Juraj Thoma ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Z hádky dvou malých dětí na hřišti českobudějovického sídliště Máj vznikl incident, který ukázal, že nejenom sever České republiky má problém s rasismem. A problém s úzkým soužitím Romů a bílé většiny, a že radikálům a neonacistům stojí za to jet přes půlku země, aby zaučili své kolegy v tom, jak demonstrovat a rvát se s policií. Sobotní pochod a bitka uprostřed sídliště také ukázala, že českobudějovický magistrát má daleko větší problém, než si možná kdokoliv myslel.

Čtěte také

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Začíná Dvacet minut. V českobudějovickém studiu je primátor Českých Budějovic Juraj Thoma.

Juraj THOMA, primátor Českých Budějovic:
Dobré odpoledne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane primátore, překvapilo vás, že se vám v Budějovicích strhla pouliční bitka s policejními těžkooděnci, jejímž výsledkem je několik zraněných?

Juraj THOMA, primátor Českých Budějovic:
Pane redaktore, úplně upřímně říkám, že intenzita té bitky mě skutečně překvapila a nejsem určitě sám, koho překvapila.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říkal jste si tu sobotu, že jste jako město mohli něco udělat jinak, lépe a tak dále?

Juraj THOMA, primátor Českých Budějovic:
Přemýšlím o tom od té soboty každým dnem, ještě včera jsme se opravdu věnovali tomu, že jsme procházeli všechny naše kroky, které jsme udělali před tím sobotním incidentem, jsem přesvědčen, že všechno, co jsme mohli udělat v úzké kooperaci i s policí v těch fázích předtím, než k tomu samotnému střetu na tom Máji došlo, že jsme udělali, že jsme skutečně nic nepodcenili a určitě teda jsme přesvědčeni o tom, že žádné jiné řešení než to, co jsme udělali ty kroky, přijali, možné v tu chvíli nebylo. Já jsem se teď do toho hrozně zamotal.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ne, ne, ne, já jsem to pochopil, předpokládejme, že i naši posluchači to pochopí, pane primátore. Ale stejně asi jako pravděpodobně každá obec v České republice i České Budějovice mají v nějaké kanceláři manuál pro obce k zákonu o právu shromažďovacím.

Juraj THOMA, primátor Českých Budějovic:
Jasně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Kde je kromě jiného poměrně přesný návod a je přesně popsáno, za jakých zhruba 3 případů je možno zakázat dané shromáždění. Tak se ptám, proč vaši úředníci tohoto práva nebo možnosti nevyužili, co se týče toho shromáždění na náměstí Přemysla Otakara II.?

Juraj THOMA, primátor Českých Budějovic:
Pane redaktore, já ho samozřejmě znám, to je 73stránkový manuál, probírali jsme to s kolegy ze správního odboru a s kolegy z Policie České republiky, kteří jsou specialisté na boj s extremismem. My jsme potom, co jsme obdrželi tu žádost, respektive to oznámení o konání takzvaného pokojného shromáždění na náměstí Přemysla Otakara II., okamžitě kontaktovali Policii České republiky, nad tou žádostí jsme si sedli, ten samý den odpoledne se konalo normálně úřední jednání se svolavateli toho shromáždění, respektive s oznamovateli. Součástí toho jednání je normální úřední záznam, ve kterém přesně v souladu s tím manuálem jsme odpovídali na možné otázky a na možné komplikace. Součástí toho jednání je také prohlášení těch svolavatelů o tom, že součástí toho jejich setkání nebudou žádné politické projevy, nebudou žádné projevy různých organizací.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon, pane primátore, já jsem se proto odkazoval na ten manuál, ve kterém je explicitně napsáno, že právě obce by neměly dát jen na to, co jim říkají ti svolavatelé, pořadatelé.

