Poslední prázdninový víkend ve znamení dopravních komplikací

28. srpen 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Tržby chorvatských hoteliérů v porovnání s minulým rokem klesly. Nejoblíbenější turistické středisko ve střední Dalmácii je opět Baška Voda. Na charitativní koncert za účasti mnoha hvězd chorvatské hudební scény dorazilo velice málo návštěvníků. Doprava na chorvatských silnicích houstne.

Různé prognózy na téma obsazenost hotelů a ubytovacích kapacit v soukromí na Jadranu dostávají se závěrem sezóny reálnější náplň. Ubytovatelé jsou stále relativně spokojeni, i když podle dnešního vydání listu Slobodna Dalmacija se Chorvatsko určitě nedočká zopakování loňských tržeb ve výši bezmála 7,5 miliardy eur.

V hotelech vypočítali patnáctiprocentní propad návštěvnosti, v soukromí pak bydlelo, bydlí nebo bude bydlet o čtvrtinu méně návštěvníků než vloni. Všichni si navíc stěžují - hosté prý neutrácejí. A loňských 55 eur, která v Chorvatsku denně nechal v průměru každý návštěvník, to letos nebude ani náhodou. Přesto chorvatští hoteliéři vydělávají.

Baška Voda dostala letos znovu neoficiální titul Nejoblíbenějšího turistického střediska ve střední Dalmácii. Tahle obec mezi Omiší a Makarskou může nabídnout opravdu všechno - počínaje ubytováním od nejlevnějšího až po luxusní, přes řadu restaurací různých cenových kategorií až po přírodní scenérie - výhled na pohoří Biokovo a na horu Sveti Jure určitě stojí za to. Baška Voda patří standardně mezi nejoblíbenější turistické destinace, přesto nebo právě proto se zdejší podnikatelé chovají více než slušně - stížností na kvalitu služeb je totiž jen minimálně.

Ve Splitu uspořádali koncert s podtextem ve smyslu "Když se mladé ruce spojí, dokážou ledacos". Charitativní akce, na kterou přijalo pozvání hned několik populárních chorvatských zpěváků a skupin, se však nesetkala s pochopením. I když bylo vstupné jen 30 kun, zájem ze strany návštěvníků byl opravdu tristní. Interpreti se nechali po koncertu slyšet, že by zazpívali třeba i jen pro jediného člověka - zase až tak moc daleko od reality nebyli.

Nabízíme i naše tradiční kulturní tipy. Na Istrii se chystá další Rovinjská noc, ve 20 hodin vystoupí klapa Bonaca a klapa Sv. Petar, ukázek tradiční místní hudby se dočkáte i ve 21 hodin na poloostrově v Zadaru. V bazilice v Poreči zazní kytara v podání Maka Grgiče, začátek je stanoven také na 21. hodinu. V Makarské se o půl hodiny později, tedy ve 21.30, představí na náměstí Tina Ujevica vítězná klapa loňského festivalu dalmátských klap, klapa Volosko.

Bankovní kurzy:
Například Splitska banka vám dá za 100 českých korun 27,90 kun, za jedno euro pak 7,28 kun.

Pohonné hmoty:
Ceny pohonných hmot setrvávají u sítě INA stále na stejné výši, litr benzínu Eurosuper stojí 7,99 kun, za naftu Eurodiesel zaplatíte 7,23 kun.

Doprava:
Je pátek a provoz houstne, a to v obou směrech. Výrazně komplikovanější bude dnes, ale hlavně zítra a v noci na neděli situace na výjezdu z Chorvatska. Sobota je tradičně silným dnem a vzhledem ke konci českých prázdnin se dá očekávat, že to tentokrát bude ještě nepříjemnější.

Aspoň trochu příjemnou zprávou pro řidiče aut bez klimatizací je, že by snad nemělo být takové vedro. Čekání se nevyhnete, už dnes odpoledne byla bezmála kilometrová kolona na mýtné bráně Lučko u Záhřebu a zvýšený provoz s čekáním zatím do jedné hodiny hlásí především na výjezdu prakticky všechny hraniční přechody. Silný provoz čekejte i v zemích na cestě domů, tedy ve Slovinsku a v Rakousku.

Počasí 29. srpna:
Severní Jadran a vnitrozemí Chorvatska by měly zasáhnout bouřky s intenzivním deštěm, teploty očekávejte do 27 stupňů. Na středním a jižním Jadranu bude polojasno, od severu čekejte přibývání oblačnosti. Večer a v noci na neděli bude zataženo s občasným deštěm nebo bouřkami, teploty se zítra ještě udrží nad třicetistupňovou hranicí, v Dalmácii má být ještě až 34 stupňů.

Z toho, co jste si právě přečetli, vychází i předpověď pro jachtaře - především na severu čekejte severozápadní vítr do 16 uzlů, který v bouřkách zesílí. Moře by mělo být na stupni 1-2, později 2-3, což znamená vlny do výšky 125 centimetrů. Viditelnost bude do 20 kilometrů. Na severním Jadranu čekejte i neveriny.

autor: lcz
Spustit audio

Více z pořadu