S obřím tuňákem rybáři zápasili sedm hodin

21. srpen 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Rybáři se v Chorvatsku povedl nevídaný úlovek. Nejbohatší Srb si chce ve Splitu koupit loděnici. Na chorvatských silnicích se začínají tvořit kolony. Vysoké teploty vzduchu trvají, blíží se však bouřky.

K moři patří i neobvyklé úlovky a rybářská latina - vyprávěnky o tom, jakou kdo chytil rybu. V době digitálních fotoaparátů každý rybář může svůj úlovek zvěčnit a nemusí se s kolegy hádat, kdo chytil větší kus.

Králem letošního léta asi bude podnikatel Žarko Šimič, který ulovil tuňáka o váze 301 kilogramů. Na fotografii tuňák vypadá jako žralok. Rybář měl štěstí - koupil si jednodenní povolenku a hned trefa do černého!

Dostat takovou rybu z vody nebyla žádná hračka. Společně s kamarádem Dubravkem s ní zápasili sedm hodin. K dispozici měli pouze malý, asi pětimetrový člun a pruty, žádnou speciální techniku. Tuňák, kterému se do salátu evidentně nechtělo, táhl člun hvarským kanálem až k ostrovu Brač. Tam se konečně unavil a rybáři jej mohli vytáhnout na břeh. Místní lidé prý ještě takového tuňáka nikdy neviděli.

Jistě víte, že mezi návštěvníky chorvatského pobřeží a jeho krásných ostrovů můžete narazit na známé osobnosti z celého světa. V těchto dnech je tu například král kuchyňského nádobí - pan Philip Zepter, vlastním jménem Milan Janković. Nejbohatší Srb si ve Splitu vyhlédl loděnici, kterou by chtěl koupit.

Podle jeho podnikatelského záměru by se ve Splitu měly vyrábět superluxusní jachty - od 30 do 160 metrů délky. Jednu takovou loď tady pro firmu Zepter International právě stavějí. Jestli panu Jankovičovi půjdou lodě od ruky tak jako hrnce, pak se stane jedním z nejbohatších lidí planety.

Už dnes se jeho majetek odhaduje na čtyři miliardy dolarů. Pan Zepter zaměstnává 120 tisíc lidí a má zastoupení ve 40 zemích světa. Žije v Monte Carlu ve vile Napoleona III. a jeho nádobí svého času požehnal dokonce i papež Jan Pavel II.

A jaké jsou tipy na dnešní večer? V Makarské začínají v devět hodin místní slavnosti Noc Kalalarge. V Bašce Vodě začíná ve 20.30 rybářský večer. Rybářskou noc pořádají v Solinu. V Poreči bude dnes večer hrát DJ Paul Oakenfold, dvorní zvukový kouzelník Madonny. DJ Paul jako první uspořádal diskotéku na Čínské zdi a vy jej můžete naživo vidět v klubu Byblos v Poreči, začíná ve 22 hodin a vstupné je 150 kun.

Bankovní kurzy:
Kuny si můžete vyměnit například ve Splitské bance. Za sto korun dostanete 26,90 kun a za 100 eur 727 kun.

Pohonné hmoty:
Litr benzínu Eurosuper 95 u stanic INA za 7,99 kun a litr eurodieselu za 7,23 kun.

Doprava:
Právě začaly tradiční víkendové příjezdy i návraty domů. Chorvatský autoklub hlásí zvýšenou hustotu provozu na hraničních přechodech Macelj do Slovinska - to je ten, který čeští turisté používají nejčastěji. Podobná situace bude také ma chorvatsko-maďarské hranici - na přechodu Goričan.

Krizovým bodem je dálniční terminál Lučko před Záhřebem. Tam se začínají tvořit dlouhé kolony. Tomu se můžete vyhnout, jestliže pojedete po staré cestě přes exit Jastrebarsko nebo přes terminál Demerje, kde se platí kreditními kartami.

Počasí 22. srpna:
Na Jadranu bude slunečno a horko s teplotami 33 na Istrii, 34 ve Splitu a 33 v Dubrovníku, na pevnině až 36 stupňů. Moře má od 24 do 28 stupňů. Odpoledne a vpodvečer se objeví mírná oblačnost a na severním Jadranu možnost bouřek.

Na otevřeném moři vane severozápadní vítr, moře je mírně zvlněné.

autor: mdo
Spustit audio

Více z pořadu