Juraj THOMA, primátor Českých Budějovic:
No, jasně, já bych se k tomu dostal, já bych se k tomu ještě dostal, tomu rozumím. Dále jsme ubezpečeni, že součástí toho pochodu nebo toho shromáždění nebude žádný pochod nikam, že to shromáždění bude bez řečníků, bez reprodukované hudby, bez živé hudby, že to shromáždění se z místa nikam dál nepohne a že se distancujou od jakýchkoliv eventuálně politických či jiných projevů, které by na tom náměstí se odehráti mohli. To všechno je sepsáno, k tomu všemu je záznam, následně to jednání posuzovali naši právníci ze správního odboru, tudíž lidé, kteří jsou oprávněni rozhodnout eventuálně o zákazu toho shromáždění, měli tomu dva policisty z Policie České republiky z toho specializovaného pracoviště na boj s extremismem a výsledky názoru těchto právníků bylo, že není zákonný důvod k tomu, aby město České Budějovice dopředu toto shromáždění zakázalo. Jinak to celé ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon, pane primátore, rozumím, teď zpětně, neměli jste být, řekněme přísnější?

Juraj THOMA, primátor Českých Budějovic:
Pane redaktore, po bitvě je každý kaprál generálem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak jsem to vůbec nemyslel. Tak vy sám říkáte, že o tom uvažujete sám post?

Juraj THOMA, primátor Českých Budějovic:
Ano, po bitvě každý kaprál generálem, jak se říká, a teď teda jedno poučení z toho pro mě je naprosto zásadní, veškeré další shromáždění, které by se mělo odehrávat a tvářilo se jakkoliv mírumilovně a jakkoli hezky, teda budeme muset opravdu studovat velice zevrubně a velice opatrně. Já vám řeknu jednu z příčin, pro kterou například to nedoporučovali kolegové z Policie České republiky, kteří k tomu měli takové stanovisko, že v případě, že by magistrát města, ten správní odbor rozhodl o zakázání tohoto shromáždění, tak nepochybně ti organizátoři, kteří navíc ani z Českých Budějovic nebyli, by se obrátili na soud a oni si nebyli jisti, zda by soud nevyhověl té jejich stížnosti na zákaz toho shromáždění a jejich argument následně zněl asi takto v případě, že by se soud neztotožnil s rozhodnutím správního odboru magistrátu města a to shromáždění povolil, narostly by jim křídla, že to říkám hodně lidově, ještě víc a komplikace, které by se pak mohly odehrát, by mohly býti ještě vážnější. Já opravdu nejsem právník a opravdu věřte tomu, že v Českých Budějovicích žádnou zkušenost podobného typu za 20 let nemáme, takže ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ne, pane primátore, proto spolu, proto spolu o tom mluvíme.

Juraj THOMA, primátor Českých Budějovic:
Proto jsme asi rozhodovali tak, jak jsme rozhodovali. Být za mnou zkušenost této soboty, tak asi bych se na to taky díval jinak.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře, rozumím tomu, že mi budete argumentovat tím, že vy nezodpovídáte za Policii České republiky, i přesto Policie České republiky zasahovala na území Českých Budějovic, tak proto se vás, pane primátore, na to budu ptát.

Juraj THOMA, primátor Českých Budějovic:
Ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Máte představu, z jakého důvodu policie dopustila, že ti lidé, poté, co se rozpustilo to shromáždění na náměstí Přemysla Otakara II. došli až na sídliště Máj?

Juraj THOMA, primátor Českých Budějovic:
To je otázka, nebo respektive to je téma, kvůli kterému já jsem ve sporu s policií tady v Českých Budějovicích. Já už v sobotu jsem velmi kladl na srdce těm policistům, kteří byli přítomni v tom velitelském štábu, aby ten zákrok se odehrál ještě dřív, než ten pochod doputuje na sídliště, na kterém je 20 tisíc lidí a kde se z toho opravdu může strhnout mela úplně nebývalá. Já ale nejsem, pane redaktore, nadán žádnou pravomocí, abych veliteli policejního opatření přikázal, že ten pochod má zastavit v této a v této ulici v Českých Budějovicích. Ten apel já jsem řekl, opakovaně i v neděli, v pondělí i dneska jsem vyjádřil jednak uznání nad tím, že to nakonec zvládli, ale i pochybnost, zda se ten zákrok nemohl odehrát už podstatně dřív. Argument policie, který stále poslouchám, je ten, že k zastavení toho průvodu dřív, než došel až k tomu druhému shromáždění na Máji, oni neměli žádné zákonné oprávnění. Já nejsem zase právník, lidsky si to myslím trochu jinak a prakticky, ale ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane primátore, já vím, že nejste právník, že jste archeolog vzděláním.

