I české bankovky mají svůj easter egg. Podívejte se

5. duben 2016
Svobodná a divoká 90. léta

Akademický malíř a grafik Oldřich Kulhánek dostal po rozdělení Československa v roce 1992 šanci vytvořit novou podobu českých papírových peněz.

Významný umělec se narodil v roce 1940. Zajímavé je, že anonymní soutěž na desetikorunovou bankovku vyhrál už v roce 1968, z realizace ale sešlo.

Za normalizace si Kulhánek prošel perzekucí. Svými grafickými listy prý hanobil představitele komunistických zemí, konkrétně sovětského diktátora Stalina. Byl obviněn z pobuřování, strávil měsíc ve vězení a dlouhá léta nemohl vystavovat.

Oči Oldřicha Kulhánka

Tvorbu nových českých bankovek, kterými platíme už více než 20 let, proto bral jako satisfakci. Při vyobrazení českých velikánů se Kulhánek pečlivě držel jejich podoby.

Jak ale přiznal v jednom z rozhovorů, namaloval všem svoje oči. Lehce upřený pohled, kterým na nás hledí Karel IV., Božena Němcová, Ema Destinnová, Jan Amos Komenský nebo T. G. Masaryk, vrhají tedy oči Oldřicha Kulhánka.

Oldřich Kulhánek zavzpomínal také na začátky své tvorby

Z původních osmi papírových bankovek nejsou dnes v oběhu dvě – dvacetikoruna s Přemyslem Otakarem I. a růžová padesátikoruna se svatou Anežkou Českou.

Respekt i v zahraničí

Vynikající kvalitu jeho bankovek oceňují odborníci dodnes. V souvislosti s bankovkami ale uniká podstatně větší část Kulhánkovy tvorby. Jeho stopu najdeme například na českých známkách – král Jiří z Poděbrad, cestovatel Emil Holub, prezident Václav Klaus, spisovatel George Orwell a další.

Koncem 80. let se Kulhánkovi dařilo pašovat grafické listy do zahraničí, kde si vydobyl velký respekt. Oldřich Kulhánek zemřel v roce 2013.

Oldřich Kulhánek
autor: Pavel Hrabica
Spustit audio