Světové ceny ropy klesají, ty chorvatské rostou

19. srpen 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatsko je oblíbeným turistickým cílem nejen osobností z oblasti kultury a běžných návštěvníků, ale také světových politiků a jejich rodin - v nedávno době do Chorvatska zavítal například syn Muammara Kaddáfího. Ceny pohonných hmot se stále zvyšují. Teplota vzduchu se v Chorvatsku dlouhodobě pohybují nad třiceti stupni Celsia.

Není žádným tajemstvím, že si chorvatské pobřeží rádi pro svou dovolenou vybírají celebrity první kategorie - holywoodští herci, zpěváci i politici z prvních stránech světového tisku. V minulých dnech jste mohli v Dubrovníku potkat například syna libyjského vůdce Muammara Kaddáfího.

Saíf al-Islám je doma považován za nástupce svého otce a stále častěji řídí záležitosti ropné džamahírije. Je stoupencem usmíření se Západem - s EU i USA. Saíf připlul do Dubrovníku na nenápadné, ale komfortní jachtě pod vlajkou karibského ministátu Svatý Vincent. Z Dubrovníku pak odletěl letadlem neznámo kam.

Bankovní kurzy:
Za 100 korun dostanete v pobočkách Erste bank 26,80 kun, za jedno euro 7,25 kun.

Ceny pohonných hmot:
Pohonné hmoty jsou dražší než minulý týden - firma INA prodává Eurosuper 95 za 7,99 a eurodiesel za 7,23 kun.

Je zvláštní, že světové ceny ropy klesají, ale v Chorvatsku ceny paliva rostou. Premiérka Jadranka Kosorová si kvůli tomu pozvala na kobereček vedení polostátní společnosti INA a vytkla mu sociální necitlivost.

Zvýšení cen pohonných hmot se může promítnout do cen prakticky veškerého zboží. Šéfové INY prohlásili, že benzín ani naftu nezlevní minimálně do příštího pondělí. Vláda s tím nemůže moc dělat, protože se před časem sama zbavila majority v této strategické firmě.

Doprava:
Chorvatský autoklub nehlásí žádné mimořádné situace, hustota provozu je tradičně zvýšená na Jadranské magistrále a zejména při průjezdu turistickými centry. Večer od 21 hodin do šesti ráno bude v obou směrech uzavřen obchvat Rijeky - objížďka vede přes město. Hraniční přechody do Slovinska a Maďarska odbavují jen s minimem čekání.

Počasí 20. srpna:
Na Jadranu bude zítra převážně slunečno a velmi horko. Teploty se budou pohybovat kolem 34 stupňů na Istrii, 35 ve Splitu a 33 v Dubrovníku.

Na moři bude vát vítr proměnlivých směrů s rychlostí do 18 uzlů.

autor: mdo
Spustit audio

Více z pořadu