Dýně, kterou zemědělec vypěstoval, váží víc než on sám

27. srpen 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Student se na chorvatské pláži zranil o odhozenou injekční stříkačku. Zemědělci se předhánějí v rekordních velikostech vypěstované zeleniny. Letos budou chorvatští rodiče poprvé kupovat dětem školní učebnice ze svých peněz, Split na knížky pro děti vybral přes sedm miliónů korun.

Pobyt u moře nebývá bez rizika - přesvědčil se o tom jedenadvacetiletý student, který se při koupání na populární pláži v Zadaru píchl o narkomanem odhozenou jehlu. Podobné věci se nestávají často, ale pokud by se vám přihodilo něco podobného, radí zdravotníci ránu stisknout a zkusit vymačkat, umýt mýdlem, vydezinfikovat a v každém případě dopravit postiženého k lékaři. Věřme ale, že vaše dovolená proběhne bez podobných akcí.

Když už se máte potkat na dovolené s něčím velkým, ať to není velký průšvih - ale třeba rekordní plody práce zdejších zemědělců. Na Klisu vypěstoval bezmála osmdesátiletý Milan Radič dýně, které váží dvě stě kilogramů. Co s nimi bude dělat, nevíme, ale faktem je, že v Chorvatsku podobné plody rostou jako z vody, výjimkou nejsou ani dvacetikilové melouny. Ty nejsou příliš populární, zákazníci dávají přednost plodům o hmotnosti kolem dvou kil.

7. září začíná pro chorvatské děti školní rok. Letos poprvé musí rodiče kupovat dětem učebnice - a není to zrovna levná záležitost. Město Split se chopilo iniciativy, oslovilo firmy ve městě - a na dotace na knížky vybralo úctyhodných 7 miliónů kun, v přepočtu bezmála pětadvacet miliónů korun. Mezi dárci najdeme třeba i fotbalový klub Hajduk, různé hotely nebo Rádio Split.

I v Chorvatsku se projevuje ekonomická krize, lidé nemají peníze na rozhazování. A tak se loučí s věcmi, které mohou postrádat - výrazný nárůst předmětů v aukcích i obratu zaznamenal chorvatský aukční portál aukcija.hr. Dres chorvatské házenkářské reprezentace za 7 tisíc kun asi chtít nebudete, ale v nabídce je spousta dalších věcí včetně například počítačů nebo fotoaparátů.

Máte-li chuť zpestřit si dovolenou trochou kultury, tady jsou nabídky na dnešní večer. V katedrále svatého Štěpána na Hvaru zazní v 21 hodin varhany a housle, své umění vám předvedou Goran Končar a Edmund Borič. Narodni Trg neboli Národní náměstí v Zadaru bude místem, kde si také v 21 hodin přijdou na své milovníci jazzu.

V kostele svatého Kříže na Rabu zahraje ve stejném čase, tedy ve 21, trio Preisinger. V Šibeniku se na náměstí Ivana Pavla II. vystřídá od 21.30 pět chorvatských hudebních těles, která zahrají ukázky z lidové produkce. A ještě Dubrovník - na Revelinu dnes můžete zhlédnout představení Záhřebského divadla mladých s názvem Zvuky z hor, začíná se o půl desáté večer.

Bankovní kurzy:
Jadranská banka vám za jedno euro nabídne 7,26 kun, za 100 českých korun dostanete 28,60 kun. V soukromých směnárnách se mohou kurzy lišit, mnohdy i výrazně.

Pohonné hmoty:
Ceny pohonných hmot jsou nadále beze změn. Eurosuper je u sítě INA za 7,99 a eurodiesel za 7,23 kun.

Doprava:
Ani dnes nehlásí chorvatské dopravní zpravodajství žádné větší nepříjemnosti - tradičně hustší provoz je pouze na Istrii a na Jadranské magistrále, pořád je to v rámci normy. Bez čekání zaplatíte i dálniční mýto a do patnácti minut by vás měly odbavit všechny hraniční přechody.

Jediná avizovaná komplikace může nastat na dálnici A1 poblíž Rijeky, kde u Škurinje budou i dnes v noci opravovat povrch vozovky. Pokud by si práce, které jsou plánovány od 21. hodiny večerní do 6. hodiny ranní, vynutily úplné uzavření dálnice, povede zhruba desetikilometrová objížďka přes Rijeku.

Počasí 28. srpna:
Zítra by mělo být na Jadranu podobně jako dnes - tedy u moře především jasno nebo polojasno a vedro, nejvyšší denní teploty dosáhnou až 37 stupňů. Mírné ochlazení slibují meteorologové až na víkend, aktualizovaná předpověď říká, že od sobotního do nedělního večera by měla denní maxima dosahovat 27 stupňů a mělo by být zataženo s bouřkami.

Informace pro jachtaře: počasí nad Jadranem ovlivňuje výběžek vysokého tlaku vzduchu, který přinese východní nebo severovýchodní vítr o rychlosti do deseti uzlů. Moře bude na stupni 1-2, viditelnost očekávejte do dvaceti kilometrů. Na otevřeném moři bude vát vítr čerstvější o rychlosti do 18 uzlů, moře může být i na stupni 3. Na severu navíc může přijít přibývání oblačnosti a déšť nebo bouřky.

autor: lcz
Spustit audio

Více z pořadu