Had na tři i živoucí symbol hesla „klidná síla“. Josef Lux určoval v 90. letech politiku lidovců

28. duben 2016
Svobodná a divoká 90. léta

Josef Lux byl dlouholetým předsedou lidové strany, ministrem zemědělství a místopředsedou vlády. Muž, který stál u obnovy porevoluční lidové strany, se stal symbolem slušného, ale neústupného vyjednávání. Lidovecké volební heslo „klidná síla“ jako by vystihovalo především jeho.

Političtí soupeři mu ovšem vyčítali lavírování a ochotu domluvit se s každým. Za Josefa Luxe totiž představovala KDU-ČSL jazýček na vahách, o který usilovala každá z koaličních stran. Někteří politici proto s oblibou citovali anekdotu Vladimíra Jiránka vztahující se k Luxovu krátkému jménu: „Jak se řekne had na tři?“

Josef Lux měl nadstandardní vztahy s prezidentem Václavem Havlem, zvláště v období tzv. Sarajevského atentátu v roce 1997 a jmenování úřednické vlády Josefa Tošovského. Za Luxova působení získal velký vliv v ministerstvu obrany náměstek Miroslav Kalousek, jeden z budoucích Luxových nástupců v čele strany.

Čtěte také

Boj s leukémií Josef Lux nevyhrál

V roce 1998 odešel Josef Lux náhle z vysoké politiky. Lékaři mu diagnostikovali leukémii. I přes transplantaci kostní dřeně, kterou podstoupil v USA, zemřel otec šesti dětí v listopadu 1999. Deset let po sametové revoluci.

Po Luxově smrti i největší odpůrci kvitovali jeho slušnost v jednáních či fakt, že nikdy neútočil na média. Rozhodně však nebyl měkký politik, dokázal neobyčejně tvrdě vyjednávat. Neskrýval ani své lidské stránky, rád si například zazpíval při muzice a dobrém vínu.

autor: Pavel Hrabica
Spustit audio