Juraj THOMA, primátor Českých Budějovic:
Ano, je to tak.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu jste stejně asi jako já nebo spousta obyvatel České republiky viděl fotografie nebo videozáznamy, na kterých už při odcházení z náměstí Přemysla Otakara II. byli vidět hajlující muži a podle očitých svědků například kolegů z Českého rozhlasu z Českých Budějovic tam byla už na tom náměstí provolávána rasistická hesla, byl zmiňován Hitler a dále.

Juraj THOMA, primátor Českých Budějovic:
Pane redaktore, ano, dneska zrovna chviličku předtím, než připravujeme společně toto vysílání, jsem seděl v jiném studiu Českého rozhlasu s velitelem toho zásahu a věřte tomu, že otázka na to, proč nebylo zakročeno vůči té osobě, která zjevně nacistickým pozdravem pochodovala z náměstí ven a vedle něj na těch fotkách stojí přímo policista označený služebním číslem a zjevně se na něho dívá, tudíž je zjevně vidí, na tuto otázku já jsem do dnešního dne od policie odpověď nedostal, respektive dostal jsem odpověď, že všechno je to v šetření a že proti těm individuálním projevům sympatizujícím s neonacismem či nacismem bude zakročováno individuálně v rámci vyhodnocování důkazů a následnýho pravděpodobně trestního řízení. Mě to samozřejmě úplně neuspokojuje, protože na tohle teda nikdo v Českých Budějovicích není zvědav, všichni by asi spíše ocenili, kdyby ten zásah byl, pokud možno rychlý, pokud možno okamžitý a pokud možno s okamžitým potrestáním, ale já opravdu nemám ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon, vy s veškerou znalostí toho, jak vypadá město mezi náměstím, kde bylo to shromáždění, a sídliště Máj, tak dalo se podle vašich zkušeností coby prostě českobudějovického primátora zabránit tomu, aby nakonec se uvnitř sídliště Máj strhla tahle bitka prostě dělbuchama a s dýmovnicema a tak dále?

Juraj THOMA, primátor Českých Budějovic:
To skoro vypadá jako kvíz o tom, jestli schvaluji postup policie. Já jsem, pane redaktore, k tomu říkal od soboty do dnešního dne a zopakuji to i vám znova, to, že jsem policii žádal, aby se ten zákrok odehrál někde jinde, než na sídlišti, aby se odehrál dřív.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já to mám před sebou, já to čtu to vaše vyjádření, ano.

Juraj THOMA, primátor Českých Budějovic:
Já jsem přesvědčen, že taková místa samozřejmě po cestě byly, logicky se nabízí to, že ten průvod musel překonat řeku Vltavu v Budějovicích, nemáme 100 mostů, máme jenom 3 mosty, stačilo vsadit 3 mosty a na ten druhý břeh, na kterém leží ta sídliště, by se ten průvod nedostal. Ale znova, prosím, věřte mi, není to moje výmluva, není to hledání žádného alibi, já rozhodování o tom policejním zásahu v ruce opravdu neměl.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já vím, ale teď tak tady spolu mluvíme, vy jste primátor Českých Budějovic, tak bych od vás ...

Juraj THOMA, primátor Českých Budějovic:
Ano, taky jsem vám k tomu můj názor řekl, myslím si, že ho mohli zastavit dřív.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Máte pochybnosti?

Juraj THOMA, primátor Českých Budějovic:
Ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu dnes s primátorem Českých Budějovic Jurajem Thomou. Pane primátore, popište pro naše posluchače, kteří neznají České Budějovice, co je to za místo sídliště Máj?

