeháňky nebo bouřky. Vítr má foukat jen mírný. Noční teploty na Jadranu 18 až 23 stupňů, nejvyšší denní 28 až 33 °C.

Pro jachtaře nemá dnes místní hydrometeorologický ústav žádná zvláštní upozornění.

autor: bum
Spustit audio

Více z pořadu