Zazpívají ruskému miliardáři i Eva s Vaškem?

17. srpen 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatské vody brázdí jachta, kterou by jejímu majiteli mohl závidět i Viktor Kožený. Ve Splitu dnes začínají Diokleciánovy hry. Na Jadranu bude zítra převážně slunečno.

V našem magazínu sledujeme plavbu nejpodivnější jachty, která se v posledních letech objevila ve zdejších vodách - je to megajachta jménem A ruského miliardáře, bankéře, výrobce hnojiv a někdejšího zázračného dítěte Andreje Mělničenka. Pokud jste na moři viděli plovoucí předmět vypadající jako maketa z vědecko-fantastického filmu, pak to byla ona 119metrová loď.

Stála 250 milionů dolarů. Kdyby se to dozvěděli somálští piráti, určitě by nechali tankery na pokoji. Jachta je zajímavá také tím, že při rychlosti větší než 25 mil na hodinu nevytváří žádné vlny. Tento typ proto bude používat i americká armáda.

Obyčejnému smrtelníkovi, a to ani Viktoru Koženému, by se taková loď moc nehodila. Jedno natankování plné nádrže stojí neuvěřitelných 1 400 000 dolarů. Pro 36letého Mělničenka to samozřejmě není žádný problém - na svém účtu má kolem šesti miliard dolarů.

Jachta A kotvila nejprve u Dubrovníku a po několika dnech zamířila k ostrovu Hvar, kde ruský miliardář a jeho žena něco málo pojedli v mondénní restauraci s příznačným názvem Carpe Diem. Objednali si tam dvě lahve šampaňského Dom Pérignon, zjistili chorvatští paparazzi.

Mělničenko z Hvaru zamířil na ostrov Vis a odtud odpluje zřejmě do Itálie, aby tam oslavil čtvrté výročí sňatku se srbskou modelkou Aleksandrou Nikoličovou. V Itálii Mělničenko pro účely svatby zakoupil vilu na Azurovém pobřeží. Prodal mu ji Alain Delon.

V této vile už šťastnému rusko-srbskému páru zpívali na soukromém koncertě Whitney Houston, Enrique Iglesias nebo Christina Aguilera. Uvidíme, kdo to bude letos. Třeba se Mělničenkovi už doslechli o českých pěvcích Vaškovi a Evě. To by bylo teprve terno!

Pokud bydlíte ve Splitu nebo jeho okolí, určitě si nenechte ujít začátek slavností, které se jmenují Diokleciánovy dny a konají se, jak jinak, v Diokleciánově paláci ve Splitu. Na peristilu - to je prostranství před chrámem - uvidíte o půl deváté slavnostní zahájení. Vystoupí italská skupina přátel historie Gruppo Storico Romano, která nás přenese do doby velkých římských vladařů. Císaře Diokleciána osobně uvítá primátor Splitu a majitel sítě samoobsluh Željko Kerum. V 21 hodin začne na peristilu asi hodinový muzikál Dioklecián.

Živo bude také v podzemí paláce, kde má být občerstvení zdarma pro všechny, kteří přijdou v dobovém oblečení - to znamená v tunikách. Pokud je nemáte po ruce, postačí i obyčejné prostěradlo.

Na rivě - to je promenáda před palácem - vystoupí pouliční umělci a na pódiích zahrají různé kapely. Diokleciánovy dny potrvají až do konce měsíce, ale nejlepší je samozřejmě jejich začátek, a ten je dnes večer.

Bankovní kurzy:
Nezapomeňte si s sebou vzít nějaké peníze - můžete si je vyměnit například v bance PBZ. Sto korun za 26,73 kun a sto eur za 724,50 kun.

Pohonné hmoty:
Bez sebemenších změn zůstávají ceny pohonných hmot u čerpacích stanic INA: Eurosuper 95 za 7,44 kun a eurodiesel za 6,67 kun.

Doprava:
Kvůli těžké dopravní nehodě je zcela přerušen provoz na dálnici A1 ve směru ze Záhřebu do Splitu na 93. kilometru. Dálnice je uzavřena mezi exity Ogulin a Brinje. Policie odklonila dopravu přes Josipdol.

Doprava se po víkendových hrůzách vrací ke letnímu normálu - to znamená, že byste měli počítat se zvýšenou hustotou provozu na Istrii, na Jadranské magistrále a zejména v okolí velkých měst. Hraniční přechody do Slovinska a Maďarska odbavují vozidla plynule.

Počasí 18. srpna:
Na Jadranu bude zítra převážně slunečno, ve vnitrozemí se vyskytnou přeháňky. Teploty jdou stále nahoru: 34 na Istrii, 33 ve Splitu a 32 °C v Dubrovníku. V Dalmáci bude místy i 36 stupňů. Ráno bude vát z pevniny mírná bora.

Na otevřeném moři bude zítra vát severozápadní vítr rychlostí 4 až 12 uzlů za hodinu.

autor: mdo
Spustit audio

Více z pořadu