Speciál o policejním zásahu ve vrchních patrech české politiky

Obří policejní zásah, který nemá v novodobé historii Česka obdoby. To je hlavní téma posledních hodin. Údajně na 400 detektivů rozkrývá kauzy, kvůli nimž v policejní cele skončili například exministr zemědělství Ivan Fuksa, někdejší předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř, bývalý šéf vojenského zpravodajství Ondrej Páleník nebo ředitelka premiérovy kanceláře Jana Nagyová.

Čtěte také

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaDetektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zasahovali přímo v úřadu vlády, na ministerstvu obrany, v síle generálního ředitelství Lesů České republiky, na pražském magistrátu a v sídle lobbistů Romana Janouška a Iva Rittiga a možná i na dalších místech. A před malou chvílí se k situaci vyjádřil premiér Petr Nečas. Jeho vystoupení sledovala kolegyně Jana Čermáková. Dobrý den.

Jana ČERMÁKOVÁHezké odpoledne.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJano, co tedy řekl předseda vlády,

Jana ČERMÁKOVÁPředseda vlády se nejprve vyslovil ke svému zdravotnímu stavu, protože během celého dne nebyl k zastižení, tak se spekulovalo několikrát o tom, jestli nemá nějaké problémy, nebo dokonce jestli není v nemocnici. On sám řekl, že žádný kolaps neutrpěl, že je to snad patrné i z toho, že mezi novináře ve tři čtvrtě na pět přišel. Řekl, že nemá podrobnější informace, jakou trestnou činnost měli jeho blízcí spolupracovníci a všichni ti zadržení lidé spáchat. Chce informace od Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a státního zastupitelství, chce slyšet ty důvody a věří, že vyšetřovatelé a detektivové pracují bez politického zadání. Podivil se nad tím, že případ, který se stal v Praze, nedozoruje státní zastupitelství z Prahy a vyjádřil se jmenovitě taky ke své blízké spolupracovnici Janě Nagyové. Řekl, že důvěru v ní neztratil, že věří, že se ničeho nedopustila, stejně tak jako on, tedy premiér a předseda ODS Petr Nečas. Vyjádřil se ještě taky velice krátce k budoucnosti. Řekl, že v tuto chvíli nemá důvod uvažovat o rezignaci, a tím pádem o pádu celé vlády, a že svolá ještě na dnešní den grémium ODS, to je vedení strany, potom taky zítra informuje v rámci jednání ve sněmovně koaliční partnery o situaci a jednat o tom bude zítra taky klub Občanské demokratické strany v Poslanecké sněmovně. Z úřadu vlády Jana Čermáková, Radiožurnál.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA já zdravím předsedu poslaneckého klubu ČSSD Jeronýma Tejce. Dobrý den.

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/Dobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPane poslanče, co říkáte na to nedávné vyjádření pana premiéra?

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/Musím říct, že pan premiér mě doslova šokoval, protože jsem čekal ledacos, ale nečekal jsem to, že pan premiér je odhodlán zůstat ve funkci, ve které se nachází. Já bych skutečně řekl, že pan premiér nemá hroší kůži, ale že má místo ní pancíř, protože potom, co jsme dnes viděli a slyšeli, si nedovedu představit, že by zůstal ve funkci premiéra České republiky.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaNechcete si počkat na to, co vám řekne premiér v Poslanecké sněmovně nebo na to, jaké podrobnosti uvede policie?

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/Tak mně docela stačí vědět, co se dnes děje a pokud došlo k zadržení takového počtu lidí se souhlasem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, pak si myslím, že to je na okamžitý odchod pana premiéra.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaProč na odchod premiéra se znovu ptám, když ještě nevíme, co zjistila policie?

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/Tak my to samozřejmě nevíme a uvidíme, zda se to dozvíme za týden, 14 dní nebo za několik měsíců až třeba při soudním přelíčení. Ale pokud se něco takového děje, pokud se zatýkají lidé z nejbližšího okolí pana premiéra, pokud se zatýkají bývalí předsedové poslaneckého klubu, pokud v této věci dokonce se dozvídáme, že byl zřejmě zadržen i ředitel Vojenského zpravodajství, tedy zpravodajské služby, jedné z nejdůležitějších v naší zemi, tak si skutečně myslím, že to je věc, která nemůže zůstat, nemůže být vyřešena jinak, než odchodem předsedy vlády.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTen policejní zátah stále pokračuje. Ta operace má opravdu obří rozměry. Možná podle dostupných informací potrvá až do sobotního rána. Pane poslanče, vy jste si jistý, že se nebude týkat žádného politika sociální demokracie?