Juraj THOMA, primátor Českých Budějovic:
Ano, ono to teď možná vypadá úplně hrozivě, vypadá to, jako kdyby České Budějovice byly nějakým hrůzným místem, které známe z některých fotek z jiných měst, například na severu Čech nebo Moravy, ale není to tak. Jedno z českobudějovických 3 velkých sídlišť je sídliště Máj, žije na něm přibližně 22 tisíc obyvatel, z těch 22 tisíců obyvatel se přibližně 400 z nich oficiálně hlásí k romské národnosti. To sídliště není jednodruhově nebo sociálně není nijak vyhraněno, že by to bylo sídliště, na kterém žije jenom nějaká sociální skupina obyvatel. To sídliště je velmi pestré co do složení sociálních struktur obyvatelstva. To sídliště je moderním sídlištěm, kde lidé, kteří bydlí v těch panelových domech, investovali obrovské peníze v posledních letech do revitalizace těch domů, všechny ty domy dneska jsou opravené, jsou plně nově zateplené. Město v posledních 5 letech investovalo víc než 200 milionů korun zase do revitalizací veřejných prostranství a ploch. Tím sídlištěm, kdybyste teď se chtěl projít nebo kdyby jste se podívali přes nějaký internetový server na to, jak to sídliště vypadá, tak nebudete mít pocit, že je to sídliště, na kterém existuje nějaké sociální napětí, není tam jediné ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, pane primátore, a teď, to je velice osobní otázka, doporučil byste třeba nějakým členům své rodiny, aby se šli na sídliště Máj projít večer po desáté hodině?

Juraj THOMA, primátor Českých Budějovic:
Pane redaktore, na tuto otázku jsem připraven odpovědět asi takto, já samozřejmě na sídliště Máj se nebojím vyjít ani po desáté hodině večer. Jestli bych to doporučoval členům své rodiny, tak to můžu doporučit akorát manželce, která většinou stejně chodí se mnou, takže ta by se asi se mnou tam nebála. Ale rozumím, kam ta otázka směřuje, subjektivní pocit bezpečí těch lidí, kteří na tom Máji žijí, je velmi nízký. Oproti tvrdým oficiálním číslům z policejních a z našich statistik, které vykazují už 4 roky po sobě velice rapidně klesající trend pouliční kriminality anebo páchání přestupkové činnosti. Pouliční kriminalita spočívající v rušení nočního klidu, v narušování dobrých sousedských vztahů za prvních 6 měsíců letošního roku, je tam řešeno celkem 45 případů, kdy k něčemu takovému došlo v rámci přestupkového řízení, pak je tam řešena jedna událost, která je označována jako urážka na cti a myslím, že asi 4 události, které souvisí zase s drobnou hospodářskou kriminalitou několikrát, je škola.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon, pane primátore, to vypadá jako velice nízký údaj.

Juraj THOMA, primátor Českých Budějovic:
Ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vzhledem k tomu, kolik lidí bydlí na sídlišti Máj.

Juraj THOMA, primátor Českých Budějovic:
Ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu podle mých informací tak, jak jsem mluvil s několika lidmi, kteří přímo na sídlišti bydlí, tak důvěra v to, že něco bude z těchto přestupků vyřešeno, je velice malá, to znamená, že z jejich pohledu velká většina těch přestupků není vůbec ani hlášena, takže o nich vlastně statistiky nevědí.

Juraj THOMA, primátor Českých Budějovic:
Ano, já jsem právě říkal, že jedna věc je pocit, subjektivní pocit toho bezpečí, který je tam skutečně velmi nízký, a druhá věc jsou ta tvrdá čísla. To, že to někdo neohlásí, pane redaktore, to je potom složitá věc, protože pochopte, že také nemůžete řešit problém, o kterém policie nebo městská policie nebo přestupkový odbor na magistrátu města nic neví. To já myslím, že je pro budoucí asi měsíce to hlavní jako zvýšit subjektivní pocit bezpečí těch lidí na sídlišti.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jak to chcete udělat?

Juraj THOMA, primátor Českých Budějovic:
Ano, já bych jenom rád připomněl, že na tom sídlišti je vedle služebny městské policie normální standardní služebna Policie České republiky, na tom sídlišti sídlí obvod policejní České Budějovice Čtyři Dvory. My máme standardně na sídliště ve službě 2 pěší hlídky a 1 autohlídku plus psovody, to znamená, je to nějakých 8 lidí, přes prázdniny tento počet bývá navyšován o minimálně další 2 hlídky, takže počet těch strážníků se tam pohybuje mezi 10 a 12. Od soboty ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No, dobře, pardon, pane primátore, ...

