Speciál Martina Veselovského o rasismu a menšinách

Dobré odpoledne z pražských Vinohrad, ze studia S1, odkud vysíláme další předvolební debatu Radiožurnálu. Dnes na téma rasismus a vztahy k menšinám v České republice. Tak jako 11 dalších diskusí se zástupci politických stran kandidujících do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, i tato by vám měla dát více informací pro to, abyste byli v pátek a v sobotu 25. a 26. října lépe rozhodnuti, koho volit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorU mikrofonu je Martin Veselovský. A dnes budete v předvolební debatě, která bude trvat až do 18 hodin a 30 minut poslouchat Jana Bartoška, lídra jihočeské kandidátky KDUČSL. Dobré odpoledne.

Jan BARTOŠEK, lídr jihočeské kandidátky KDUČSLDobrý den.

Čtěte také

Martin VESELOVSKÝ, moderátorSoňu Markovou, lídryni královéhradecké kandidátky Komunistické strany Čech a Moravy, dobré odpoledne.

Soňa MARKOVÁ, lídryně královéhradecké kandidátky Komunistické strany Čech a MoravyHezký den přeji.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJaroslava Foldynu, to je lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratické, dobré odpoledne.

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéDobré odpoledne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVedle něho sedí tady ve studiu Helena Lankšádlová, dvojka na středočeské kandidátce TOP 09. Dobré odpoledne.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, dvojka na středočeské kandidátce TOP 09Krásné odpoledne vám i posluchačům.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorYvona Legierská je číslo 6 na pražské kandidátce Strany Práv Občanů ZEMANOVCI, dobré odpoledne.

Yvona LEGIERSKÁ, číslo 6 na pražské kandidátce Strany Práv Občanů ZEMANOVCIDobré odpoledne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVedle ní sedí Drahomíra Miklošová, číslo 12 na ústecké kandidátce Občanské demokratické strany, dobré odpoledne.

Drahomíra MIKLOŠOVÁ, číslo 12 na ústecké kandidátce Občanské demokratické stranyTaké přeji dobré odpoledne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA konečně Martin Komárek, lídr liberecké kandidátky hnutí ANO, dobré odpoledne pane Komárku.

Martin KOMÁREK, lídr liberecké kandidátky hnutí ANOChutný čaj o páté přeju.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak to jsou zástupci 7 stran politických stran a hnutí, kteří se hodlají a které se hodlají v předčasných sněmovních volbách utkat o poslanecké mandáty. Navzdory tomu, že česká vláda má pro začleňování sociálně slabších zřízenu zvláštní agenturu a o problémech s rasismem se ve společnosti rozhodně nemlčí, nevládní organizace jsou v České republice v tomto směru velice kritické. Podrobnosti připojuje Jaroslav Skalický.

Jaroslav SKALICKÝProtiromské nálady v české společnosti se nedaří utlumit. Podle zprávy Helsinského výboru z minulého měsíce jsou výpady proti Romům u nás naopak stále častější. K podobným závěrům dochází Amnesty International, ale také zpravodajská služba BIS. Počet lidí, kteří se účastní protiromských demonstrací stále roste a k jejich extremistickému jádru se připojují i lidé z takzvané běžné populace. Romové bývají na srazech neonacistů označováni jako viníci nejrůznějších společenských nedostatků. Příčiny nárůstu rasistických nálad nelze jednoznačně určit, ale Český helsinský výbor uvádí, že svoji roli hraje zhoršování životní úrovně v problémových lokalitách. Připomíná se také necitlivá a povrchní práce některých sdělovacích prostředků a nedostatečná snaha politických špiček o potírání sílícího rasismu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo byl kolega Jaroslav Skalický a vy posluchači Radiožurnálu můžete klást své dotazy buď na webu Radiožurnálu, tedy pod přenosem, pod videopřenosem celé debaty, na facebookovém profilu Radiožurnálu a také na twitteru s hashtagem Volby 2013. Pojďme začít úplně aktuální věcí, dámy a pánové, jak se vám líbí ta dnešní výzva, kterou skrze Mladou frontu DNES adresoval exprezident Václav Klaus v podstatě České republice, kdy říká, že by bylo nejlepší vystoupit z Evropské unie, protože téměř za všechny věci špatné, které se v České republice udály a které tady špatné jsou, může právě Evropská unie. Nejdřív mě zajímá názor Yvony Legierské ze Strany Práv Občanů ZEMANOVCI.

Yvona LEGIERSKÁ, číslo 6 na pražské kandidátce Strany Práv Občanů ZEMANOVCIJá si myslím, že tato výzva je naprosto neadekvátní. Česká republika má své místo v Evropské unii. Můžeme s některými postupy, přístupy Evropské komise a dalších úřadů evropských nesouhlasit, ale jako členská země se musíme také ozvat. Naše cesta nebo naše místo je v EU, nikoli mimo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorZa hnutí ANO je tu Martin Komárek, jak vám se líbí, probouzí se ve vás ještě komentátor?

Martin KOMÁREK, lídr liberecké kandidátky hnutí ANOPane Veselovský, já vás považuji za vynikajícího moderátora a vynikající médium je Český rozhlas.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorO co se snažíte, pane Komárku, takto na začátku té debaty?

Martin KOMÁREK, lídr liberecké kandidátky hnutí ANOAno, ano, nechte mě dopovědět, a proto si myslím, že je pod vaší úroveň zabývat se hloupými významy výstředního profesora. Pod mou úroveň to rozhodně je.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJe pod vaší úroveň zabývat se výzvami člověka, který 8 let vedl jako hlava státu Českou republiku?

Martin KOMÁREK, lídr liberecké kandidátky hnutí ANOAno, bohužel.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak to je názor Martina Komárka. Helena Langšádlová za TOP 09, vám se ta výzva líbí?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, dvojka na středočeské kandidátce TOP 09Mně se samozřejmě také nelíbí. Nelíbí se mi ze dvou důvodů. Prvním důvodem je ekonomické postavení České republiky a druhý důvod je historický. Když se podíváme na dějiny Evropy, byly to vždycky dějiny válek a konfliktů. Nikdy nebyly vztahy v Evropě na takové úrovni jako jsou dnes. A Česká republika se svým desetimilionovým trhem nemůže sama konkurovat globální ekonomice.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNázor TOP 09. KDUČSL tady zastupuje Jan Bartošek. Vy byste souhlasil s tou výzvou?

Jan BARTOŠEK, lídr jihočeské kandidátky KDUČSLTak já si myslím, že Václav Klaus už od amnestie nastoupil kurz, v kterém směle pokračuje, a tento výrok patří mezi ně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorCo to je za kurz?

Jan BARTOŠEK, lídr jihočeské kandidátky KDUČSLTak, já si myslím, proti všem za každou cenu a myslím si, že to absolutně neodpovídá situaci ani jinému kontextu. Já si vůbec neumím představit, že bychom udělali krok směrem zpět a vytrhli se z Evropské unie. Myslím si, že škody, které by to přineslo pro naši společnost a především tak, jak já na to nahlížím a KDUČSL, propad především v oblasti životní úrovně a dalších mezinárodních vztahů a dalších souvislostí by byl z mého pohledu katastrofální, to znamená ano, Václav Klaus potřebuje nějakou kontroverzi, pokračuje v tom, ale já se obávám toho, že se spojí s nějakou politickou stanou a tyto své názory bude prezentovat s větší silou. Je to člověk, který má sílu a je potřeba si na to dávat pozor, protože tohle to by Českou republiku poškodilo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorKomunistickou stranu tady zastupuje Soňa Marková. Jak se takový nápad, ať už by byl jakkoli realizovaný, líbí komunistům?

Soňa MARKOVÁ, lídryně královéhradecké kandidátky Komunistické strany Čech a MoravyTak je potřeba především říci, že o vstupu do Evropské unie rozhodovali občané v referendu, že se rozhodli pro vstup do Evropské unie. A když jsme do Evropské unie vstupovali, a před referendem Komunistická strana Čech a Moravy upozorňovala na problémy, které mohou nastat, a že vstup do Evropské unie pro Českou republiku nemusí být vždy prospěšný, a upozorňovali jsme na špatně vyjednané podmínky, kde vlastně Česká republika v některých případech skutečně na to doplatila.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJá vím, paní Marková, tak.

Soňa MARKOVÁ, lídryně královéhradecké kandidátky Komunistické strany Čech a MoravyO případném vystoupení ovšem musí opět rozhodnout případně referendum a občané.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo je to, na co jsem se ptal.

Soňa MARKOVÁ, lídryně královéhradecké kandidátky Komunistické strany Čech a MoravyA do té doby než eventuálně by takto rozhodli, tak se musíme snažit o to, abychom evropskou legislativu ovlivňovali co nejlépe ve prospěch České republiky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, to je myslím, to je asi jasné, spíš mě zajímá, jestli komunistická strana by prostě takový nápad, pokud by tady byl někde na politické scéně, také podporovala? Pokusit se vyhlásit referendum o vystoupení Česka z Evropské unie?

Soňa MARKOVÁ, lídryně královéhradecké kandidátky Komunistické strany Čech a MoravyTak, nová evropská legislativa to umožňuje teoreticky, prakticky si neumím představit, že by ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPaní Marková, mně dokonce stačila odpověď ano ne na tuto otázku.

Soňa MARKOVÁ, lídryně královéhradecké kandidátky Komunistické strany Čech a MoravyKSČM je pro evropskou integraci, pro Evropskou unii nikdy příliš nebyla. Myslím si, že je třeba se ptát občanů České republiky případně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorHm, a co si myslí komunistická strana?

Soňa MARKOVÁ, lídryně královéhradecké kandidátky Komunistické strany Čech a MoravyCo si myslí Komunistická strana Čech a Moravy ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorO tom, jestli bychom měli nebo neměli vystoupit?