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/Tak já si samozřejmě nemohu být jistý ničím, ale myslím si, že to nic nemění na tom, že odpovědnost za to, že pan premiér vzal paní Nagyovou na úřad vlády, stejně jako tam vzal pana Poula, který zřejmě také ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaVy už o nich, pane poslanče, mluvíte, jako by byli odsouzení.

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/Já o nich mluvím jako o zadržených. Já jsem vždy ctil presumpci neviny, nicméně, pokud dojde k takovémuto skandálu, tak já nevěřím tomu, že policie je schopna jít zatýkat lidi v okolí premiéra, zatknout šéfa zpravodajské služby bez toho, aniž by to měla podloženo a bez toho, aniž by na to měla pádné důkazy, včetně souhlasu státních zástupců. Možná bych mohl mít pochybnosti, kdyby policejní prezident nebyl nově dosazen touto vládou, kdyby nejvyšší státní zástupce nebyl nově dosazen touto vládou, kdyby vrchní státní ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTak a teď ale, pane poslanče, jste mi trochu nahrál na otázku, není to náhodou jaksi důkaz toho, že se poměry mění k tomu, že policie je prostě nezávislá, že státní zastupitelství konají bez ohledu na politická zadání? Neměl by být toto naopak plus pro vládu Petra Nečase?

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/Tak právě proto by pan premiér tedy měl věřit těm, které jmenoval a kteří tedy určitě mají jeho důvěru a neměl by dnes vyslovovat znepokojení nad tím, že právě tito lidé vyšetřují trestnou činnost v jeho okolí. Myslím si, že právě tohle je jasným důkazem o tom, že tato věc nemůže být účelová, protože skutečně tito lidé byli dosazeni touto vládou, pak nepochybně určitě, pokud k takovému činu přistoupili, mají proto vážné důkazy a rozhodně nepokládám tu věc za nějakou manipulaci ze strany policie a státního zastupitelství.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPokusí se ČSSD vyvolat hlasování o nedůvěře vládě?

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/My skutečně chceme uvažovat všech variantách, nicméně jednání grémia, grémia sociální demokracie začíná až v 17 hodin 30 minut, tedy za malou chvíli, a já myslím, že musíme uvažovat o všech variantách. Podle mého názoru nejpoctivější varianta by bylo urychlené konání předčasných voleb, protože si nedovedu představit jiné a lepší řešení, než právě to, že o podobě nové vlády a především o podobě Poslanecké sněmovny rozhodnou voliči.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPředseda ČSSD Bohuslav Sobotka jde zítra na Pražský hrad. Jakou roli by měl v tom všem hrát prezident Miloš Zeman podle vás?

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/Tak já předpokládám, že pan prezident se vyjádří na základě těch informací, které bude mít k dispozici a že pan prezident bude schopen moderovat jednání, která nepochybně budou mezi politickými stranami zapotřebí. A jak říkám, nechci předjímat dnešní rozhodnutí grémia sociální demokracie, ale já osobně jsem spíše stoupencem toho, abychom třeba v dohodě s panem prezidentem směřovali k předčasným volbám.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPředseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. Díky za váš čas. Na shledanou.

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/Díky. Na shledanou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaMy se samozřejmě celý den snažíme oslovit představitele ODS, zatím se ale vyjadřovat nechtějí. Pojďme shrnout, co se o celé akci zatím ví. Nejdřív s komentátorem Respektu Jaroslavem Spurným. Dobrý den.

Jaroslav SPURNÝ, komentátor RespektuDobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJak rozsáhlá je ta policejní operace, kam až zasahuje podle vašich informací?