Juraj THOMA, primátor Českých Budějovic:
Já to jenom, můžu to jenom říct?

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dořeknete to, nebojte se, víte, co mě zajímá, zajímá mě, jestli to stačí?

Juraj THOMA, primátor Českých Budějovic:
Od soboty tam stabilně hlídkuje 12 strážníků a přidali se k nim zaplaťpánbůh snad i policisté z řad Policie České republiky. Já, pane redaktore, na 22 tisíc obyvatel toho sídliště mám vyčleněno 12 strážníků a už nejsem schopen dát tam někoho dalšího, protože například nápad přestupků a podobných věcí v historickém centru nebo respektive v obvodu historické centrum je několikanásobně vyšší. Já mám největší počet strážníků dneska vázaných právě na sídliště Máj a nejsem schopen nasadit tam 100 strážníků. 100 zaměstnanců je kompletní stav celé městské policie, která slouží ve 4 nepřetržitých směnách, těch 12 je v tuto chvíli pro mě maximum, které jsem schopen tam poskytnout, nejsem schopen poskytnout tam už žádné další lidi, ale právě proto tam snad po té sobotní zkušenosti a po těch velkých diskusích, které jsme od soboty absolvovali se státní policií, hlídkujou i hlídky Policie České republiky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozumím. Romský koordinátor Jihočeského kraje Roman Slivka, mimochodem muž, který přímo na sídlišti Máj bydlí, ...

Juraj THOMA, primátor Českých Budějovic:
Ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
... k tomu říká, cituji: "Je tu velká komunita na malém prostoru. Magistrát sice udělal v minulosti několik opatření pro zlepšení situace, například posílil hlídky, zřídil služebnu městské policie na Máji a další, ale z hlediska samotných Romů to způsobilo, že se ještě více shromažďují na jednom místě." Nemá pravdu?

Juraj THOMA, primátor Českých Budějovic:
Já nevím, tak v posledních letech město neprodává žádné byty, do kterých by se ti lidi mohli stěhovat, tudíž, jestli se tam sestěhovávají další a další občané romské národnosti, není to proto, že by město v té lokalitě prodávalo nebo pronajímalo jim byty, tak to není a ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon, některé byty v těch panelových domech nepoužívá město jako řekněme svého druhu sociální bydlení?

Juraj THOMA, primátor Českých Budějovic:
Ano, ale neprodává je. To jsou nájemní byty, neprodává je a v nájemním bytě, a ty kontroly opravdu probíhají, máte hlášený určitý počet osob, častokrát je ta věc porušována, nicméně na nich probíhají kontroly a věřte tomu, že ty lidi z těch bytů odcházejí a končí potom na ubytovně v Okružní, tak to prostě je, tohle to my si opravdu hlídáme, protože je nám jasno, co se tam všechno může odehrávat, ale překvapuje mě, že pan Slivka za jediný problém považuje tu vysokou koncentraci těch lidí. Já si myslím, že druhým problémem je to, že přestože tam město provádí nějaký doprovodný sociální program prostřednictvím různých nevládních neziskovek a různých církevním institucí, ke kterým jejich činnost financuje z městského rozpočtu, tak já za hlavní problém vidím to, že ta romská komunista prostě nechce přijímat ty sociální služby a přestože jim je nabízíte, tak konzumace v uvozovkách teda z jejich strany je opravdu hodně nízká a nedaří se nám nikterak je přimět k tomu, aby se do těch sociálních programů zapojovali.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Co to znamená, že se vám nedaří je přimět? Znamená to, že ten jediný romský koordinátor, který je zároveň protidrogový, David Kostohryz prostě na tu práci nestačí, že jí je moc na něj?

Juraj THOMA, primátor Českých Budějovic:
Ne, tu terénní práci vykonávají pro město České Budějovice různí poskytovatelé těch sociálních služeb. Jak jsem se zmiňoval, jsou to ve své většině nevládní neziskovky anebo církevní instituce.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak jsou to například salesiáni, kteří sídlí těsně vedle sídliště?

