Víte, kdo dal rozhodující gól ve finále olympijského hokejového turnaje v Naganu?

27. květen 2016
Svobodná a divoká 90. léta

Hokejový turnaj v Naganu sledoval celý svět. Především pro to, že se ho poprvé mohli účastnit i hráči z NHL, která se kvůli turnaji přerušila. Proto se také Naganu začalo přezdívat „hokejový turnaj století“.

Největšími favority byli jako obvykle Kanaďané. Naděje si dělali také Spojené státy a Rusko. Českému týmu odborníci příliš nevěřili. Jaromír Jágr a Dominik Hašek sice byli oba hvězdy NHL, ale dobrá polovina mužstva hrála v Evropě.

Čtěte také

Spojené státy byly proto ve čtvrtfinále velkým favoritem a tuto pozici v první třetině jednoznačně naplňovali. Česko prohrávalo pouze o gól jenom díky famóznímu výkonu Dominika Haška. O přestávce ale pronesl kapitán mužstva Vladimír Růžička v kabině emotivní projev a do druhé třetiny vyrazilo úplně jiné mužstvo.

Češi nakonec porazili USA 4:1 a v semifinále se postavili největšímu favoritovi z Kanady. Svého soupeře naše reprezentace překvapivě přehrávala a ve třetí třetině šla po zásluze do vedení po gólu Jiřího Šlégra. Jenže Kanadě se podařilo srovnat při závěrečné hře bez brankáře. Jelikož gól v prodloužení nepadl, musely rozhodnout samostatné nájezdy. Hned ten první proměnil Robert Reichl, zatímco na druhé straně zavřel bránu Dominik Hašek, který pochytal všech 5 nájezdů.

Dominik Hašek při návratu z Nagana

Ve finále se Češi postavili Rusům. V zápase měli převahu, ale přesto marně čekali na gól. Teprve osm minut před koncem vyhrál Pavel Patera buly, u modré čáry napřáhl bek Petr Svoboda a propálil všechno, co mu stálo v cestě.

Pro Svobodu, který utekl v osmdesátých letech jako mladík do zámoří a hrál dlouhé roky NHL, bylo ve 32 letech Nagano vůbec prvním turnajem v barvách české reprezentace. Jeho jediný gól byl vítězný a Češi se i díky němu a bezchybnému Dominiku Haškovi v bráně stali olympijskými vítězi nejsledovanějšího hokejového turnaje 20. století.

Spustit audio