Legendární Tabu: zoofilie i pyromanství. Takhle tvůrci vybírali hosty

25. březen 2016
Svobodná a divoká 90. léta

Od května 1994 patřily páteční noci na televizní obrazovce publicistickému pořadu Tabu. Živě vysílaný pořad byl vystaven na zajímavých a neobvyklých lidských příbězích. Formát pořadu pro televizi Nova vymyslel vystudovaný zubař Roman Šmucler, který byl zároveň moderátorem.

Tabu mělo za úkol diváky především šokovat. Hosty proto byli lidé, kteří trpěli nějakou úchylkou, spáchali trestný čin nebo se prostě nějak vymykali normálu.


Věděli jste, že...
… Tabu vlastně vzniklo přenesením původně rozhlasového pořadu na televizní obrazovku?

Existovaly tři základní zdroje výběru hostů. Hlavní byl přes známé tvůrců pořadu, kteří měli kolem sebe okruh odborníků. A právě jejich klienti byli často ochotní se zviditelnit na televizní obrazovce.

V době největší popularity pořadu se lidé hlásili sami. Nejobtížnější byl třetí způsob, kdy tvůrci vymysleli téma a hledali někoho, kdo by byl ochotný promluvit například o pyromanství nebo zoofilii.

Čtěte také

Formát zaujal i v zahraničí

0:00
/
0:00

Skryti v budce vyprávěli všichni tito lidé své životní příběhy. Ve studiu byl přítomný i odborník, který problém okomentoval. Telefonistky během vysílání přijímaly dotazy diváků. Na konci vyzval moderátor zpovídaného, jestli chce vystoupit z anonymity a ukázat svou tvář veřejnosti.

Tehdy kontroverzní Tabu se vysílalo dlouhých sedm let a průměrně ho sledovalo přes 300 tisíc diváků. Formát pořadu dokonce koupilo několik zahraničních televizí.

Spustit audio