Jaroslav SPURNÝ, komentátor RespektuNo, tak všichni víme, že je velmi rozsáhlá, ty informace o tom, kdo byl zadržený, což neznamená zatčený nebo obviněný, ty se trošku rozcházejí. Teď tam máme asi 6 nebo 7, 7 lidí, přibyla podle Práva další 2 jména, což je šéf současného Vojenského zpravodajství pan Kovanda a tuším pan Poul, šéf úřadu vlády. Já upřímně řečeno přesně nedokážu, nedokážu rozhodnout, nebo rozhodnout se teď a nevím, kam až to sahá, kam až to bude sahat, ale v každém případě ta akce bude ještě pokračovat, to znamená, že určitě ještě nějaká jména a nějaké informace o tom, co se děje, přibudou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA vy jste teď o tom mluvil s policejním prezidentem. Zjistil jste něco aktuálního k tomu, když teď říkáte, že nějaká jména ještě padnou, čeho by se to mohlo týkat?

Jaroslav SPURNÝ, komentátor RespektuNo, pan policejní prezident se absolutně nechce vyjadřovat. On říká, že před předvoláním nebo před rozhovorem, který bude mít s prezidentem Zemanem, nechce absolutně nic komentovat a nechce se vyjadřovat, takže ten mi neřekl vůbec, ale vůbec nic novýho. A myslím si, že ani policejní prezident o tý akci zas tak moc neví. Myslím, že to je především rozhodnutí, a to si musíme uvědomit, že tuhle akci vedou státní zástupci, nikoliv policisté. Je to opravdu, je to opravdu hodně na panu Ištvánovi, Ivu Ištvánovi, šéfovi Vrchního státního zastupitelství v Olomouci a bude taky důležité, co k tomu řekne Pavel Zeman, šéf Nejvyššího státního zastupitelství.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA je správné podle vás, že zatím policie i státní zástupci říkají tak málo, protože v posledních hodinách jsme svědky, že právě toto kritizuje například předsedkyně sněmovny, paní Němcová, také se toho dotkl premiér Nečas ve svém vystoupení?

Jaroslav SPURNÝ, komentátor RespektuAsi tak jako policie a státní zastupitelství na tohle mají právo a pokud tvrdí, že ta akce pokračuje a pokud budou ještě nějaké prohlídky, případně zatčení, případně zadržení požádáni o podání vysvětlení, tak na to ta policie a státní zástupci právo mají, ale já opravdu při znalosti těch informací, které jsou, opravdu kusé, mozaikovité, které se špatně dávají dohromady, nedokážu posoudit, nedokážu posoudit, jako jestli jednají správně nebo nesprávně. V každém případě, to musím říct, že jdou do obrovského rizika, že jdou do obrovského rizika, protože ten případ vypadá tím, tím, kde všude probíhají ty prohlídky, kdo všechno je zatčený, tak vypadá jako na velmi velkou věc a je otázka, co nakonec, co z něho bude, abychom nebyli svědky něčeho, co vlastně budeme, na co se budeme dívat a co bude vlastně z našeho pohledu na to, co se děje, vlastně malá záležitost a půjde tam o nějaké věci, které nebudou ani jasné. A z tohohle toho mám strach a to je věc jako, kterou si oni musí sami zvážit státní zástupci a policisté a musí vědět a já doufám, že to vědí, přesně co dělají.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA vypadá to, že jde ale o víc kauz, které vyšetřovatel Útvar pro odhalování organizovaného zločinu současně po několik let, dá se to říct?

Jaroslav SPURNÝ, komentátor RespektuDá se to tak říct, ale já bych tady v tomhle případě, můžete třeba říkat kauza, já nevím, kauza Casa, kauza Pandur, kauza Gripeny nebo teď jsem tady vyjmenoval jenom ty, co na jsou na ministerstvu obrany, jsou jiný kauzy, Ředitelství silnic a dálnic a tak dále, a ony jsou to opravdu kauzy tady tohoto typu, ale v tomhle případě se domnívám, že nejde o víc kauz, které policie, které ta protikorupční policie vyšetřovala, ale jsem si téměř jistý, že šlo o konkrétní osoby a že šlo především o pana Janouška a pana Rittiga na počátku a že na to se nabalily další záležitosti. To znamená, že ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaNa kolik může ..., ano.

Jaroslav SPURNÝ, komentátor Respektu/Nesrozumitelné/ ten případ se rozšířil, aniž by to bylo souběžný vyšetřování, to se prostě na to podle mýho názoru /nesrozumitelné/.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTak je otázka, na kolik to souvisí s trestním oznámením, které podával bývalý policejní vyšetřovatel, advokát Václav Láska na tři bývalé poslance kvůli tomu, že přijali údajně úplatkem podle něj místa, lukrativní místa. Myslíte si, že to je nějaký motiv, které spojuje celé to vyšetřování?