Soňa MARKOVÁ, lídryně královéhradecké kandidátky Komunistické strany Čech a Moravy... a tuto chvíli vám nemohu říct, protože jsme se všech členů neptali, ale mohu vám říct, co si myslím já.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak, vystoupit nebo nevystoupit?

Soňa MARKOVÁ, lídryně královéhradecké kandidátky Komunistické strany Čech a MoravyJá si myslím, že v případě, že od občanů České republiky vzejde takový požadavek, tak je třeba mu vyhovět.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře. Drahomíra Miklošová tady zastrupuje Občanskou demokratickou stranu, váš zakladatel to říkal v rozhovoru pro Mladou frontu DNES.

Drahomíra MIKLOŠOVÁ, číslo 12 na ústecké kandidátce Občanské demokratické stranyJá teda, jestli mohu říci, já se přiznám, že nemám odvahu kritizovat slova pana Klause.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorProč ne?

Drahomíra MIKLOŠOVÁ, číslo 12 na ústecké kandidátce Občanské demokratické stranyNení tady přítomen a já si myslím, že kritizovat člověka, který tu není, tak si myslím, že by to bylo nefair. Já mohu říci svůj názor.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMožná jsem to, tak výborně.

Drahomíra MIKLOŠOVÁ, číslo 12 na ústecké kandidátce Občanské demokratické stranyNázor na tu výzvu, tak můj osobní názor je takový, že jsme součástí již Evropské unie a myslím si, že už jsme tam příliš mnoho let na to, abychom nyní přemýšleli o vystoupení. Jsme součástí ekonomického systému a já si myslím, že vystoupení z tohoto společenství, že by nebylo pro Českou republiku asi výhodné.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíká Drahomíra Miklošová. A ještě Jaroslav Foldyna za sociální demokracii?

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéNo, tak pan exprezident a exšéf ODS asi měl hodně příležitostí věci ovlivnit v době, kdy byl v aktivní politice, kdy jsme vyjednávali přístupové podmínky, kdy jsme podepisovali různé smlouvy a jestliže jsme dneska podepsali a Evropská unie má i své slabé stránky, o tom nikdo nepochybuje, a to ani nikdo nechce zastírat, tak v této chvíli volat po tom, že vystoupíme z Evropské unie, hledáme chyby vždycky u těch druhých, tak prostě měli bychom trošičku začít zpytovat svědomí, kde jsme udělali chybu my, kdy jsme přistoupili na některé podmínky té Evropské unie, které třeba v této chvíli se nám nelíbí. A pan Václav Klaus byl aktivní politik do včerejška a dneska přichází, to se zdá, že nemá jiné téma politické asi.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak, to je aktuální téma. Na druhou stranu i ta další citace je v podstatě aktuální, protože pochází z čerstvé zprávy Českého helsinského výboru o stavu lidských práv v České republice. Cituji: "Postavení Romů v České republice se prudce zhoršuje, sílí zde negativní protiromské nálady, Romové jsou označováni za viníky nejrůznějších problémů ve společnosti, Svůj hněv proti nim obrací stále víc lidí." Vzhledem k tomu, že se Český helsinský výbor obrací do minulých let, tak se ptám Drahomíry Miklošové za ODS a Heleny Langšádlové za TOP 09, protože tady zastupují dvě strany, které byly po minulé roky ve vládě, jestli se za to necítí také odpovědny? Drahomíra Miklošová.

Drahomíra MIKLOŠOVÁ, číslo 12 na ústecké kandidátce Občanské demokratické stranyJá si myslím, že v minulých letech se udělala celá řada opatření právě, která by měla vést ke snížení té nevraživosti a vlastně i podpory romského etnika v České republice.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPodle Českého helsinského výboru to nefunguje.

Drahomíra MIKLOŠOVÁ, číslo 12 na ústecké kandidátce Občanské demokratické stranyJá si myslím, že nejsou to zcela relevantní informace, které z toho helsinského výboru vycházejí, protože když vezmu v úvahu činnost Agentury pro sociální začleňování, která se angažuje téměř v celé České republice, v celé řadě měst, dosáhla se celá řada, bych řekla, pozitivních výsledků v práci s romským etnikem, tak si nemyslím, že by to mělo vyznívat tak negativně ze strany toho helsinského výboru.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMyslí si Helena Lagnšádlová že helsinský výbor nemá pravdu, když říká, že postavení Romů v České republice se prudce zhoršuje?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, dvojka na středočeské kandidátce TOP 09Postavení Romů bezesporu není dobré, ale já si myslím, že na tuto otázku nesmíme pohlížet z hlediska jednoho etnika. Co je určitě velikou bolestí, jsou sociálně vyloučené lokality a skupiny osob ohrožené sociálním vyloučením.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPaní Langšádlová, k tomu se bezesporu dostaneme, chtěl bych ještě chvíli tu debatu udržet čistě u romského etnika.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, dvojka na středočeské kandidátce TOP 09Já si myslím, že obrovskou bolestí samozřejmě je skutečnost, že skrze média se šíří spousta informací, která nebo i skrze elektronické média, která nejsou založená na pravdě. Ale podle mého názoru nemáme přistupovat k řešení otázek z hlediska jednotlivých etnik, ale z hlediska sociálních skupin.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak pardon, ještě jednou, Český helsinský výbor, postavení Romů v České republice se prudce zhoršuje, ptám se vás jako političky za TOP 09, cítíte se za to být částečně zodpovědná? Nebo si myslíte, že to není pravda?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, dvojka na středočeské kandidátce TOP 09Byť je Česká republika zemí s nejnižší mírou ohrožení chudobou, tak je pravda, že z důvodů mnoha faktorů včetně ekonomické krize není dobré toto postavení.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorYvona Legierská za Stranu Práv Občanů ZEMANOVCI, myslíte si, že ty minulé vlády, řekněme několik volebních období dozadu, něco zanedbaly, co se týče přístupu k menšinám, co se týče zejména přístupu k romské menšině?

Yvona LEGIERSKÁ, číslo 6 na pražské kandidátce Strany Práv Občanů ZEMANOVCIKdyž máme, pane redaktore, jít do minulosti, já bych šla přímo na počátek 90. let.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak daleko jsem to teda úplně nemyslel, ale dobře.

Yvona LEGIERSKÁ, číslo 6 na pražské kandidátce Strany Práv Občanů ZEMANOVCIV podstatě už tam nastal velký problém. Tím, že vlastně došlo k liberalizaci trhu práce, tak v tomto smyslu mnozí Romové, kteří dříve měli práci, tak ji pozbyli, protože přicházely z Východu levnější pracovní síly a víceméně zabraly méně kvalifikovanou práci. V té době se příliš opatření mnoho nedělalo, dokonce podle výzkumu Akademie věd z roku 1993 bylo konstatováno, že se zdvojnásobila nezaměstnanost Romů v té době díky právě liberalizaci trhu. Nicméně ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘekněte mi svůj názor, paní Legierská, na to ...

Yvona LEGIERSKÁ, číslo 6 na pražské kandidátce Strany Práv Občanů ZEMANOVCIPak se samozřejmě situace dále zhoršovala. V roce 2001 pak byl schválen zákon o právech příslušníků národnostních menšin a začala se podporovat zejména zaměstnanost, protože Romů, protože to je alfa omega, začala se podporovat vyššími částkami vydanými na aktivní politiku zaměstnanosti. Když jsem se dívala na časovou řadu například od roku 2000, tak ty částky začaly velmi prudce klesat zejména od roku 2010 a zatímco někdy v letech 2005, 6 bylo vydáváno kolem 5, 6 miliard na tuto aktivní politiku zaměstnanosti, tak v roce 2012 to bylo jenom 2,5 miliardy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak tolik názor Strany Práv Občanů ZEMANOVCI. První dotaz přišel skrz sociální sítě do této debaty a zní, je od Julia Zajace a zní: "Co míní dělat politici proto, aby se slušní a pracující Romové cítili v České republice doma a nebyli majoritou v běžném životě automaticky označováni kvůli své barvě pleti za parazity a zločince?" Zeptám se Jaroslava Foldyna za Českou stranu sociálně demokratickou.

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéNo, tomu dotazu velmi rozumím. Já si myslím, že tady je právě to shrnutí všeho, co jsme tady v této chvíli probírali. Prostě tady se dělala jednostranná politika takové sociální korupce, ten problém jsme upláceli na jednu stranu. V podstatě od roku 2006, jak jsme slyšeli paní Legierskou a ona uvedla ta čísla, já jsem je teď neměl připravené, já vám za ně děkuju, prostě v roce 2005 se vydávalo 6 miliard na zaměstnanost, to, aby ti lidé měli ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPočkejte, pane Foldyno, támhle na té plazmě vám svítí ten dotaz, tak na něj zkuste odpovědět.

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéTo znamená, musí se představit takové normy, které nebudou pasivně zvýhodňovat jednu skupinu, která bude na celém systém jaksi závislá a nabídne se jim alternativní řešení masivních veřejně prospěšných prací, aby byly součástí veřejnosti.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTakže pardon, masivní veřejně prospěšné práce povedou k tomu, ...

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéAno.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor... aby jak píše Julius Zajac, nebyli slušní a pracující Romové majoritou označováni kvůli své barvě pleti za parazity a zločince?

