Krach Sky Europe zasáhl i turisty v Chorvatsku

2. září 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Pokud jste zakoupili letenky u zkrachovalé letecké společnosti Sky Europe a nezbývá vám dostatek peněz na zakoupení jiné letenky nebo jízdenky, můžete využít služeb některých společností pro zaslání peněz, protože, podle slov českého konzula ve Splitu, konzulární jednatelství nemůže půjčovat peníze. Místo pádu Sky Europe probírají Chorvaté spíše výskyt žřaloků na pobřeží.

I v Chorvatsku zůstalo po krachu nízkonákladové letecké společnosti Sky Europe několik stovek obyvatel České republiky bez zpáteční letenky. Český konzul ve Splitu Pavel Bednář ale první den po oznámení informace o zrušení všech letů Sky Europe nezaznamenal žádné neřešitelné potíže českých turistů.

Další odlety ze Splitu a z Dubrovníku, na které aerolinky Sky Europe prodávaly letenky, ale přijdou na řadu v dalších dnech. A dá se předpokládat, že krach letecké společnosti způsobí i problémy.

"Zrušených letů je samozřejmě víc a našich turistů, kteří měli se Sky Europe letět, je tu ještě celá řada. Očekáváme, že se opět na nás budou obracet jednak s dotazy, jaké existují alternativní způsoby odjezdu z Chorvatska a jednak se žádostí o finanční výpomoc. Řada turistů totiž během své dovolené utratila prakticky veškeré peníze. Musíme ale říct, že konzulární jednatelství finanční výpomoc poskytovat nemůže, lidé musí využít v maximální možné míře především společnost, jejímž prostřednictvím si mohou nechat zaslat peníze třeba z každé pošty," řekl k tomu konzul ČR ve Splitu Pavel Bednář.

V podobné situaci jsou i Slováci v Chorvatsku, kteří letěli společností Sky Europe. Sami Chorvaté, kteří ve velké většině tráví dovolenou raději v zahraničí než doma, nepatří mezi časté klienty Sky Europe.

Když už jsme u dovolené Chorvatů, list Slobodna Dalmacija informuje o průzkumu, který zjišťoval nejlepší místo pro letní rekreaci právě podle Chorvatů. A výsledky jsou zajímavé. Vyhrál Dubrovník, který dostal přes třináct procent hlasů, na druhém místě skončil s necelými pěti procenty Zadar a v závěsu za ním Makarská, Hvar a Pag.

Do Dubrovníku by se nejraději vydali lidé od 25 do 49 let, mladí by dali přednost Pagu. Zajímavě dopadly třeba atraktivní lokality Bol na Brači nebo Opatija, obě místa získala necelá dvě procenta hlasů a figurují až ve druhé desítce pořadí.

Věčným tématem letní dovolené v Chorvatsku jsou žraloci. Čtyřiašedesátiletý rybář Miljenko Šare se včera se svým synem nestačil divit, když vytáhl svou síť. Zdálo se mu prý, že je v ní něco těžkého už když šla z vody. A skutečně bylo - mladý žralok atlantický. Mladý sice byl, ale respekt vzbuzoval i tak - měřil rovné 2 metry a vážil 60 kilogramů.

Žralok atlantický je druhem, který podle statistik ISAF (International Sharks Attack File) obstará přibližně 5 % napadení potápěčů žralokem a dělí se tak o 4. místo. V Šibeniku, kde rybáři žraloka vylovili, jde ale prý o naprosto ojedinělý unikát. Žádný ani ze zkušených rybářů nepamatoval, že by tohoto žraloka v posledních čtyřiceti letech někdo chytil.

Jsou tu naše tradiční kulturní tipy. V Atriu Knížecího dvora v Dubrovníku můžete dnes večer navštívit Festival komorní hudby, na programu bude recitál Jefima Bronfmana, začátek je v 21 hodin. Narodni Trg v Zadaru hostí také od jedenadvaceti hodin klapu Lanterna, ta předvede samozřejmě typické dalmátské písně.

Bankovní kurzy:
Kurz eura vůči kuně roste. Záhřebská banka vám za jedno Euro zaplatí 7,27 kun, Splitská banka 7,28 kun a Jadranská banka dokonce 7,29 kun. Při výměně korun na kuny pořídíte nejlépe také v Jadranské bance, za 100 českých korun dostanete 28,52 kun.

Pohonné hmoty:
Benzín Eurosuper 95 koupíte v síti čerpacích stanic INA za 7,80 kun za litr, za naftu Eurodizel dáte 7,23 kun. Další změny cen pohonných hmot se podle všeho v nejbližších dnech neočekávají.

Doprava:
Informace o dopravě říkají, že situace je prakticky v celém Chorvatsku klidná, večer čekejte nárůst dopravy ve městech a na pobřeží. Hraniční přechody hlásí bezproblémový provoz, čekání do dvaceti minut je pouze na vjezdu na přechodu Plovanja.

Počasí:

I zítra by na pobřeží Jadranu mělo být teplo s denními maximy kolem 32 stupňů, na většině území bude ale polojasno nebo oblačno s možnými bouřkami. Teplo by mělo vydržet až do pátku, sobotní předpověď očekává nejvyšší denní teploty kolem 22 stupňů.

Jachtařům bude vát jihozápadní nebo jihovýchodní vítr o rychlosti do 12 uzlů, který v noci zesílí až na 18 uzlů a v bouřkách může v nárazech dosahovat až 35 uzlů. Moře bude na stupni 1-2, v noci při silnějším větru na trojce. Viditelnost bude do 20 kilometrů.

autor: lcz
Spustit audio

Více z pořadu