Vzpomínáte? První polistopadový obchodní dům v Československu dopadl neslavně

13. březen 2016
Svobodná a divoká 90. léta

První soukromý obchodní dům v Československu se jmenoval Fanda. Stál v Praze na Proseku a původně se nazýval Prior.

V takzvané malé privatizaci ho v roce 1991 za tehdy neuvěřitelných 95 milionů korun koupili dva podnikatelé František Vondráček a Jiří Novák. Čtyři miliony vydělali prodejem instalatérských potřeb, zbylé miliony si vypůjčili.

Aukce obchodního domu na jaře 1991 byla na svou dobu unikátem. Privatizovaly se trafiky, masny, hospody. Ale nakupovat místo ve státním Prioru v soukromém obchoďáku, to byl unikát.

Čtěte také

Oba podnikatelé si vzali hodně velké sousto. Už proto, že vyvolávací cena byla „jen“ 40,5 milionu korun. Noví majitelé během několika týdnů dům „vyprodali“ ze starých zásob a zrekonstruovali. Na začátku června se slavnostně otvíralo.

Tehdejší senzací byla velkoprodejna potravin (supermarket se ještě neříkalo), ve které se daly koupit západní potraviny. Ty si tehdy většina lidí ještě dovážela z ciziny. Na nákupy do Fandy přijížděli i lidé z venkova.

Příliš velké sousto

Noví majitelé měli dalekosáhlé plány. Na Šumavě chtěli pěstovat biopotraviny, kterými by Fandu zásobovali. Nakonec se však ukázalo, že je pro ně obchodní branže tohoto druhu příliš velkým soustem. Navíc se do země začaly postupně tlačit zahraniční řetězce.

Pánové se vrátili naplno k původnímu podnikání, velké F na obchodě zmizelo a novým majitelem se stal španělský SYP. Dnes je z Fandy obyčejný malý obchoďák s klasickým supermarketem. První opravdový hypermarket, jak ho známe dnes, vznikl až v roce 1996 v Brně.

autor: Pavel Hrabica
Spustit audio