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéNo, protože samozřejmě ta druhá skupina, která je neslušná a nepracující, není jich málo, žije ze sociálních dávek a nemají potřebu se ani angažovat v tom, aby hledali tu práci, a my jsme zase na druhou stranu rezignovali na to, abychom pro ně hledali východiska té práce tak, jak ty čísla šly, jak říkala paní Legierská, z 5, 6 miliard jsme na jejich aktivní zaměstnanost teďka vynakládali 2 miliardy, a tudíž je má ta společnost za určité příživníky a obrací se to proti těm slušným lidem, kterých já se chci zastat, ano, panu Zajacovi velice rozumím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak Jaroslav Foldyna z ČSSD. Teď se obracím na Martina Komárka za hnutí ANO. Tvrdí, že masivní veřejné práce nabídnuté například Romům i jiným možná příjmově slabším skupinám, když jsem četl váš program, tak je to tam psáno. Jaroslav Foldyna přemýšlí.

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéNe, já jsem hledal to slovo, s nízkou kvalifikací, ten problém je lidí s nízkou kvalifikací, to není jenom o Romech jako takových.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA ptám se Martina Komárka, jestli to je ten plán, který by podle vašeho názoru fungoval, nebo jestli vaše hnutí má jiný?

Martin KOMÁREK, lídr liberecké kandidátky hnutí ANOJestli dovolíte tentokrát, protože posledně jsem odpovídal byť nekorektně, ale krátce, začnu trošku zeširoka, ale odmítám, nebojte se.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorU roku 1990, paní Legierská.

Martin KOMÁREK, lídr liberecké kandidátky hnutí ANONe, já jsem se začal touto problematikou zabývat v roce 98, kdy byl světový skandál okolo zdi nebo plotu v Matiční ulici. Přečetl jsem o tom řadu knížek, sleduju to pořád. Teďka projíždím Liberecko při naší kampani a je to jedna z nejčastějších otázek a jeden z nejčastějších stesků krom různých neopakovatelných slov na adresu pana Kalouska.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA co říkáte těm lidem jako je Julius Zajac, když se vás na to zeptají,

Martin KOMÁREK, lídr liberecké kandidátky hnutí ANOAno, já říkám, že, teďka to trošku zjednoduším, že ANO v tomto hledá stejná pravidla pro všechny, to znamená na jednu stranu nezneužívat sociální dávky, náš stát a teďka myslím, že vy jste nebyl úplně přesný, že jste říkal, že za to můžou a jsou zodpovědné jenom dámy, které tu zastupují ODS a TOP 09, Matiční ulice, to byla ČSSD, a co ten váš lidovecký pan Čunek, který řval o těch lidech, kteří dělají bordel na náměstí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPane Komárku, já jsem citoval zprávu helsinského výboru, které, jak sám dobře víte, jsou roční, to znamená nesahají do roku 98.

Martin KOMÁREK, lídr liberecké kandidátky hnutí ANOAle vy si pamatujete, že tato zpráva je vydávána každý rok a každý rok se v ní praví, že ta situace se stále zhoršuje, ta byla vydávána i v devadesátých letech, já si to pamatuju, vy ne?

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJá si to pamatuju, jenom uvažuju, jestli se v té vaší odpovědi skrýval nějaký plán, abyste odpověděl Juliu Zajacovi.

Martin KOMÁREK, lídr liberecké kandidátky hnutí ANOAno, říkám, stejná pravidla pro všechny, to znamená, není možné, aby někdo zneužíval sociální dávky. Pozor, to nejsou jenom Romové, to jsou i lidé, kteří mají pleť, já mám teda takovej snědší pleť po tátovi, kteří mají pleť zářivě bílou, zneužívají to obě skupiny, u Romů je to hodně vidět, to je pravda a lidé, co pracují za minimální plat, jsou naštvaní, když jejich soused dostává dvojnásobek a nepracuje, to je pravda.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPane Komárku, nezlobte se na mě, vy popisujete stav, který při ... to naši posluchači vědí a jsou to vaši voliči a myslím si, že to také vědí a máte plán, jak to udělat?

Martin KOMÁREK, lídr liberecké kandidátky hnutí ANOŘíkám, stejná pravidla pro všechny. Jak zabráníme zneužíváme sociálních dávek, pravděpodobně je správné, ale to je potřeba po poradě s právním expertem, vázat sociální dávky třeba na školní docházku, třeba na vykonávání určitých veřejných prací a já vím, že Ústavní soud to v podobě, jak to bylo navrženo, zrušil, takže mě z toho nemusíte zkoušet, to je asi správné. Na druhou stranu je určitě správné pomoci těm lidem, kteří v sociálně vyloučených lokalitách žijou v příšerných podmínkách, jsou, to jsou děti, děti vyrůstají v rodinách, které jsou ničeny lichvou, alkoholem, drogami a těm dětem ten stát nepomohl, těm nepomohla žádná vláda, vlády se chovaly neuvěřitelně pokrytecky, romskou otázku smetaly se stolu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorBudeme se v tom kolečku neustále vracet k tomu, co vy budoucí i stávající politici chcete případně udělat v tom dalším volebním období, tak vydržte, pane Komárku. Zajímalo by mě od Jana Bartoška za KDUČSL, jestli vaše strana má nějaký nápad, jak to udělat, aby Julius Zajac byl spokojený,

Jan BARTOŠEK, lídr jihočeské kandidátky KDUČSLJá zkusím džentlmensky přejít poznámku o Jiřím Čunkovi a budu se vyjadřovat teda k otázce. Myslím si, myslím si ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPane Bartošku, já vás asi zklamu, ta poznámka myslím nedžentlmenská není a v podstatě i mě by zajímalo, jestli lidovci stále ještě mají v arzenálu svých opatření v této oblasti to, co v polovině minulého desetiletí udělal váš současný senátor Jiří Čunek, to znamená, že z centra města vzal asi 36 romských rodin, část rozstěhoval a část umístil pohromadě do unimobuněk?

Jan BARTOŠEK, lídr jihočeské kandidátky KDUČSLPane Veselovský, musíme ty otázky brát postupně. Já začnu tou první, a to je, aby pan Zajac říkal.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPan Zajac vydrží. Jestli se rozhodl sledovat naši debatu, tak bezesporu vydrží, já tomu věřím. Zkuste mi odpovědět na to téma pana senátora Čunka.

Jan BARTOŠEK, lídr jihočeské kandidátky KDUČSLDobře. Vždycky nebo většinou, když někdo z KDUČSL se ocitne v médiích, tak se to dost často na Jiřího Čunka stočí. Otázkou zůstává proč. Podívejte se, Jiří Čunek ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPane Bartošku, já jsem, já jsem se úplně jasně zeptal.

Jan BARTOŠEK, lídr jihočeské kandidátky KDUČSLJá na to odpovím. Jiří Čunek, proč státní politika selhává, protože není vůle a víceméně problém jako takový se systematicky a koncepčně neřeší. On byl jako jediný, který nějakým způsobem ten dům hrůzy, který ve Vsetíně byl, vyřešil. Já jsem tam byl v průběhu toho, protože učím nebo jsem učil, ve Vsetíně jsem byl, s lidma jsem mluvil a jedná se o to, že ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJeště jedna poznámku, pane Bartošku, my si možná nerozumíme. Já po vás nechci, abyste za každou cenu obhajoval krok pana senátora Čunka, tehdejšího starosty. Mě jenom zajímavá, jestli to, co udělal, jak tu situaci vyřešil, jestli teď v roce 2013 považujete prostě za dobrý plán, jestli to je dobrý postup?

Jan BARTOŠEK, lídr jihočeské kandidátky KDUČSLKoncepce, z které vycházel a kterou připravil Jiří Čunek, tak na ní se podílel i pan Baláž, což jistě víte, je Rom. Ta koncepce, která vznikla, nevznikla z hlavy Jiřího Čunka. To bylo skutečně ve spolupráci s Romama. Takže to, co Jiří Čunek společně s panem Balážem připravil a následně pan Kocáb zapracoval jako státní strategii, je materiál, který je použit a zapracován do koncepce vlády.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře.

Jan BARTOŠEK, lídr jihočeské kandidátky KDUČSLA to znamená, ano, ten materiál je použitelný i v dnešní době. Můžeme se bavit, zda v kontextu toho, jak to proběhlo tenkrát, do jaké míry se o tom můžem bavit, co bylo správně, co ne, ale byl to první reálný uchopitelný krok, který vyřešil situaci v městě s ghettem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorRozumím vaší odpovědi, a teď prosím odpověď pro pana Zajace.

Jan BARTOŠEK, lídr jihočeské kandidátky KDUČSLDobře, díky. Podívejte, když v Českých Budějovicích, protože jsem z jižních Čech, probíhaly demonstrace na sídlišti Máj. Dojel jsem se podívat, mluvil jsem s Romama, mluvil jsem s lidma bílýma. Bavil jsem se o tom problému, který tam je a dospěl jsem k názoru, že v naší společnosti je nejvíc diskriminován slušný, slušně se chovající vysokoškolsky vzdělaný Rom. To je skutečně člověk, který v okamžiku, když chce sehnat práci a chce fungovat v tomto systému, tak je handicapován. A v tento moment se můžeme předhánět slibama a v razanci, co všechno uděláme, ale poctivý je říct, že tento proces bude nadlouho, musí být systémový krok za krokem, musí se prostě plnit jednotlivé dílčí úkoly a potom se podaří změnit pohled společnosti na Romy bude až sekundární. Primárně my musíme vytvořit takový plán, který pomůže Romům ve vzdělanosti, uplatnutelnosti na trhu práce a dalších věcech, o tom se určitě budeme bavit. A to, co je podstatné, úspěch táhne. Dneska nám vyrostla generace, která v podstatě má za sebou rodiče, kteří většinou nepracovali, to není vzor. Dokud nevzniknou prostě vzory v romské komunitě, který řeknou já to umím i jinak, bez toho, že bych dealoval heroin, tak to nepůjde.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak to nepůjde. Tak připomínám, že posloucháte předvolební debatu Radiožurnálu. Jejími dnešními účastníky jsou Jan Bartošek za KDUČSL, Soňa Marková za KSČM, Jaroslav Foldyna za ČSSD, Helena Langšádlová za TOP 09, Yvona Legierská za Stranu Práv Občanů ZEMANOVCI, Drahomíra Miklošová za ODS a Martin Komárek za hnutí ANO. Zejména vy ostatní, dámy, prosím přečtete si ten dotaz, který je tady na plazmách kolem nás a je od Martina Lintimera a zní: "Zajímalo by mě, jak reprezentanti jednotlivých politických uskupení hodlají řešit výraznou nerovnováhu při vyplácení sociálních příspěvků při pomoci v hmotné nouzi, konkrétně se mi jedná o takzvaný doplatek na bydlení?" Ten dotaz jako první bude směřován na Soňu Markovou, která tady zastupuje KSČM.