Jaroslav SPURNÝ, komentátor RespektuTo si nemyslím, že to je motiv, který spojuje to vyšetřování, ale je to jedna z věcí, jak jsem pochopil, tak advokát jednoho z obviněných, tuším, pana Tluchoře oznámil už, že jsou, že konkrétně pan Tluchoř je obviněný z braní úplatků, pletich při hospodářské soutěži a tak dál, a jedno z těch obvinění je i to, zřejmě i to, že přijal post za to, že /nesrozumitelné/ z Poslanecké sněmovny, což v podstatě může být trestný čin, já neznám všechny okolnosti samozřejmě, které byly, ale což může být trestný čin, protože už řadu let platí v Evropské unii zákon, že takzvaná jako nefinanční korupce je stejně závažná jako ta finanční. Takže určitě to souvisí s podáním pana Lásky.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaUvádí komentátor Respektu Jaroslav Spurný. Děkuji. Na shledanou.

Jaroslav SPURNÝ, komentátor RespektuNa shledanou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA advokát Václav Láska je dalším hostem dnešního Speciálu Radiožurnálu. Dobrý den.

Václav LÁSKA, advokátDobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaTak slyšeli jsme už z úst Jaroslava Spurného, že to vše velmi pravděpodobně souvisí s trestním oznámením, které jste podával vy. Můžete připomenout, proč jste ho tehdy vlastně podal?

Václav LÁSKA, advokátNo, já jsem ho tenkrát podal proto, že jsem měl za to, že to, co se událo při vzdání se poslaneckého mandátu těch tří poslanců, je naprosto čistokrevným trestným činem úplatkářským a jako mě fascinovalo, jak nadrzo politici říkají, že tohle to je prostě v pohodě, že to je klasické politické vyjednávání, proto jsem jaksi svůj právní názor dal dohromady a podal jsem trestní oznámení, nechť orgány činné v trestním řízení rozhodnou, kdo v té věci má pravdu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaMěl by být podle toho, co říkáte, stíhaný i premiér Petr Nečas? Trestní oznámení jste podával i na něj, tuším.

Václav LÁSKA, advokátMoje trestní oznámení směřovalo na 4 osoby, to znamená 2 jsou dneska zadrženy, pan Šnajdr pravděpodobně opustil včas Českou republiku a tou čtvrtou osobou byl pan Nečas. Otázkou je, zda to, že není on obviněný, může souviset, nebo zadržen, pardon, může souviset s tím, že zadržena byla jeho tajemnice.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaVidíte jako možné pojítko v celé té akci policejní osoby pana Rittiga, lobbisty a také Romana Janouška, jak to odhaduje i Jaroslav Spurný, který mluvil před vámi? Ano, pardon, teď se špatně slyšíme, pane Lásko. Je to myslím lepší, zkusíme to znovu.

Václav LÁSKA, advokátTak zkusím to ještě jednou, slyšíme se? Myslím si, že ano, myslím si, že je realizováno několik relativně samostatných, ale třeba já nevím v oblasti praní špinavých peněz souvisejících kauz nebo souvisejících personálně a to, že se to asi bude všechno /nesrozumitelné/ na jedné straně u objednatelů, což by mohli být kmotři, a na druhé straně u vykonavatelů, což by mohli být tedy například páni exposlanci, tak to se zatím jeví jako pravděpodobné.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPetr Nečas se pozastavil nad tím, že případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, i když se věc týká lidí, kteří mají trvalé bydliště v Praze. Připadá vám tohle jako problém?

Václav LÁSKA, advokátPan Nečas nemá vůbec žádné povědomí o tom, jak se vede trestní řízení anebo vědomě mlží. Pokud v rámci této realizace byly prováděny úkony, pokud vím, domovní prohlídka u pana Grygárka, který byl bývalým náměstkem Vrchního státního zastupitelství v Praze, tak požadavek, aby takovou akci dozorovalo Vrchní státní zastupitelství v Praze je úplně mimo realitu, vůbec nechápu, jak si pan premiér takovouhle věc mohl dovolit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA řekl byste, že pokud tedy celý ten policejní zásah ještě pokračuje, že to bude mít skutečně velký dopad na poměry a to společenské i politické v České republice?

