„Policiéé, policiéé, všechno tady korupcí hnije…“

17. květen 2016
Svobodná a divoká 90. léta

Tohle znělo v polovině 90. let z rádií a televizních obrazovek, když parta mladíků v mikinách s kapucí a volných kalhotách otevřela novou kapitolu české hudební historie. Řeč není o nikom jiném než o hiphopové skupině Chaozz.

Psal se konec roku 1993, kdy parta čtyř lidí s přezdívkami Bass, Rusty, Dědek a DJ Skupla založila hiphopovou skupinu UNIT. Ve stejné době nahrává šestnáctiletý mladík říkající si Deph první sólové demo. Společně s Fugazem zakládají projekt s názvem Flavamatic. V roce 1994 se UNIT rozpadá a vzniká Chaozz. Po několika společných koncertech se Chaozz slučuje s duem Flavamatic a vzniká jedna z nejúspěšnějších hip-hopových skupin 90. let.

Inspirováni zahraničním rapem v podání amerických RUN DMC, KRS ONE, WU-TANG CLAN a dalších, začínali Chaozz takřka „na zelené louce“. Jak přiznal bývalý člen skupiny Deph v jednom z pozdějších rozhovorů, neměli se na domácí scéně od koho učit a na to, jak dělat dobrou muziku přicházeli postupně. Právě to byl asi i jeden z hlavních aspektů, které Chaozz odlišovaly od pozdější domácí hiphopové produkce.

Čtěte také

„Ve správný čas na správném místě“, tak se podle Depha daly vyjádřit hlavní důvody úspěchů hiphopového projektu. Jejich rýmy a melodie brzy vzbudily zájem i mimo úzkou komunitu hiphopové subkultury a o Chaozz se začali zajímat hudební producenti. Hity „Televize“, „Policijééé“ nebo „Planeta opic“ dobývaly už v polovině 90. let žebříčky hitparád.

Skupina během několika let vydá 5 alb. Na popularitě Chaozzu tehdy nesl podíl i hudební pořad Eso na televizi Nova, který pravidelně vysílal jeho nové klipy. Po vydání posledního alba v roce 2004 se cesty členů kapely pozvolna rozešly, část z nich působí v hudební scéně dodnes.

autor: Vendula Prokůpková
Spustit audio