Juraj THOMA, primátor Českých Budějovic:
Například, například salesiáni, který dostával od města finanční podporu na to, aby realizovali nějaký doprovodný sociální program. Zrovna ti salesiáni například dělají jednu záslužnou věc, že mají doučování pro romské děti, že se jim věnují, aby ty děti nelítaly venku po ulici, ale nějakým způsobem se jim docela dobře daří aspoň část těch dětí prostě uchopit a posadit je někam ke stolu a nějakou formou je vzdělávat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon, pane primátore, já myslím, že to všechno, co mi říkáte, by asi mohlo nebo možná z vašeho pohledu nějak funguje. Ale pokud se nepletu, tak teď v sobotu se ukázalo, že to nefunguje dostatečně?

Juraj THOMA, primátor Českých Budějovic:
Pane redaktore, kdyby to řešení bylo tak jednoduché a kdyby existovalo nějaké univerzální řešení, tak jsem přesvědčen, že by v žádném českém městě žádné problémy nebyly. To, že těch problémů v českých mnoha městech je víc než dost, asi ukazuje na to, že na to neexistuje žádný jednoduchý recept, ani žádný jednoduchý mustr. Prostě je opravdu velmi složité, představte si situaci, kdy vy ráno vstáváte do práce, abyste každý den od pondělí do pátku strávil v té práci minimálně 8 hodin, abyste na konci měsíce dostal výplatu, abyste s ní mohl zaplatit činži, abyste mohl prostě uspokojit nějaké své potřeby, a proti tomu zase máte ve svém blízkém okolí lidi, kteří v podstatě svoji existenci založili na tom, že žijou na sociálních dávkách a sociálních podporách. A tento problém, který samozřejmě ty lidi ustavičně frustruje, protože jsou s ním dnes a denně konfrontováni, prostě nějakým způsobem pak se stává roznětkou toho, co se odehrálo tady v Českých Budějovicích. Já znovu ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozumím, pane primátore. A vy považujete za tak otázku, která míří mimo, když se vás zeptám, co proti tomu děláte a co proti tomu budete dělat?

Juraj THOMA, primátor Českých Budějovic:
Pane redaktore, ne vůbec ne, já vám jenom chci říct, že my můžeme udělat to, že tam můžu mít 12 strážníků, můžu tam mít 20 strážníků, když už nebudou vůbec nikde v centru města, můžu, myslím, po té sobotě teď velmi jako apelovat na státní policii, aby se tam objevila i uniforma policajta státního, umíme z města podporovat finančně ty nevládní neziskovky, které s komunitou pracovat přece jenom umí určitě než magistrátní úředník nebo než politik nebo než policista, ale já opravdu nejsem schopen ovlivnit to, že ti lidé jsou spokojeni s tím, že k živobytí jim stačí pobírat sociální dávky. To je přeci otázka na úplně jinou politickou úroveň, než je úroveň starosty stotisícového města. Já ten systém nenastavuji a až do ..., ještě v nedávné době to byly obecní úřady, které prostřednictvím svých odborů sociálních dávek ty dávky vyplácely a já skutečně to vidím jako velký problém, když ty lidi nejsou nijak motivováni k tomu, aby prostě do té práce chodili, aby měli nějaký pevný životní rytmus, aby věděli, že ráno musí vstát, musí do tý práce si ty peníze vydělat, že pro ty peníze se nechodí na úřady, kde je někdo tiskne. To já ale jako starosta opravdu neovlivním. To má v ruce zákonodárce, to mají v ruce poslanci, potažmo senátoři, kteří nastavujou ty pravidla a který nastavujou ten systém. Ten nenastavuji ani já, ani primátor hlavního města Prahy, ani starosta nejmenší obce v Čechách.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu. O situaci v Českých Budějovicích tamější primátor Juraj Thoma byl mým hostem. Díky za váš čas. Na shledanou.

Juraj THOMA, primátor Českých Budějovic:
Děkuju. Na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl u mikrofonu Radiožurnálu, přeji dobrý poslech.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mav
Spustit audio