Václav LÁSKA, advokátPodle mě to bude mít dopad naprosto rozhodující, a to buďto, jak se říká, buď a nebo, buďto policie tuhle tu realizaci dokáže dotáhnout před soud a budou se věci rozplétat před soudem a bude to věc, která může významně očistit českou společnost, českou politiku, nebo selže už v přípravným řízení, což bych si opravdu nepřál, a pak už se nikdo nebude bát nikoho a bude tady jedna velká džungle.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaAdvokát, bývalý policejní vyšetřovatel Václav Láska. Děkuji. Na shledanou.

Václav LÁSKA, advokátNa shledanou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaDo studia přišel politolog z Masarykovy demokratické akademie Lukáš Jelínek. Dobrý den.

Lukáš JELÍNEK, politolog z Masarykovy demokratické akademieDobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA ve spojení jsem taky s komentátorem Hospodářským novin Petrem Honzejkem. Dobrý den.

Petr HONZEJK, komentátor Hospodářských novinDobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaLukáši, co teď zažíváme, to teda asi nemá žádnou spojitost nebo nějakou návaznost na to, co bychom už kdysi zažili, je to naprosto unikátní, dá se říct?

Lukáš JELÍNEK, politolog z Masarykovy demokratické akademieAno, měli jsme tady možná vzdáleně se blížící případ Zdeňka Doležela, někdejšího šéfa sekretariátu premiéra Grosse, ale tam šlo o mnohem menší počet zadržených a ta kauza se zdála být ohraničená, zatímco v tuto chvíli máme problém vůbec zmapovat, kam všude to vyšetřování policejních orgánů sahá, protože v okamžiku, kdy se zasahuje na magistrátu, na ministerstvu obrany, ve státních podnicích, tak se ukazuje, že u této příležitosti policisté rozkrývají mnohem širší chobotnici.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJak moc podle vás to všechno otřese současnou politickou scénou? Václav Láska tipuje, že by to mohlo být poměrně silné zemětřesení.

Lukáš JELÍNEK, politolog z Masarykovy demokratické akademieVíte, já jsem skeptik, protože oni politici dokážou ustát ledasjaké horké chvilky, ale když nezahýbe s vládou tady toto samotné zatýkání nebo zadržování osob, tak přinejmenším se celá ta kauza stane záminkou pro nějaké politické posuny, které by určitě přivítala TOP 09 nebo možná Martin Kuba v Občanské demokratické straně, takže to, že se něco přinejmenším časem v následku těch dnešních událostí začne dít, tak o tom nepochybuju.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaCo na to vše říká Petr Honzejk, co očekáváte vy, že se stane, že bude jaksi následkem toho, co se teď děje?

Petr HONZEJK, komentátor Hospodářských novinNo, já si především myslím, že by Petr Nečas odstoupit měl, že by vláda měla skončit a myslím si, že z dlouhodobého hlediska se tato situace v pozici Petra Nečase opravdu hájit nedá, protože budou tlaky zevnitř vládní koalice od TOP 09, budou tlaky od ČSSD a koneckonců od prezidenta, protože uvědomme si, že prezident Zeman si již na zítřek pozval premiéra Petra Nečase a také šéfa opozice Bohuslava Sobotku, a to signalizuje, že už přemýšlí za horizont této vlády, že přemýšlí o nějakém řešení, které by mohlo hypoteticky vést k úřednické vládě nebo k nějaké řekněme velké koalici, která by dovládla do předčasných voleb, které můžou být na podzim, které můžou být z kraje jara, takže ta pozice Petra Nečase, myslím, je absolutně neudržitelná teď.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaLukáš Jelínek pokyvoval hlavou během toho, co mluvil Petr Honzejk. Myslíte si to podobně?

Lukáš JELÍNEK, politolog z Masarykovy demokratické akademieNo, ano, samozřejmě, že Miloš Zeman se bude snažit vsunout nohu do dveří tak, jak je to jeho zvykem. Na jedné straně je správně, že prezident se snaží být nad věcí a koordinovat některé kroky v okamžiku, když tady je případ, který zasahuje do nejvyšších pater politiky. Na druhou stranu při tendenci Miloše Zemana rozšiřovat byť neformálně svoje vlastní kompetence, tak pochopitelně tady hrozí to, že bude se snažit najít takové uspořádání, ve kterém hlavní roli nebude hrát vláda, ať už bude jakákoliv, ale bude hrát tu hlavní roli on, proto bude také důležité vlastně, jak moc aktivně budou vystupovat ti účastníci, ti zbylí účastníci těch zítřejších schůzek na Pražském hradě.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaJaké by to mohlo být uspořádání?

