Chorvatské restaurace jsou mezi turisty oblíbené

4. září 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

V Chorvatsku mají děti stále ještě prázdniny, a přestože se počasí pravděpodobně trochu pokazí, můžete si vybrat z hojné řady kulturních nabídek. Zaujmout vás může i hodnocení chorvatských restaurací, které jsou prý na velmi dobré úrovni.

Děti a studenti zdejších škol si ještě užívají poslední dny prázdnin. Poprvé půjdou do školy 7. září, tedy jako obvykle první pondělí po 1. září. Ten den si dávejte velký pozor především ráno na silnicích, bývá totiž obvyklé, že první školní den, kdy jsou ještě děti myšlenkami na prázdninách, přináší v Chorvatsku velký počet dopravních nehod, bohužel právě s účastí těch nejmenších.

Je úplněk a tím pádem je skoro nemožné ulovit v Chorvatsku, ale i jinde, sardinky. Tahle oblíbená ryba se totiž loví do sítí a láká se na světlo z lodí. Ve chvíli, kdy je úplněk, je prakticky nemožné sardinky ulovit, takže pokud dnes nebo v nejbližších dnech půjdete do restaurace nebo na trh a sardinky vám nabídnou, nebudou úplně čerstvé.

To však neznamená, že budou špatné. Chorvatské restaurace se totiž mohou pochlubit tím, že hned v několika průzkumech oblíbenosti mezi turisty patří k nejlepším v Evropě. A asi to nebude náhoda, nedávné kontroly, který udělaly chorvatské úřady namátkově ve 150 gastronomických zařízeních, ukázaly výborné výsledky. Jen ve dvou případech neobstály nabízené suroviny, jinak bylo všechno v odpovídajícím, tedy čerstvém, stavu.

Trochu horší zkušenosti jsou s cenami pokrmů a s jejich účtováním. Ze 150 restaurací jich menší či větší problém, ať už s cenami v jídelním lístku nebo na konečné účtence, mělo rovných třicet.

Pokud jste v Zadaru, tak jste si možná všimli, že na tamním poloostrově Pinie Petrčane celý den probíhá diskofestival, pokud máte rádi tanec, vyražte, ještě stihnete podstatnou část. Diskotéka proběhne dnes večer třeba i ve Splitu v klubu Stella Mares a ve Splitu zazní i moderní hudba, na Rivě zahrají Čarobnjaci.

Jestli vás láká jiný druh hudby, můžete ve 21 hodin v Dubrovníku do Atria Knížecího dvora vyrazit na ukázky z tvorby Brahmse a Schuberta, v Zadaru na poloostrov na akci s názvem Varoška fešta, kde zazní pro změnu typická chorvatská a dalmátská muzika, nebo na Pagu do tamního Atria Knížecího dvora, kde proběhne večer s klapou Pag.

A ještě z trochu jiného soudku. Na Bolu na tamní Rivě dnes proběhne od 21 hodin Rybářský večer. Na Makarské v tamní galerii Antuna Gojaka slavnostně otevřou ve 21 hodin výstavu Duje Mediče.

O víkendu by mělo být ve všech letoviscích dění podobně bohaté, i když sobota rozhodně nepřinese ideální počasí.

Bankovní kurzy:
Jadranská banka vám za 1 000 korun vyplatí 284,20 kun. V tomhle směru patří k nejštědřejším v Chorvatsku. Solidní je v této instituci i kurs eura. Za 1 euro dostanete 7,29 kun.

Pohonné hmoty:
Benzín Eurosuper 95 koupíte v síti čerpacích stanic INA za 7,80 kun za litr, za naftu Eurodizel dáte 7,23 kun. LPG vás bude stát 4,16 kun, ale zkušenosti s tímto druhem paliva na zdejších pumpách nemáme. Další změny cen pohonných hmot se podle všeho v nejbližších dnech neočekávají.

Doprava:
Silnice jsou především na severu Chorvatska na mnoha místech mokré, prosíme proto o dodržování předepsané rychlosti a bezpečné vzdálenosti, a samozřejmě o opatrnou a pozornou jízdu obecně. Žádné jiné komplikace chorvatští silničáři nezjistili.

Většina hraničních přechodů hlásí plynulé odbavování bez čekání, výjimkou je pouze přechod Macelj, na výjezdu z Chorvatska vás čeká zdržení do 20 minut.

Počasí:
Na většině území Chorvatska bude zítra zataženo s deštěm nebo bouřkami, nejvyšší denní teploty na Istrii dosáhnou 23 stupňů, ve střední a jižní Dalmácii až 27 stupňů. Příznivější počasí, možná i bez deště, můžete čekat ve střední, ale především v jižní Dalmácii. Neděle by už zase měla přinést doznívající léto.

Jachtařům to bude na moři pěkně foukat a taky houpat, na severním a středním Jadranu bude moře i na stupni 4, čekejte jugo o rychlosti kolem 20 uzlů, v nárazech a v bouřkách i výrazně vyšší.

autor: lcz
Spustit audio

Více z pořadu