Pády na Taxisu, desítky aktivistů a brutální policejní zásah. Takový byl 102. ročník Velké Pardubické

19. červenec 2016
Svobodná a divoká 90. léta

Začátkem 90. let panovala kolem tradičních dostihových závodů v Pardubicích napjatá atmosféra. Brzy po revoluci se ke slovu začali hlásit aktivisté za práva zvířat, kteří požadovali úplný zákaz nebo alespoň zmírnění překážek.

Především legendární Taxisův příkop měl totiž na svědomí řadu zabitých koní. Obtížné překážky tehdy kritizovala například i francouzská herečka Brigitte Bardotová.


Vedle transparentů a letákových kampaní sahali někteří aktivisté i k radikálním metodám. V roce 1991 kdosi umístil do Taxisova příkopu nášlapný dělobuch.

Konflikt vyvrcholil v roce 1992, kdy během 102. ročníku Velké Pardubické vběhla přímo během dostihu na závodiště skupina ochránců koní. Podle tehdejšího vyjádření trenéra způsobili aktivisté pád dostihového šampiona Železníka s žokejem Váňou v sedle.

Následoval tvrdý zásah policie a obvinění téměř čtyřiceti osob. Kritiku však sklidila i samotná policie. Sedm policistů dostalo za ostrý zásah, který skončil zraněním několika desítek aktivistů, kázeňské postihy.

Ochráncům se ale nakonec podařilo alespoň částečně dosáhnout svého. Taxisův příkop i jiné překážky prošly v následujícím roce stavební úpravou a závodiště se stalo pro zvířata i žokeje bezpečnějším.

autor: Vendula Prokůpková
Spustit audio