Lukáš JELÍNEK, politolog z Masarykovy demokratické akademieJé, tak o tom se velmi těžko spekuluje, protože na jedné straně je sice pravda, že Miloši Zemanovi by se hodila asi nějaká buďto velká koalice nebo úřednická vláda na formátu takovém, jaká tady byla vláda třeba Jana Fischera, to znamená tak trošku opozičně smluvní vláda, tak trošku úřednická vláda dohromady, na druhou stranu si myslím, že jestli v něčím zájmu není to, aby tady vládla nějaká úřednická nebo velkokoaliční vláda, je sociální demokracie, protože sociální demokraté potřebují, aby voliči až do posledního okamžiku věděli, že to, co se děje v této zemi, je odpovědnost pravicové vlády a následně, aby na tom mohli vyhrát volby. V okamžiku, kdy v současnosti by sociální demokracie převzala vládní odpovědnost nebo se smířila s nějakým úřednickým kabinetem, tak pochopitelně by hrozilo to, že dojde k podobnému efektu, jako v roce 2010, to znamená, že jakoby ta úřednická vláda nebo nějaká opozičně smluvní vláda, neutralizuje to politické prostředí a opozici se budou hůře vyhrávat volby.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPetře, myslíte si, že to, co se teď děje, je jednoznačné plus pro levicovou opozici v parlamentu?

Petr HONZEJK, komentátor Hospodářských novinNo, samozřejmě, že to je jednoznačné plus, ovšem mě v průběhu dne poměrně bavila ta řekněme nezvyklá mlčenlivost a zdrženlivost předních představitelů ČSSD, když se ty informace o zásahu na úřadu vlády, na ministerstvu obrany, v Lesích České republiky, na pražském magistrátu a tak dále, a tak dále objevovali, tak ČSSD, která běžně volá po odstoupení vlády a vyvolává hlasování o nedůvěře vládě při každé sebemenší zámince, tak teď spíš mlčela. Na mě to působilo tak, že ti přední představitelé ČSSD se opravdu hodně báli, jestli náhodou mezi zatčenými nebude také někdo z jejich spolustraníků, protože například na pražském magistrátu z doby Pavla Béma, kam to vyšetřování pravděpodobně míří, je známé, že tam de facto existovala velká koalice ODS a ČSSD, takže odpověď zní ano, jednoznačně to nahrává levici, ale ČSSD si opravdu nemůže být až tak jistá, že něco nevyplave i na ni.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaLukáši, myslíte si, že TOP 09 v tuto chvíli zůstane stranou, že my tady mluvíme o velké koalici, automaticky tím asi myslíme ČSSD a ODS, ale co TOP 09?

Lukáš JELÍNEK, politolog z Masarykovy demokratické akademieTak TOP 09 si musí sama rozmyslet, jaká role by se jí samotné nejvíce hodila. Já se domnívám, je to čistě můj odhad, že v tuto chvíli, kdy tady je minimální důvěra ve veřejnosti v Nečasovu vládu a kdy má Petr Nečas, zdá se, problémy už ve svém nejbližším okolí, tak by se TOP 09 nejvíc ze všeho hodilo, kdyby se zbavila své vládní odpovědnosti, řekla my se stahujeme do Poslanecké sněmovny, necháme tady dovládnout nějaký kabinet do voleb, ale zároveň si chystala podmínky proto, aby se po volbách stala nejsilnější opoziční stranou pravicovou, anebo součástí v nějakém aranžmá příští vládní koalice. Rozhodně se nedá očekávat, že by udělala cokoliv na podporu Petra Nečase a ani si nemyslím, že by byla ochotná vstoupit do nějakého takového uspořádání, které by mělo tendenci vtáhnout do hry ODS a sociální demokracii.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPetře Honzejku, bavili jsme se o tom, jak je oslabená role Petra Nečase. Sám jste řekl, že by tuto akci policie neměl asi ustát jako premiér, ale jak na tom bude ODS?

