S Českým rozhlasem se můžete v Chorvatsku vydat na výlet

1. září 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Léto sice pomalu končí, přesto se v Chorvatsku stále něco děje. Nejen kulturní a hudební akce, ale pobavit vás dokáží i některé statistiky týkající se lechtivějších témat a nesmíme zapomenout ani na nabídku výletu s Českým rozhlasem.

Léto prý přeje erotice a dovolená je v tomhle směru dvojnásob příjemným obdobím. Jutarnij list si všiml toho, že v Dubrovniku zmizí z pultů tamních lékáren většina prezervativů i dalších pomůcek a na odbyt jdou i podpůrné medikamenty, jako například Viagra.

Podle dalších chorvatských médií se flirtu nebrání ani Chorvaté, mnozí z nich dokonce léto za účelem co největšího počtu "úlovků" tráví právě na břehu moře. Těžko říct, jestli je to vůbec k uvěření, každopádně to asi není nic, čemu by se mělo tleskat. Jistý 23letý Stipe prý svedl během letošní sezóny přes patnáct set dam či slečen.

Chorvatsko zatím jen vzhlíží k zemím Evropské unie a tím spíš k těm, které už zavedly euro. Teď dostali Chorvaté další podmínku, kterou musí splnit, chtějí-li do eurozóny - musí vyčistit zemi od veškerých min.

Nedávno při likvidaci jednoho z válečných pozůstatků zahynul ve vnitrozemí pyrotechnik a EU dala jasně najevo, že země s takovým "bohatstvím" není žádoucí. Chorvatské úřady odhadují, že vyčištění vnitrozemí od protipěchotních min si vyžádá náklady ve výši zhruba půl druhé miliardy kun, tedy v přepočtu kolem pěti až šesti miliard korun.

Podezření na mexickou neboli prasečí chřipku, se kterým se ze Španělska vrátil zájezd chorvatských studentů, se potvrdilo. Splitská nemocnice po rozboru odebraných vzorků potvrdila přítomnost viru H1N1. Ve Splitu je momentálně 25 případů onemocnění prasečí chřipkou, osmdesát procent nemocných se nakazilo při svém pobytu v zahraničí.

I dnes vás pozveme za kulturou a také na jeden výlet - nemáte-li to daleko k Makarské, máte chuť vyrazit na zajímavé místo a máte auto, pak čtěte pozorně.

Nejprve ale slíbené kulturní tipy. Na Národním náměstí v Zadaru uslyšíte v 21 hodin moderní hudbu, na programu je Večer evergreenů. Na modernu můžete vyrazit i do letního kina na Korčule, kde večer proběhne program s názvem Fjodor. V kostele Nanebevzetí Panny Marie v Umagu si můžete vychutnat varhanní koncert, začátek je stanoven rovněž na 21. hodinu.

Teď už slíbená pozvánka na výlet s Českým rozhlasem. Nad pobřežím Dalmácie se vypíná horský masiv Biokovo, kde se nachází i stejnojmenný národní park. Nejvyšším bodem pohoří Biokovo je hora Sveti Jure, která má nadmořskou výšku 1765 metrů - je tedy o více, než 150 metrů vyšší - než naše nejvyšší hora, Sněžka.

"Park Biokovo je chráněná oblast, která se rozprostírá na rozloze přes 19 tisíc hektarů. Za chráněnou oblast bylo Biokovo prohlášeno v roce 1984 i proto, že nabízí domov více než patnácti stovkám rostlinných nebo živočišných druhů, z toho je řada endemitů. Nezanedbatelnou předností Biokova jsou nádherné vyhlídky, když je pěkné počasí a čistý vzduch, můžete vidět až do Itálie. Z opačné strany uvidíte naopak další kus Dalmácie a kus Bosny a Hercegoviny," řekl Českému rozhlasu pan Ante, ředitel parku.

Za vjezd do parku se běžně platí, Český rozhlas pro vás ale připravil bezplatný výlet - podívat se můžete na svítání a východ Slunce na vrcholu Sveti Jure. Věřte, že to je pohled, který stojí za to. Potřebujete jen vlastní auto, chuť vstát a možnost dojet do Makarské. Sraz bude ve 4 hodiny ráno. Telefonní číslo, na které může neomezený počet z vás psát formou SMS přihlášky, je: +420 603 730 056. Obratem vám zašleme podrobnější informace.

Jen ještě dvě upozornění: vrchol se nachází bezmála v osmnácti stech metrech nad mořem a teplota bude určitě pod 10 stupni Celsia. Cesta na vrchol Sveti Jure je sice asfaltová, ale není vhodná pro řidiče - začátečníky.

Bankovní kurzy:
Splitská banka vám za jedno Euro nabídne 7,30 kun, za sto českých korun vám vyplatí 27,22 kun.

Pohonné hmoty:
S přelomem srpna a září se po delší době změnily ceny benzínu v síti čerpacích stanic INA - za litr benzínu Eurosuper 95 zaplatíte 7,80 kun, za naftu Eurodizel dáte i nadále 7,23 kun.

Doprava:
Dopravní situace je na většině území Chorvatska klidná, bez dopravních nehod a čekání. Žádné problémy nehlásí ani hraniční přechody, čekání do 20 minut na výjezdu vás potká pouze na přechodech Kaštel a Pasjak.

Počasí:
Počasí v Dalmácii a v dalších částech Chorvatska by mělo být hodně podobné tomu dnešnímu, na Istrii bude 30, ve středním a jižním Chorvatsku až 33 stupňů a jasno. Vedro očekávejte tentokrát i ve vnitrozemí, i tam se teploty přehoupnou přes třicetistupňovou hranici.

Předpověď pro jachtaře upřesňuje, že bude vát jihozápadní vítr o rychlosti do 15 uzlů, moře bude na stupni 1 až 2, výjimečně na otevřeném moři na stupni 3. Viditelnost očekávejte do 20 kilometrů.

autor: lcz
Spustit audio

Více z pořadu