Soňa MARKOVÁ, lídryně královéhradecké kandidátky Komunistické strany Čech a MoravyJá bych, děkuji za ten dotaz, ale já bych se přece jenom, protože jsem nedostala slovo v té minulé části, tak já bych řekla jenom dvě věty.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJenom čistě pro formální pravidla, takhle to v této debatě úplně nechodí, teď je na stole tento dotaz, prosím, paní Marková.

Soňa MARKOVÁ, lídryně královéhradecké kandidátky Komunistické strany Čech a MoravyDobře, je mi to jasné, ale přece jenom já bych chtěla říct dvě věty k tomu předešlému. Za prvé, že musíme trvat na tom, že zákony platí pro každého, to za prvé. A za druhé, že ta situace, která eskalovala v posledních letech, řekla bych v posledních 3 letech v oblasti projevů rasismu v České republice, byla způsobena především politikou té bývalé vlády, která padla, protože se ta situace zhoršila, především ta sociální situace s tím, jak nastaly ty tupé škrty a zvyšování DPH a tak dále, tak klesla ta ekonomická aktivita a v podstatě důsledkem toho je neutěšená situace a rasový podtext.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorUž jste u čtvrté věty, paní Marková.

Soňa MARKOVÁ, lídryně královéhradecké kandidátky Komunistické strany Čech a MoravyTak byla trošku rozvitá. Myslím si, že i jiní tady používali rozvité věty.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTřikrát jste klesla hlasem, já jsem to sledoval. Ne, pojďte k tomu dotazu od Martina Lintimera, který se ptá na podle jeho názoru na výraznou nerovnováhu při vyplácení sociálních příspěvků při pomoci v hmotné nouzi, například doplatku za bydlení.

Soňa MARKOVÁ, lídryně královéhradecké kandidátky Komunistické strany Čech a MoravyTak je jasné, že ta otázka bydlení je jednou z nejzávažnějších z těch, které se musí řešit v souvislosti s těmi, kteří jsou, které nazýváme sociálně vyloučení a nemusí to být pouze Romové. Tam se skutečně musíme zabývat otázkou bydlení i toho, jakým způsobem se umožnilo, aby vznikaly ubytovny, na kterých vydělávají podnikatelé, a přitom ti lidé, kteří žijí na těch ubytovnách ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNezlobte se na mě, paní Marková, vy mi opět popisujete ten stav.

Soňa MARKOVÁ, lídryně královéhradecké kandidátky Komunistické strany Čech a MoravyAle ten doplatek za bydlení s tím má samozřejmě co dělat, protože právě tyto doplatky potom jdou těm podnikatelům, kteří ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře, ale nemusíte popisovat stav, jak vidíte, naši posluchači, naši posluchači vědí, jak ten stav vypadá. Od vás očekávají, protože kandidujete do Poslanecké sněmovny, že máte plán, jak to vyřešit, a pan Lintimer se na to ptá.

Soňa MARKOVÁ, lídryně královéhradecké kandidátky Komunistické strany Čech a MoravyJistě, v našem volebním programu jsou celkově opatření k tomu, aby sociální situace lidí ze sociálně vyloučených lokalit se zlepšila.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJaká opatření,

Soňa MARKOVÁ, lídryně královéhradecké kandidátky Komunistické strany Čech a MoravyA aby všechny dávky, které jsou nastaveny pro lidi, kteří jsou v nouzi a potřebují i doplatky za bydlení, potřebují i další dávky, tak, aby byly nastaveny spravedlivě a tak, aby odpovídaly důstojnému životu těchto lidí. Takže je to věc, která musí být řešeno, nejenom, aby každý z nás, který zastupuje politickou stranu, ale abychom se na tom dohodli, jak budeme pokračovat dál, protože represe nejsou řešením.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíká Soňa Marková. Obracím se na Drahomíru Miklošovou za ODS. Vy máte osobní zkušenosti jako starostka obce Obrnice. Dokázala byste Martin Lintimerovi odpovědět ještě nějak jinak než Soňa Marková?

Drahomíra MIKLOŠOVÁ, číslo 12 na ústecké kandidátce Občanské demokratické stranyUrčitě. V programu ODS je jednoznačně uvedeno, že cílem je zastropovat příplatky na bydlení na lůžko, je tam návrh na limitu 1000 korun na lůžko v ubytovnách, aby tento příspěvek byl takto regulován, aby se zamezilo byznysu s chudobou. To znamená ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘekněte mi, paní Miklošová, z vašeho, podle vašeho názoru, co se stane, když budete mít v nějaké obci vzorovou ubytovnu, která bude, promiňte mi ten termín, natřískána lidmi, kteří pobírají právě příspěvek za bydlení, tedy ne oni, ale jaksi přes místní úřad přímo majitel té ubytovny.

Drahomíra MIKLOŠOVÁ, číslo 12 na ústecké kandidátce Občanské demokratické stranyPardon.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA když snížíte tu částku na tisícovku za jednoho člověka nebo za lůžko, co se stane?

Drahomíra MIKLOŠOVÁ, číslo 12 na ústecké kandidátce Občanské demokratické stranyNo, samozřejmě ale je to za podmínek dodržení hygienických předpisů. Není možné si představit, že bude jedna velká rodina, já nevím, o 10, 15 lidí v jedné místnosti a budou tam nastaveny lůžka do pater.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorKdo to bude kontrolovat?

Drahomíra MIKLOŠOVÁ, číslo 12 na ústecké kandidátce Občanské demokratické stranyNo, samozřejmě to musí být v součinnosti s obcí. Vždycky tam musí ten komunál nějakou roli sehrát a myslím si, že do současné doby ne všechny obce a města se plně zapojily do řešení této problematiky a myslím si, že tu roli tam musí sehrát ty obce, stát a samozřejmě i sociální odbor nebo úřad práce, který ty příplatky vyplácí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNázor ODS. TOP 09 Helena Langšádlová, ta stejná otázka.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, dvojka na středočeské kandidátce TOP 09Ano, já jsem se zabývala touto problematikou opakovaně při jednáních na ministerstvu práce a sociálních věcí a na ministerstvu pro místní rozvoj. Je potřeba buďto přijmout zákon o sociálním bydlení nebo upravit jiné zákony. Důležitý je ten obsah. Musí tam být jasně stanovená minimální plocha na osobu, musí tam být jasně stanovené základní hygienické podmínky, ale co je důležité, není možné vyplácet sociální dávky bez sociální práce tak, aby se dohlíželo na to, jakým způsobem třeba i ty rodiny, které neumí hospodařit, které podléhají lichvě či hazardu, jakým způsobem vlastně žijí, jestli posílají děti do školy. Není možné zkrátka vyplácet příspěvky nebo doplatky na bydlení bez sociální práce. A co je důležité.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMůžu se jenom zeptat, paní Langšádlová, vy jste si tato opatření šetřili až do toho volebního období 13 až dál?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, dvojka na středočeské kandidátce TOP 09Ne, já si myslím, že spousta těch věcí se udělala, omezil se hazard, výrazně se omezil hazard. Dneska obce mohou rozhodnout, jestli hazard, nebo ne. Další věc je, kterou jsme udělali, ta se týká spotřebitelských úvěrů. Další věc, kterou já jsem měla podánu v Poslanecké sněmovně, byl návrh trestního zákona, návrh změny v trestním zákoníku, trestný čin lichvy právnických osob. My tady máme 34 tisíc nebankovních poskytovatelů sociálních služeb. Další návrh, který jsem měla předložený společně s kolegy z jiných stran, byl připravený Člověkem v tísni a týká se nákladů spojených s vymáháním dluhu, to jsou všechno otázky, které s touto problematikou souvisí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak říká Helena Langšádlová. Jaroslav Foldyna za ČSSD vedle, vypadá to, že nemůžete téměř sedět.

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéNo, protože já jsem byl pověřen Ústeckým krajem, abych v parlamentu přednesl zákony Ústeckého kraje, který byly postavený na poznatcích starostů v Ústeckém kraji, tedy v tom regionu, o kterém se tak výrazně bavíme o těch vyloučdných lokalitách, kde jsme definovali sociální bydlení, kde jsme připravili zákon o hazardu, ten se jediný dostal do druhýho čtení. Všechno ostatní moji kolegové z ODS a z TOP 09 jsme zamázli v prvním čtení a nechtěli jste to projednávat. Chtěli jsme registr přestupků, chtěli jsme tohle. My jsme to přeci mohli pustit do druhého čtení a diskutovat o tom.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJenom, abychom si to vyjasnili, vedle vás Helena Langšádlová vrtí hlavou, tak to nebylo?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, dvojka na středočeské kandidátce TOP 09Jestli mohu poprosit, ale je pravda, že ty návrhy tam byly, ale opravdu nebyly připraveny v té formě, aby byly v projednávání. My jsme, ale dobře víte, že některé návrhy jsme předkládala společně i společně s vašimi kolegy, například návrh připravený Člověkem v tísni.

