Když ještě nebyly mobily... Tohle už je dnes dávná minulost

26. duben 2016
Svobodná a divoká 90. léta

Na začátku 90. let byli lidé při telefonování odkázaní jen na pevnou domácí linku nebo na telefonní budky. Ty ale zdaleka nebyly na každém rohu, byť se síť veřejných telefonních automatů postupně rozšiřovala. Telefony začaly vedle mincí fungovat i na telefonní karty s předplaceným kreditem.

Prvních deset nových automatů bylo v roce 1991 zprovozněno na pražském Výstavišti. Kartové automaty časem částečně nahradily klasické telefonní budky na peníze.

První telefonní karta byla vydaná v počtu 180 kusů u příležitosti konání Všeobecné československé výstavy v Praze. Předplacené karty nejvíc využívali Pražané a obyvatelé větších měst.

Ani telefonní karty neminul zájem podvodníků. Ti na internetu prodávali za 1500 Kč takzvanou věčnou kartu, které prý při telefonování neubývaly impulsy.


V současnosti je přes 70 % telefonních automatů na mince, zbytek na telefonní kartu.

Sběratelský zázrak

Většinu z vydaných karet pokrývala reklama. Díky popularitě Spielbergova filmu Jurský park se na kartách objevili třeba dinosauři. Oblíbená byla také sada s vyobrazením osmitisícových vrcholů nebo s obrázky Walta Disneye.

Pestrost tisícovek motivů přilákala sběratele a ze sbírání telefonních karet se stal během 90. let hit. Ceny některých karet vydaných v malých sériích se pohybovaly v desítkách tisíc korun.

S příchodem mobilních telefonů začal zájem o telefonní karty logicky upadat. Také počet veřejných telefonních automatů znatelně klesl, i když v porovnání s ostatními evropskými státy převyšuje obvyklou hustotu na tisíc obyvatel. Do budoucna má být telefonních budek ještě míň.

Spustit audio