Příroda a Bůh spasili turistickou sezónu

25. srpen 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Nejen v Chorvatsku si dávejte pozor na to, jaké dostanete vyúčtování za volání z mobilního telefonu. Chorvatsko rozdělovalo dotace pro hasiče. Do oblasti Kvarneru letos dorazilo uspokojivé množství turistů. Chorvatské silnice jsou volné, doprava probíhá bez komplikací.

Možná i vy používáte na své dovolené některý z roamingových tarifů českých operátorů. Možná i vy patříte k těm, kterým se telefonování z Chorvatska domů zdá být poměrně drahé. Ale vězte, že na operátory si stěžují snad všude - a Chorvatsko není výjimkou.

Společnost Tele2 dokonce vyúčtovala jistému Milko Svalinovi dvanáct hodin, pětatřicet minut a pětačtyřicet sekund hovorů, které uskutečnil ze svého čísla - na to samé vlastní číslo. Postižený majitel dopravní firmy se okamžik rozmýšlel, jestli volat novinářům, nebo na psychiatrii, píše list Slobodna Dalmacija.

V Chorvatsku často hoří a náklady na hašení požárů jsou obrovské. I proto vzbudil poslední plán rozdělení dotací pro hasiče velké emoce - v oblasti Šibeniku by měli Vatrogasci dostat státních 13 miliónů kun, na Istrii 33 miliónů - a markantní rozdíly jsou i v dalších regionech. Přitom se rozhodně nedá říct, že by zrovna na Istrii hořelo o tolik častěji. Zkrátka, politici si to i v Chorvatsku umí zařídit.

Na Kvarneru jsou celkem spokojeni s tím, kolik turistů k nim letos dorazilo - soukromí ubytovatelé i větší hotely mají vyděláno a polévku si neopomnělo přihřát ministerstvo turismu, které se pochlubilo účinností svých opatření. Jedna z představitelek tamní župy Naďa Ďuričová to komentovala lakonicky - turistickou sezónu spasil Bůh a příroda, která nadělila krásné počasí. Přínos ministerstva je podle ní nulový.

Poradíme vám, kam se vydat za kulturou. V Šibeniku začne ve 20.30 v katedrále svatého Jakuba houslový koncert, představí se kvartet Tartini. V katedrále svatého Marka na Korčule můžete ve 21 hodin vyrazit na vystoupení sopranistky Mariny Lešaja. Makarská nabízí dnes ve 21.30 večer makarských klap, tedy kapel s tradiční dalmátskou hudbou.

Narodni Trg v Zadaru chystá na jedenadvacátou hodinu Večer evergreenů, to tedy spíš pro zájemce o modernější hudbu. V Dubrovníku pokračuje 60. ročník Dubrovnických letních slavností, v jeho rámci můžete na Revelinu navštívit další představení Orgie tolerance belgického režiséra Jana Fabreho a v atriu Knížecího dvora vám ve 21.30 zahraje kytarové duo Zoran Dukič a Maroje Brčič.

Pokud vás nebo vaše malé ratolesti zajímají a lákají krásné lodě a jste poblíž Hvarského kanálu, mějte oči otevřené - mohli byste totiž vidět krásnou sedmdesátimetrovou plachetnici Royal Clipper, která by měla v oblasti kolem Hvaru strávit ještě necelý týden. Tuhle velkou loď nepřehlédnete...

Bankovní kurzy:
A teď od velkých věcí k malým, ale potřebným, jako jsou například měnové kurzy. V Jadranské bance dostanete za sto českých korun 28,56 kun, za euro vám tam vyplatí 7,26 kun. Znovu upozorňujeme na to, abyste si pořádně zkontrolovali kurzy, míříte-li do soukromých směnáren.

Pohonné hmoty:
Ceny pohonných hmot zůstávají i dál stejné. U největšího chorvatského výrobce a prodejce - firmy INA - koupíte litr benzínu Eurosuper 95 za 7,99 kun, litr eurodieselu vás vyjde na 7,23 kun. A to bez ohledu na to, jestli tankujete na dálnici nebo kdekoli jinde - INA má zatím ceny všude stejné.

Doprava:
Na chorvatských silnicích a dálnicích vás nic nepříjemného nečeká - aspoň to tvrdí poslední informace chorvatského autoklubu. Ani na hraničních přechodech byste neměli čekat déle než několik minut - věřme, že žádná událost v dalších hodinách tenhle příjemný stav nezmění.

Počasí 26. srpna:
Na Jadranu by mělo být i zítra slunečno a teplo, na severu očekávejte přibývání oblačnosti a bouřky. Noční teploty na pobřeží budou kolem 22, denní pak mezi 29 a 33 stupni Celsia.

Předpověď pro jachtaře slibuje pro severní Jadran dnes ještě jihozápadní vítr do 10 uzlů, zítra vítr jihovýchodní o rychlosti do 16 uzlů, který v bouřkách zesílí. Moře bude na stupni 1-2, zítra na trojce.

Pro střední a jižní Jadran je předpověď podobná - jihovýchodní nebo jihozápadní vítr o rychlosti kolem 10 uzlů by neměl působit žádné potíže. Bouřky přijdou do téhle oblasti jen výjimečně.

autor: lcz
Spustit audio

Více z pořadu