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéPodívejte se, zase na druhou stranu sebekriticky musím říct, že zbyly i věci, které navrhovala paní kolegyně Řápková z ODS. Byly zákony, které jsme měli diskutovat, já to vidím jako jednu z chyb, která se prostě stala v té politice, že jsme, že jsme nedokázali najít prostě východisko ve druhém čtení, hledat v těch návrzích to pozitivní a doplnit je o to své. Prostě ano, parlament prostě minulý udělal řadu chyb, byly zamáznuty, promiňte, že používám takové výrazy, nepustili jsme od dalšího čtení zákony, který Ústecký kraj na základě poznatků starostů právě z těch vyloučených lokalit navrhoval, to znamená redefinici sociálního bydlení, prostě sociální bydlení je byznys pro řadu lidí. Já jsem byl ve Šluknově. To je prostě něco nehorázného, co tam se děje se sociálním bydlením na sídlišti, s platbami za teplo. Tady ta otázka ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJestli dovolíte, pane Foldyno, vydržte chvilku. Když mluvila Drahomíra Miklošová za ODS, tak mluvila o tom, že její strana má ten návrh snížit ten doplatek na bydlení prostě na maximálně tisícovku. Je to něco, na čem byste se vy všichni, vás 7 zástupců politických stran shodli?

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéJe to něco, na čem můžeme otevřít tu diskusi a debaty, ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo říká Jaroslav Foldyna. Soňa Marková říká co?

Soňa MARKOVÁ, lídryně královéhradecké kandidátky Komunistické strany Čech a MoravyJá si myslím, že tahle striktně to stanovit nelze. Tady jde přece o to, aby se s tímto nekšeftovalo, aby to nebyla otázka nějakého, nějakého kšeftu těch, kteří mají ty ubytovny, ale aby těm lidem bylo umožněno, aby nebyli v nějakých ubytovnách a ghettech, ale aby měli prostě sociální bydlení, aby to bylo důstojné bydlení a tady je přeci potřeba právě ten zákon o sociálním bydlení a je potřeba nastartovat výstavbu bytů, malých bytů s regulovaným nájemným s tím, že prostě tito lidé budou důstojně žít v bytech a ne v ubytovnách jako lidé méněcenní, to prostě nejde, takže nějaké stanovení nějaké ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak to byla slova Soňy Markové, ještě ...

Soňa MARKOVÁ, lídryně královéhradecké kandidátky Komunistické strany Čech a Moravy... minimální hranice podle mě není řešením.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJe to řešení podle vás, Yvono Legierská za Stranu Práv Občanů?

Yvona LEGIERSKÁ, číslo 6 na pražské kandidátce Strany Práv Občanů ZEMANOVCIPane redaktore, já jsem nebyla přítomna samozřejmě jednání v Poslanecké sněmovně, takže nemohu tady tyto různé ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo nevadí, můžete se orientovat teď dopředu.

Yvona LEGIERSKÁ, číslo 6 na pražské kandidátce Strany Práv Občanů ZEMANOVCIAno, ano, ale pokud se podíváme na koncepci romské integrace na období 2010 až 13, kterou schválila bývalá vláda, kdyby tuto koncepci, kdyby tato koncepce byla také řádně plněná, tak v podstatě dnes máme polovinu problémů. Přečtěme si, nebo budu citovat, co je zde uvedeno v oblasti bydlení. Vláda usiluje o revitalizaci sociálně vyloučených romských lokalit a zvýšení nabídky cenově dostupného sociálního bydlení pro nízkopříjmové domácnosti a jeho propojení s doprovodných sociálním programem pro nájemníky v nestabilní v socioekonomické situaci.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorZ vašeho pohledu, paní Legierská, se nic z toho nestalo?

Yvona LEGIERSKÁ, číslo 6 na pražské kandidátce Strany Práv Občanů ZEMANOVCIJá mám pocit, že ne, jinak by politici samozřejmě neustále nehovořili o tom, alespoň z některých stran, že je nutné toto řešit nějakým sociálním bydlením, které musí, které musí být realizováno.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorChápu.

Yvona LEGIERSKÁ, číslo 6 na pražské kandidátce Strany Práv Občanů ZEMANOVCIKdyby něco realizováno bylo, tak samozřejmě o tom nehovoříme. Mám pocit, že tato koncepce tak, jak je celkově pojatá, byla pracovníky nebo zaměstnanci ministerstva práce a sociálních věcí pojata velice dobře, akorát mám pocit, že až se bude tato koncepce vyhodnocovat, její plnění, že z toho bude splněn pouze zlomek.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTeď se obracím na Martina Komárka za hnutí ANO. Když jsem si přečetl ve vašem programu, že chcete skoncovat s byznysem, který vytváří sociálně vyloučené lokality a zhoršuje bezpečnostní situaci v regionech, tak to uděláte jak?

Martin KOMÁREK, lídr liberecké kandidátky hnutí ANOJá řeknu, nevím, jak posluchači, já si teďka připadám, vážím si všech svých spolubesedujících, ale jako v blázinci nebo že tady mluvíme grónsky, protože tady strany schválily zákon, který umožňuje kšeftovat s chudobou a gaunerům okrádat stát.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorKteré to je, který to je zákon?

Martin KOMÁREK, lídr liberecké kandidátky hnutí ANONo, ten, který umožňuje vybírat za jedno lůžko v ubytovně 10 tisíc, na to se ptá tady náš posluchač. Takže to je zákon, který je evidentně špatný, je ničemný a je potřeba na první schůzi nové sněmovny, doufám, že tam, přátelé, budete, já doufám, že já taky, navrhnout společnými silami zákon, který to neumožní. Nevím, jestli je to tisícikoruna nebo vyjít z ceny nájmu obvyklé v té oblasti, jak navrhují jiní.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTakže, jestli to chápu, tak to na první schůzi asi úplně nestihnete, pane Komárku.

Martin KOMÁREK, lídr liberecké kandidátky hnutí ANONo, mám ještě, i když kampaň je ostrá, máme právní odborníky, ostatní strany mají taky právní odborníky, máme možnost navrhnout věcný záměr, máme možnost o tom diskutovat. Takových špatných zákonů, úplně špatných, je celá řada, které je potřeba velmi rychle změnit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak, pojďme se posunout o kousek dál. Obracím se na Jaroslava Foldynu za Českou stranu sociálně demokratickou a přečtu vám, co váš senátor Miroslav Krejča říká o Romech, cituji: "Pohled veřejnosti na Romy je zcela oprávněný a k této nepřizpůsobivé a parazitující minoritě jsme až příliš tolerantní." Souhlasíte s ním?

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéNo, pan senátor Krejča zřejmě popustil uzdu svému volnému projevu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorOn popustil uzdu ještě několikrát, chcete to přečíst?

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéNe, ne, ne, nemusíte mi to ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJá bych skoro i rád teda.

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéAle, pane redaktore, víte, buďme odváží, v některých případech, ojedinělých případech se dá najít pravda v tom, co ten pan senátor říká, prostě všichni teďko začneme říkat, že to tak není a budeme vyprávět zase a ty helsinský výbory nám tady něco píšou. Kdyby to nebyla zčásti pravda, tak nám předchozí ten pán nepsal tu otázku, aby se ti slušní Romové nemuseli obávat tady těch označení, protože ti slušní Romové ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorCo je částečné pravdy na termínu k této nepřizpůsobivé a parazitující minoritě jsme až příliš tolerantní?

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéProtože se takoví lidi v určitých skupinách, v těch jako mezi tou majoritní skupinou nejsou všichni slušní a hodní, protože se i mezi těmi Romy najde velká skupina takových, která takovýmto způsobem žije a takovýmto způsobem vystupuje a oni potom jasně říkaj to jsou všichni.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJenom, abyste mi, pane Foldyno, rozuměl, já se ptám na to ...

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéTo urazilo toho pana Zajace, toho já chápu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorChápu, já to taky chápu.

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéMoje přátele, s kterýma já se potkávám dnes a denně v Děčíně, protože my prosím nepocházíme tady z centra Prahy, my jsme sem přijela třeba ze severních Čech, ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPane Foldyno, ani já nepocházím z centra Prahy.

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéJá vás nechci napadnout, pane redaktore, ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNe, poslouchejte, já vám řeknu, proč se na to ptám.

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéJá vám chci říct, že mezi těmi lidmi žiju.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorRozumím. Ptám se na to z jednoduchého důvodu. Vy máte něco napsáno ve svém politickém programu sociální demokraté, teď tady říkáte, že máte, nebo chcete prosazovat nějaká řešení, která by prostě vztahy s romskou menšinou nějak narovnala, zlepšila a tak dále, je to důvěryhodné, když zároveň za vás vystupuje člověk, který říká takové věci?

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéPan senátor by si měl zvážit ten způsob svých vyjadřování. Samozřejmě, jestli je to důvěryhodné. Prostě pan senátor vyjádřil určitý svůj názor z určité nějaké zkušenosti, kterou má s nějakou skupinou. Nelze to generalizovat prostě. Jako říkám, nejsou všichni lidé z majoritní společnosti ty, za které já bych se chtěl postavit a tady se s nima jaksi vytahovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře, pane Foldyno, ale ...

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéPan senátor pojmenoval ty, koho potkal třeba v půl desátý večer a ty mu vynadali.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘekněte mi, jestli ta další citace a teď cituji, ne propukly, a to je opět pan senátor Krejča, "než propukly povodně, tak byl například celý český národ nucen sledovat, jak se romské rodině narodí paterčata. Určitě celá řada našich rodin s více dětmi skřípe zuby, že takové bonusy jako tato romská rodina nedostala. Jak," se ptá, "jak chcete s takovými lidmi přesvědčit voliče, že chcete solidární a soudržnou společnost." To je ta otázka, je to důvěryhodné z vaší strany?