Petr HONZEJK, komentátor Hospodářských novinODS je a teď to řeknu velice eufemisticky ve velice obtížné situaci, protože oslaben je Petr Nečas skrze podezření, která míří na jeho blízkou spolupracovnici Janu Nagyovou, oslabeno je to další křídlo ODS, to řekněme tluchořovskošnajdrovské, to jsou také lidé, kteří jsou v této kauze obviněni, a ODS vlastně nezbývají řekněme žádné /nesrozumitelné/, když vystoupil Martin Kuba, tak byl opravdu velice příznačně pobledlý, takže ODS teď bude velice těžko hledat personální i řekněme nějaké programové nebo morální síly na to, aby se z tohoto zvedla. Petr Nečas sice dnes vystupoval opravdu velmi razantně, ale myslím, že razantní měl být daleko dříve.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaLukáši, přesto všechno, co se teď děje v horních patrech české politiky, je to dobrá zpráva v uvozovkách pro občany České republiky a důkaz, že se věci mění k lepšímu v tom, že policie začíná fungovat lépe, že státní zastupitelství koná nezávisle, myslíte si to?

Lukáš JELÍNEK, politolog z Masarykovy demokratické akademieTak není dobrá zpráva, že se něco závadného asi stalo, ale dobrá zpráva je, že se to vyšetřuje a zdá se, že možná i budou potrestáni viníci. Ono o klientelistických sítích se tady u nás mluví už nějakých 15 let, od konce devadesátých let. Hovořil o tom dokonce i expremiér Topolánek o kmotrovských strukturách, píší o tom komentátoři, mluví o tom politologové, jenom těch zadržených zatím moc nebylo, David Rath. Ve srovnání s ním to by nebyla možná až tak velká ryba, Vlasta Parkanová už vůbec ne, takže v tuto chvíli se zdá, že začíná policie sklízet plody své letité práce, kdy si mapovala různé kontakty, různé informace získávala a v okamžiku, kdy cítí, že má prostor pro svoji činnost, stejně tak jako státní zastupitelství, tak ona jenom doufejme, že všechno to, co dělá, má důkladně podložené, protože pochopitelně v okamžiku, kdyby se ukázalo, že někde udělaly orgány činné v trestním řízení chybu, tak se to obrátí proti nim a definitivně to diskvalifikuje vlastně poměry včetně těch bezpečnostních v České republice. Ale já doufám, že tady takovéto riziko nehrozí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaPetře Honzejku, poslední otázka na vás, mění se výrazně tím, co se teď děje, poměry v Česku?

Petr HONZEJK, komentátor Hospodářských novinJá myslím, že to je naprosto zásadní věc, to, co všichni tušili, o čem se mluvilo, ale nikdy nikdo to nedokázal zmapovat, natož pak prokázat, tak teď to v policejním vyšetřování, které navíc, a to je důležité, je kryté Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci, takže to není nic, co by si vymysleli nějací policejní plukovníci a podplukovníci trpící hyperaktivitou, jak v poslední době rád zmiňoval Petr Nečas, tak já myslím, že to je naprosto zásadní věc, která je způsobilá změnit celou, celou atmosféru a nakonec i celé vnímání politiky, protože my tady najednou zjišťujeme, že to, co jsme si mysleli, že to, co se tváří jako politika, je ve skutečnosti krytí nějakých byznysověpolitických propletenců, jejichž skutečným smyslem je vyvádění veřejných peněz do soukromých kapes, takže, pokud tohle bude začátek uvědomění si toho, co to česká politika byla dosud a začátek změny směrem ke skutečné politice jako ke správě věcí veřejných, tak to bude jen dobře a já doufám, tedy skutečně stejně jako kolega Jelínek, že to má policie dobře podložené, protože, pokud ne, tak to bude ještě daleko horší zpráva, než možná to, že se tady něco takového dělo.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaKomentátor Hospodářských novin Petr Honzejk, politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie uzavírají dnešní Speciál Radiožurnálu. Díky, pánové, na shledanou.

Lukáš JELÍNEK, politolog z Masarykovy demokratické akademieHezký večer.

Petr HONZEJK, komentátor Hospodářských novinHezký večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorkaA dobrý večer přeje i Veronika Sedláčková.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: ves
Spustit audio