A co vy? Měli jste svou vlastní „deku“? Nestyďte se, někde frčí dodnes

30. červen 2016
Svobodná a divoká 90. léta

Kdy poprvé se v českém prostředí objevil účes zvaný „koberec“, „deka“, „vpředu byznys vzadu párty“ nebo anglicky „mullet“, dnes už zjistíme jen těžko. Jisté ale je, že v devadesátých letech mu zajistil nesmrtelnost hokejista Jaromír Jágr.

V čem slavná Jágrova „deka“ spočívá? Vlasy jsou při ní po stranách hlavy a na temeni ostříhány nakrátko, zatímco vzadu zůstávají dlouhé.


Slovo „mullet“ je anglickým názvem pro rybu, které česky říkáme cípal hlavatý. Vyznačuje se tím, že má šupiny i na hlavě. Opticky tak vypadá, jako by neměla krk.

V zahraničí se tento styl prosazoval už od sedmdesátých let. Jeho nejznámějšími nositeli se stali zpěváci David Bowie, Paul McCartney nebo herec David Hasselhoff.

Vznik účesu je ale údajně přisuzován i řidičům kamionů, kterým běžné dlouhé vlasy při řízení padaly do očí. Podle oxfordského slovníku se označení tohoto účesu výrazem „mullet“ vžilo díky písničce americké skupiny Beastie Boys z roku 1994 s názvem „Mullet Head“.

V socialistickém Československu zavládla v osmdesátých letech móda dlouhých vlasů. Zlatá doba klasického „mulletu“ do českých končin přišla až v devadesátých letech.

Kromě Jaromíra Jágra účes nosili i jiní sportovci – např. fotbalisté Jan Suchopárek nebo Martin Frýdek. Na Západě ale tou dobou už „mullet“ z módy pomalu vycházel. Světovou oblibu si naopak začínaly získávat copánky a kratší vlasy.

autor: Tomáš Dufka
Spustit audio