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéPodívejte se, je to důvěryhodné nebo nedůvěryhodné. Celá řada lidí se nějakým způsobem vyjadřuje. Prostě pan senátor se nešťastně vyjádřil k problému, který tady je, který akorát všichni pojmenujou akorát jinými slovy. Pan senátor se vyjádřil slovy, která vyjadřují celou řadu pejorativních věcí, ale všichni budeme mluvit o něčem podobném a budeme tomu říkat nepřizpůsobiví a tak dále, prostě hrajeme si na něco, co prostě je jenom klišé. Je to důvěryhodné. Pan senátor by určitě nebyl zvolen, kdyby nebyl důvěryhodný. Senátní volby jsou, senátní volby jsou v uvozovkách přímé volby, čili byl zvolen a jeho voliči ho takto viděli a dali, poslali ho sem prostě. To, když budu poslouchat pana Komárka anebo pana Andreje Babiše, tak taky musím mít chvíli děs na zádech a když je zvolí lidi, tak prostě holt budou s náma budou sedět v parlamentu a na první schůzi budeme řešit to, co pan Komárek říkal.

Martin KOMÁREK, lídr liberecké kandidátky hnutí ANOČeho se bojíte, pane Foldyno,

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéNo, já se nebojím ničeho, pane Komárku.

Martin KOMÁREK, lídr liberecké kandidátky hnutí ANOAle říkal jste, že máte děs na zádech dokonce.

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéNo, děs na zádech ze způsobu, prostě ...

Martin KOMÁREK, lídr liberecké kandidátky hnutí ANONebo skvrnu?

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéSkvrnu? No, ježíšmarjá.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPánové, teď to vypadá, že to vypadá, že to směřuje někam úplně jinam, než mělo. Jan Bartošek za KDUČSL. Ta otázka, která se dá vytvořit teď z toho, jak tady teď pan Foldyna vysvětloval svůj názor na pana senátora, je ta, jestli i z vašeho pohledu tam bylo pojmenováno něco, co akorát, jestli jsem pana Foldynu pochopil, se prostě v naší společnosti takto nesluší pojmenovávat, nebo jestli to vidíte úplně jinak?

Jan BARTOŠEK, lídr jihočeské kandidátky KDUČSLJá se vší zodpovědností říkám, že ty citáty, co jste zde řekl, jestliže se vůči nim nevymezíme, tak to je bumerang, který se nám vrátí a všem a celé společnosti nafackuje takovým způsobem, že se budeme divit, co to dokáže udělat. Bavíme se tady o tom, že jsou schválený zákony, kde jsou díry a je možné zneužívat příspěvku na bydlení. Podívejte se na parlament, jak vypadal, kolik tam bylo Romů? Jo, takže vznikají zákony, ano, část populace v týhle tý zemi je zneužívá, já s tím nesouhlasím, je to špatně. Vymezuju se taky důrazně proti chování, které atakuje okolí, vymezuju se vůči lichvě, prostituci a kriminalitě, která je na to navázaná, ale není možné na někoho ukázat a říct ty jsi zodpovědný. Dělat si z někoho hromosvod. To znamená, a znovu vracím se k Máji a těch lokalit je víc, vezměte si, že bydlíte blízko nějakého ghetta, že bydlíte blízko vyloučené lokality, chodíte na noční, máte problém se vyspat. Ve vašem okolí se dealujou drogy, je tam prostituce, je to otázka rasová nebo je to otázka sociální? To znamená, to je otázka sociální. A my v tenhle moment musíme řešit sociální záležitosti těchto lokalit, ale vymezovat se tím, že Romové jsou ta skupina, která za to může, tak, kdo zakládá tenhle oheň, ten ho taky spálí, to je špatná cesta.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíká Jan Bartošek za KDUČSL. Drahomíra Miklošová za ODS. Ještě, než vás nechám odpovídat, zajímá mě jedna věc, vy jste jeden z několika lidí v České republice, který má alespoň z pohledu expertů relativní úspěch v práci právě s romskou menšinou ve své obci. Jak je možné, že jste na čísle 12 na kandidátce v Ústeckém kraji? To je ocenění vašich zásluh?

Drahomíra MIKLOŠOVÁ, číslo 12 na ústecké kandidátce Občanské demokratické stranyJá na tuto otázku nemohu odpovědět, to by asi ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNechcete.

Drahomíra MIKLOŠOVÁ, číslo 12 na ústecké kandidátce Občanské demokratické stranySpíš nechci.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorProč?

Drahomíra MIKLOŠOVÁ, číslo 12 na ústecké kandidátce Občanské demokratické stranyJe to složité.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJe to složité.

Drahomíra MIKLOŠOVÁ, číslo 12 na ústecké kandidátce Občanské demokratické stranyJe potřeba se zeptat asi členů naší výkonné rady a našeho grémia, které já jsem neovlivnila, bylo to tam, proběhlo to klasickou volbou a prostě se nedostalo tolik hlasů, abych se dostala na přednější místo. Myslím si, že ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře. Zajímá mě ještě jedna věc, zajímá mě to, co tady nahodil jako řekněme modelovou situaci Jan Bartošek z KDUČSL. To znamená někdo bydlí u vyloučené lokality, pracuje, je rušený jiným životním rytmem a tak dále. Má na to ODS možná skrze vás nějaký recept, jak se v takové situaci chovat, jaký zákon přijmout, aby k tomu nedocházelo, což je dost absurdní představa, jak to říkám?

Drahomíra MIKLOŠOVÁ, číslo 12 na ústecké kandidátce Občanské demokratické stranyNo, já si myslím, že se dá vycházet i ze zkušeností, které předávám samozřejmě při tvorbě volebního programu. Já v té vyloučené lokalitě žiju. Já si myslím, že jsme snad jedna jediná obec nebo město s takovým procentuálním poměrem, kdy je tam téměř 40 % Romů, dneska možná už je to obráceně, ale já bych řekla totéž, co řekl pan Bartošek, je potřeba se na to dívat jako na sociální problémy. Já jsem takto k tomu přistoupila před 7 lety, já jsem nemohla řešit zvlášť Romy a zvlášť neromy, prostě musela jsem přijmout taková opatření, abychom tam mohli žít všichni společně. Samozřejmě, že ty problémy, které vznikají v panelových domech s tím rušením nočního klidu a tak podobně, tak na to se musely udělat zase nějaká, musela udělat opatření, to znamená, máme hlídky městské policie, máme asistenty prevence kriminality, máme skutečně sociální služby, které, jakmile s vyskytne kdekoliv jakýkoliv problém, tak samozřejmě tam docházíme, řešíme ty rodiny.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorZajímá mě jedna věc, je to něco, co z vašeho pohledu se dá přenést do třeba větších měst?

Drahomíra MIKLOŠOVÁ, číslo 12 na ústecké kandidátce Občanské demokratické stranyUrčitě a já si myslím, že i k nám jezdí zástupci jak z měst, tak z obcí, kde se začínají potýkat s touto problematikou v soužití s Romy a odnášejí si celou řadu zkušeností a jsou i, bych řekla, velmi překvapeni, že to může fungovat, když ..., ale ta samospráva se do toho musí aktivně zapojit. Bez té samosprávy to nelze.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorRozumím. Tak, než se dostaneme k dalšímu dotazu našeho posluchače, který přišel, předpokládám, skrz sociální síť, to znamená skrz facebookový profil nebo přes Twitter či přes debatu pod videopřenosem na webu Radiožurnál.cz, tak jen řeknu, že tady v této předvolební debatě, která se zaobírá zejména rasismem a vztahy s menšinami v České republice jsou za hnutí ANO Martin Komárek, za ODS Drahomíra Miklošová, Yvona Legierská za Stranu Práv Občanů ZEMANOVCI, Helena Langšádlová za TOP 09, Jaroslav Foldyna za ČSSD, Soňa Marková za KSČM a Jan Bartošek za KDUČSL. Ten další dotaz je od Ivany Dytrichové a zní: "Zajímalo by mě, jak dosáhnout pravidelné školní docházky u romských dětí? Vzhledem k nejednotným učebnicím a neustálému migrování rodin. Hovoří se," dává to do kontextu, "o nutném vzdělání, jak to chcete docílit?" Soňa Marková, Komunistická strana Čech a Moravy.

Soňa MARKOVÁ, lídryně královéhradecké kandidátky Komunistické strany Čech a MoravyJe to velice důležitý problém a já si myslím, že musíme začít tím, že podpoříme předškolní vzdělávání, to znamená, aby toto děti byly v tom, už v mateřských školách a i třeba s neplacením za tento pobyt, ovšem tento podvázat třeba pravidelnou školní docházkou toho dítěte anebo aktivním hledáním práce rodičů. To si myslím, že je velice důležité začít už v mateřské školce.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJenom, abych tomu úplně správně rozuměl, vy byste chtěla, chtěla ty rodiny, na které se Ivana Dytrichová, přimět k tomu, aby dávali děti do školky?

Soňa MARKOVÁ, lídryně královéhradecké kandidátky Komunistické strany Čech a MoravyAno, ano, protože každý dobře ví, já sama jsem původním povoláním učitelka a učila jsem i romské děti, takže vím, že musí se začít velice brzo, protože děti romské, ale i jiné jsou handicapovány hnedka na začátku, když vstupují do základní školy. Další je důležité, aby potom v základních školách existovala pozice asistenta pedagoga právě pro takovéto děti, je potřeba, aby byly sníženy i limity počtu žáků ve třídách, aby se mohlo s těmi, s dětmi individuálně pracovat. To prospívá všem žákům, nejenom těch ze sociálně vyloučených lokalit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorOmlouvám se, jak to chcete udělat ty snížené limity?

