Rolling Stones: kapela, která milovala Havla, zahrála zadarmo a opravila Pražský hrad

15. srpen 2016
Svobodná a divoká 90. léta

Kapela Rolling Stones u nás vystoupila 18. srpna 1990. Přestože lístky na koncert stály 250 korun, což bylo na tehdejší poměry celkem dost, sešlo se na Velkém strahovském stadionu zhruba sto tisíc nadšených diváků. Není se co divit, vždyť to bylo vůbec poprvé, kdy do naší země zavítaly skutečné hvězdy světového formátu.

„Stouni“ do Prahy zavítali v rámci svého evropského turné Urban Jungle. Jako předskokani tehdy vystoupili američtí funkrockeři Dan Reed Network a legenda českého bigbeatu Vladimír Mišík.

„Valící se kameny“ strávily na pódiu zhruba dvě hodiny, během nichž zahrály většinu svých hitů, včetně toho nejslavnějšího „(I Can't Get No) Satisfaction“.

Skupina, pověstná tím, že nikdy nehrála charitativní koncert, udělala v Praze výjimku a vzdala se honoráře. Výtěžek akce šel tedy na konto Výboru dobré vůle prezidentovy ženy Olgy Havlové. Věci jistě napomohl fakt, že Mick Jagger byl velkým příznivcem tehdejšího československého prezidenta Václava Havla.


Později navíc Rolling Stones zaplatili za velkou část oprav Pražského Hradu. A Havlovi dali svou bundu s vyplazeným jazykem.

Pražský koncert Rolling Stones představoval zásadní průlom, v rychlém sledu k nám po něm začaly jezdit další západní kapely.

Hned v příštím roce přijeli Deep Purple a Jethro Tull, o rok později Guns N' Roses nebo Nick Cave. V roce 1993 jsme pak naživo mohli slyšet Iron Maiden, Metallicu a spousty dalších.

Od té doby se naší zemi nevyhnula prakticky žádná významná rocková skupina. Postupně se tak naši posluchači dočkali i Black Sabbath, Pink Floyd, Boba Dylana či U2.

autor: Josef Kučera
Spustit audio