Víte, co spojuje Stalina, Jacksona, Klause a Čtvrtníčka?

10. červen 2016

Plošina na jižní hraně letenské pláně nad ohybem Vltavy tvoří majestátní závěr osy, která vede ze Staroměstského náměstí, Pařížskou ulicí a přes Čechův most. Obyvatelům Prahy je známá jako kyvadlo.

Nejenže se odtud otevírá jedinečný výhled na pražské mosty a město samotné, ale plocha zároveň skýtá nepřehlédnutelné místo na propagaci všeho druhu.

Jako první ho v roce 1955 symbolicky „obsadil“ předimenzovaný pomník Josifa Vissarionoviče Stalina, lidově nazývaný Fronta na maso. S koncem diktátorova kultu pomník sedm let po odhalení zmizel. Zůstal po něm masivní podstavec, který ale neměl osiřet navěky.

Na jaře 1991 začala v Praze Všeobecná československá výstava, která měla zemi představit jako schopnou navázat na předchozí průmyslovou tradici a vyspělost.

U příležitostí jejího zahájení byl na Letenskou pláň umístěný obrovský metronom odpočítávající dobu konání akce.

Po skončení výstavy se Pražané nechtěli nové letenské dominanty vzdát, a tak tam obří kyvadlo zůstalo. V nadcházejících letech mu měla přibýt společnost. Vyvýšeno místo nad řekou vábilo především tvůrce reklam všeho druhu.


Metronom vytvořil sochař Vratislav Karel Novák, docent Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Od května do října roku 1991 se z Letné ozývaly s desetisekundovým odstupem dva tóny připomínající tlukot srdce

V roce 1996 vydala popová ikona Michael Jackson nové album a vyrazil na světové turné, které v září odstartovalo v Praze. Příjezd zpěváka už předem ohlašovala jeho socha v nadživotní velikosti vztyčená na Letné před metronomem.

O dva roky později se tohle místo zalíbilo i Václavu Klausovi. Coby lídr ODS nechal na podstavec před metronom připevnit předvolební billboard se svým portrétem a stínem Miloše Zemana v pozadí. Obří plakát marně bojovat s větrem i chybějícím povolením.

Předvolební kampaň ODS inspirovala i Petra Čtvrtníčka. V prosinci roku 1998 tak Letnou ozdobil nový plakát propagující silvestrovskou premiéru satirického pořadu Čtvrtníček, Šteindler a Vávra heute. I jemu se nápad kvůli tučné pokutě nakonec prodražil.

Škodolibí jazykové tak měli důkaz, že Letná je pro sebepropagaci zakletá. Od té doby místo u metronomu okupují většinou jenom skateboardisté.

autor: kult
Spustit audio