Soňa MARKOVÁ, lídryně královéhradecké kandidátky Komunistické strany Čech a MoravyTo je přeci otázka zákona, školského zákona. To je věc, která je velice důležitá.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNení to otázka například také množství učitelů?

Soňa MARKOVÁ, lídryně královéhradecké kandidátky Komunistické strany Čech a MoravyJistěže, ale já si myslím, že kvalitní vzdělání je důležité pro všechny, pro všechny děti a pro vůbec potažmo potom pro celou společnost. Takže ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorO tom vůbec není sporu, já se, paní Marková, ptám na to, jestliže zákonem v příštím volebním období přikážete, že ve třídách bude méně dětí, tak budete z logiky potřebovat více učitelů a ty vezmete v příštím volebním období kde?

Soňa MARKOVÁ, lídryně královéhradecké kandidátky Komunistické strany Čech a MoravyTak já si myslím, víc učitelů je dostatek, učitelů je dostatek. Já si myslím, že to není zase tak významný problém. Určitě, co se týká počtu učitelů a tak dále, pedagogické fakulty produkují každý rok dostatečný počet učitelů, takže v tom není problém. Určitě problém je v tom získat na takováto opatření ať už to jsou asistenti, ať už to jsou poradenské služby a tak dále, to, co si myslím, že by pomohlo právě naplnění toho, aby vzdělání, které je velice důležité, se stalo skutečnou hodnotou pro tyto lidi a vzdělaní, vzdělaní absolventi základních, středních škol a tak dále určitě budou mít lepší naději na to získat práci.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíká Soňa Marková. Yvona Legierská za Stranu Práv Občanů ZEMANOVCI.

Yvona LEGIERSKÁ, číslo 6 na pražské kandidátce Strany Práv Občanů ZEMANOVCIJá naprosto souhlasím s tím, co zde bylo řečeno. V podstatě mohu opakovat jenom to, co už jsem říkala, všechny tyto koncepce týkající se předškolního vzdělávání, asistentů pedagogů, podchycení chytřejších dětí a vyvolat u nich zájem o minimálně alespoň střední školu, toto všechno v materiálech je uvedeno, ale opravdu se zřejmě to, co bylo napsáno v koncepci, se nerealizovalo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, paní Legierská, jestli jsem to úplně správně pochopil, tak Strana Práv Občanů ZEMANOVCI vzala celou koncepci, která už byla napsána a použila ...

Yvona LEGIERSKÁ, číslo 6 na pražské kandidátce Strany Práv Občanů ZEMANOVCIDruhá věc je, pravidelná školní docházka, pravidelná ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, dovolíte?

Yvona LEGIERSKÁ, číslo 6 na pražské kandidátce Strany Práv Občanů ZEMANOVCIPravidelná ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDovolíte? A použili jste ji jako svůj volební program, chápu to správně?

Yvona LEGIERSKÁ, číslo 6 na pražské kandidátce Strany Práv Občanů ZEMANOVCIV podstatě já myslím, že se tady všichni shodujeme na tom, že je problém ve společnosti, který se neustále prohlubuje, který je nějakým způsobem nutné řešit, ale otázka ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorCelou dobu mě zajímá jenom to, jak to chcete řešit?

Yvona LEGIERSKÁ, číslo 6 na pražské kandidátce Strany Práv Občanů ZEMANOVCIAle otázka je, že to, co odborníci napíší, sepíší, se v praxi nerealizuje. Hovořilo se například o tom, aby romské děti chodily pravidelně do školy, že by to mělo být vázáno také na výplatu dávek, ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorS tím souhlasíte?

Yvona LEGIERSKÁ, číslo 6 na pražské kandidátce Strany Práv Občanů ZEMANOVCIV podstatě, v podstatě je nutné zvýšit zodpovědnost rodičů za tuto situaci.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, paní Legierská, souhlasíte s tím, aby výplata sociálních dávek byla vázána na školní docházku nebo opačně?

Yvona LEGIERSKÁ, číslo 6 na pražské kandidátce Strany Práv Občanů ZEMANOVCIUrčitá podmínka by tam určitě měla být.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA jaká?

Yvona LEGIERSKÁ, číslo 6 na pražské kandidátce Strany Práv Občanů ZEMANOVCIRodiče by se měli řádně starat o své děti, ale tady nejde ani o vzdělávání, nebo nejde pouze o vzdělávání romských dětí, ale vůbec celé tady této populace.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, paní Legierská, my si možná úplně nerozumíme, souhlasíte vy a vaše strana s tím, aby byla výplata sociálních dávek vázána na to, že děti v té rodině chodit do školy, budou pečlivě a tak, jak mají, dle zákona navštěvovat školu?

Yvona LEGIERSKÁ, číslo 6 na pražské kandidátce Strany Práv Občanů ZEMANOVCIV podstatě jakási podmínka ve vazbě i na sociální dávky, na některé sociální dávky by mohla být připuštěna.

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéOna je.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo říkal Jaroslav Foldyna.

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéOna už je.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVydržte, pane Foldyno. Vy tam máte ten kondicionál. Tak chcete to, nebo ne?

Yvona LEGIERSKÁ, číslo 6 na pražské kandidátce Strany Práv Občanů ZEMANOVCIAno.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDěkuju. Jaroslav Foldyna říká ona už tam je.

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéPane redaktore, někdy se hrozím jedné věci, jak si lidé libují v tom, když slyší, že bude taková nulová tolerance. Někdo řekne já vyžaduji u nás ve městě bude teď nulová tolerance. A já se ptám pane starosto, to je nějaký nový zákon? To je, že začnou uplatňovat ty zákony, které platí, tak proč jsme je neuplatňovali? Ano, existují vazby na vyplácení podpory sociálních dávek vázaných na děti, které můžeme uplatnit, když dítě nechodí do školy, tak ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorOvšem, pane Foldyno, nezlobte se ...

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéAle my jsme to neuplatňovali.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo není záležitost, to není záležitost poslanců. To je záležitost jednotlivých místních městských úřadů.

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéJistě, čili tady není co vymýšlet, tady je to vymyšlený, je potřeba to dodržovat. A tady neseme odpovědnost my, nikoliv Romové.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorHnutí ANO, Kladno 17. září tohoto roku. Vystupuje tam Andrej Babiš a kromě jiného v debatě o romské menšině a vůbec o minoritách říká: "Chceme romskou problematiku řešit poctivě." Vztahoval to k těm předchozím řešením, které nebyly řešeny poctivě. Máte představu, jak to myslel?

Martin KOMÁREK, lídr liberecké kandidátky hnutí ANOJá jsem na Kladně nebyl na rozdíl od jiných meetingů ANO 2011, které jsou většinou dobře navštěvované, abych nám udělal trošku reklamu, ale já nevím, jestli to je vytrženo z kontextu nebo ne, protože pan Kalousek taky vytrhl z kontextu ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíkal jste, že jsem dobrý novinář, já jsem to nevytrhl z kontextu.

Martin KOMÁREK, lídr liberecké kandidátky hnutí ANONo, ale pan Kalousek vytrhl z kontextu Babišovu větu o živnostnících.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorAle já nejsem pan Kalousek.

Martin KOMÁREK, lídr liberecké kandidátky hnutí ANOTakže přistupovat poctivě. Je to velice těžký. On k tomu už nic dalšího neřekl?

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNe.

Martin KOMÁREK, lídr liberecké kandidátky hnutí ANOJo, tak takhle, já nejsem psycholog, ani člověk, který se dokáže vcítit do Andreje Babiše, byť je to předseda ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorAle ne, tak jsem, pane Komárku, předpokládal, že s ním občas třeba o tom mluvíte.

Martin KOMÁREK, lídr liberecké kandidátky hnutí ANOJasně, já vám říkám, nedokážu se vcítit do Andreje Babiše, ale dokážu vám říct, co si o tom myslí hnutí ANO a co vyplývá z našeho programu, to dokážu, to, kdybych nedokázal, tak tu nemám co dělat a samozřejmě umím odpovědět. A kdybych neuměl odpovědět a neměl jasnou odpověď, tak tu nemám co dělat, takže ta odpověď je jednoduchá, a tentokrát já budu souhlasit s panem Foldynou, i když jsme se trošinku střetli, ty zákony už existují. Tady zákon o školní docházce je, že školní docházka je povinná. My bychom měli dodržovat zákony této země a nulová tolerance je blbý, já říkám stejná pravidla pro všechny. Nevím, proč by měl někdo zneužívat svého postavení nebo zneužívat své chudoby, stejná pravidla pro všechny, to je jedna věc. A druhá věc je skutečně ty děti nemohou za to, v jakých podmínkách žijou a já si nemyslím, těch pedagogů je možná dost, ale je málo specializovaných pedagogů, kteří se dokážou věnovat těm dětem. Já obdivuju starosty, kteří pracují s romskými rodinami, které žijou v bídě a mají, trápí je nemoci, drogy, prostituce, lichva, to je obdivuhodný, ale stát proto dělá málo. Podle mě je potřeba skutečně, aby stát vyšel ze zkušenosti těchto starostů, řešil ty problémy v místě, ale to neznamená, že by mělo být ulevováno někomu, protože migruje, že jeho děti nemusí chodit do školy, prostě musí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJá tomu rozumím, pane Komárku, jenom mě zajímá jedna věc, protože to, co tady líčila Drahomíra Miklošová, tak to prostě byla zkušenost řekněme z obecné úrovně, z městské úrovně. Jak by v tom měl podle vašeho názoru působit stát?

Martin KOMÁREK, lídr liberecké kandidátky hnutí ANOJá jsem to říkal, jednak stát musí dbát o to, aby byly zákony dodržovány, aby platila stejná pravidla pro všechny.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTeď nejsou dodržovány, teď v této oblasti?

Martin KOMÁREK, lídr liberecké kandidátky hnutí ANONo, jestliže teďka paní Dytrichová, já to vím taky, mluví o tom, že sociálně slabí zejména Romové často neposílají děti do školy, dokonce je některé rodiny bohužel nutí krást, to je pravda, tak to znamená, že stát selhává a není schopen rodiče donutit k tomu, aby dodržovali zákony platné v této zemi, to je prostě selhání státu, to je systémové selhání státu, protože to nejsou jednotlivé případy, a všichni víme, to jsou minimálně tisíce, spíše desetitisíce případů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak to říká Martin Komárek. Jan Bartošek za KDUČSL. Vy jste před nějakou chvílí zmínil v rychlém sledu některá opatření, která chcete udělat. Já jsem si to jedno přečetl ve vašem programu, a to zní zvýšíme ochranu občanů před lichvou, protože lichva je bezesporu něco, co trápí i sociálně vyloučené oblasti, a dodáváte, zakážeme půjčky s úrokem nad 20 % RPSN. Jak jste došli k té částce nebo k té úrovni?

Jan BARTOŠEK, lídr jihočeské kandidátky KDUČSLTak já bych řekl takovou základní úvahu vlastně sociální politiky KDUČSL. Jedná se o to, že my jsme přesvědčeni, že prevence je vždycky lacinější a účinnější než následné hašení požáru ve smyslu třeba sociálně patologických jevů, proto si myslíme, že je potřeba jasným způsobem regulovat a vymezit se vůči věcem, které způsobují problémy v sociálně vyloučených lokalitách. Myslíme si, že jeden je byznys s chudobou ve smyslu příspěvku na bydlení, který je třeba regulovat, protože pak přesně být zajímavý, dále hazard a následně otázka lichvy. Jestliže máme zkušenosti z terénu, kdy je možné na lichvu v tento moment v České republice půjčovat na 3 tisíce procent, což v praxi znamená, že půjčíte tisíc korun a po vás někdo chce 30 tisíc, tak je to správně, tak vlastně sami tolerujeme vznik sociálně vyloučených lidí, kteří následně budou muset chtě nechtě svoji situaci řešit s velkou pravděpodobností kriminální činností. Z toho důvodu my jsme přišli s návrhem zastropovat to RPSN, tu roční úrokovou sazbu na 20 %.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJá se moc omlouvám, ale RPSN není roční úroková sazba, to je roční procentní sazba nákladů.

Jan BARTOŠEK, lídr jihočeské kandidátky KDUČSLTakhle, takhle, ano, děkuju.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNeměli byste teda se spíš bavit o úrocích než o RPSN. Myslíte si, že lichva se odehrává na úrovni termínu jako je RPSN?

Jan BARTOŠEK, lídr jihočeské kandidátky KDUČSLNe, jedná se o to, že chceme zastropovat RPSN 20 % včetně všech poplatků a včetně všeho, to znamená, že smlouvy, které by byly uzavřeny nad tento rámec, budou považovány za neplatné a nejsou vymahatelné. Následně lichvu vnímáme jako daňový únik, to znamená ti, kdo by provozovali lichvu, by byli trestáni. A jedná se o to, že 20 % je náš návrh. Samozřejmě jsme ochotni o něm jednat. Vím, že zkušenost ve Švýcarsku je třeba 15 %. Každopádně chceme zastropovat tu výši a limitovat výši, za který se půjčujou peníze.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJan Bartošek, KDUČSL. Zajímá mě názor Heleny Langšádlové za TOP 09. Je to dobrý nápad zákonem omezit?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, dvojka na středočeské kandidátce TOP 09Já se velmi omlouvám, já jsem se touto problematikou dlouhodobě zabývala, ono to není tak snadné omezit to fixní sazbou. Já jsem to, a říkám to po konzultaci s neziskovými organizacemi, které v těchto lokalitách působí. Problém je, že trestný čin lichvy my máme v tuto chvíli v trestním zákoníku, ale zatím nikdo nebyl za lichvu odsouzen. Tam totiž se jedná zejména o to, že ti lidé jsou v mimořádně nevýhodné situaci a ten, kdo jim to půjčuje, dopředu ví, že to půjčuje někomu, kdo to nebude moct vrátit. A problém je, že zatím se nepodařilo to, aby se policie, státní zastupitelství a soudy naučily vlastně s tímto pracovat a dokazovat to, nicméně i ze strany právě ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTakže není podle vašeho názoru potřeba přijímat nový zákon nebo novelizovat, používat ten stávající?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, dvojka na středočeské kandidátce TOP 09Já myslím, že není potřeba přijímat nový zákon, ale je potřeba přijímat stávající, o co bych chtěla, aby se to rozšířilo, je opravdu ten trestný čin lichvy právnických osob, protože velmi často se té lichvy dopouští právnické osoby, dávají mimořádně nevýhodné smlouvy podepsat těmto obyvatelům sociálně vyloučených lokality a oni opravdu se pak dostávají do bludného kruhu, kdy se nikdy už nemohou dostat z toho svého zadlužení. Je v tom velký problém, stejně tak ještě pořád v tom, že jsou velmi vysoké náklady, dlužník musí platit své dluhy, ale jsou ještě pořád vysoké náklady související s vymáháním dluhů, a to je potřeba změnit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorI v programu ČSSD, pane Foldyno, se mluví o tom, že by tyto jevy jako je například lichva, jste chtěli nějakým způsobem odstranit.

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéJe potřeba přesnějc definovat a já si myslím to důležité, co řekl můj kolega, bylo to včetně všech sounáležitostí. Tady to samotné číslo z toho není až tak zásadní, jako včetně všech ... Tam v těch smlouvách se objevují drobným písmem psané různé pod jaksi sankční náklady, které potom z toho vytvoří ten ohromný zátěž, to ohromné břímě na toho člověk. Čili ano, já vidím a cítím docela politickou shodu napříč. My to musíme jenom nějakým způsobem vydefinovat v tom druhém čtení, ale je tady vidět, že lichva je v této chvíli velmi problém a musíme se jím zabývat, a jsem celkem potěšen, že se tedy shodujeme na tom, pan Komárek kroutí hlavou, určitě to mají nějaký specifický nápad, bude mít ANO 2011, ale to už jsme si zvykli. My budeme postupovat standardně. Já jsem rád, že prostě tady docházíme k nějaké shodě, včetně všech sounáležitostí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak Jaroslav Foldyna vypadá velice optimisticky. Drahomíra Miklošová za ODS je podobně optimistická? Byla by vaše strana ochotná se pustit do takového podobného nápadu, o kterém tady minimálně KDUČSL a ČSSD mluvily?

Drahomíra MIKLOŠOVÁ, číslo 12 na ústecké kandidátce Občanské demokratické stranyJá si myslím, že by to bylo určitě vhodné, aby se zastropovaly možné úrokové sazby, protože sice nepamatuju první republiku, ale mám informaci, že za první republiky existoval strop a vše, co bylo nad to, jakákoliv půjčka, už byl trestný čin. Takže si myslím, že toto téma by se mělo debatovat, zastropovat, protože ti lidé se dostávají do neskutečně svízelných situací a myslím si, že teď nastává doba předvánoční, kdy opět do těch lidí budou sypány reklamy, půjčte si za pětistovku měsíčně 40 tisíc, my vám na občanku půjčíme, a to si myslím, že je hrozně špatně, protože ti lidé opravdu podepisují takové smlouvy, které nemohou jim ani porozumět.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak v řadě nám čekají další dotazy od našich posluchačů, ještě jednou připomínám, že i po osmnácté hodině posloucháte předvolební Speciální Radiožurnálu dnes s Martinem Komárkem za hnutí ANO, Drahomírou Miklošovou za ODS, Yvonou Legierskou za Stranu Práv Občanů ZEMANOVCI, Helenou Langšádlovou za TOP 09, Jaroslavem Foldynou za sociální demokracii, Soňou Markovou za KSČM a Janem Bartoškem za KDUČSL. Emailem přišel dotaz od Aleny Čihařové. Ptá se: "Nevidím důvod, proč by nezaměstnaní pobírající dávky nemohli dělat veřejné práce, vy ano?" Soňo Marková.

Soňa MARKOVÁ, lídryně královéhradecké kandidátky Komunistické strany Čech a MoravyTak je jasné, že tak, jak to bylo ustanoveno v zákoně a následně bylo zrušeno Ústavním soudem, tak přesně to fungovat nemůže, protože to se dalo přirovnat spíše tak trošku k otrocké práci, to znamená, že vlastně práce ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJenom připomeňme pro naše posluchače, že tam byla nutnost veřejných prací, aby ten dotyčný dostal danou sociální dávku.

Soňa MARKOVÁ, lídryně královéhradecké kandidátky Komunistické strany Čech a MoravyPřesně tak, ale v podstatě ti občané byli nuceni pod hrozbou odejmutí dávek v podstatě pracovat zadarmo, takže ten princip tak, jak to bylo postaveno v tom zákoně, nebyl správný, a proto zcela oprávněně byl Ústavním soudem tedy zruše. Na druhou stranu určitě musí platit, že za práci musí být i podle mezinárodních konvencí i zákonů České republiky zaplacena mzda, alespoň minimální, to znamená, určitě je potřeba nebo každý ..., většina lidí chce dostat své peníze za práci, nikoliv za to, že bude sedět doma. Těch lidí, kteří nechtějí pracovat, je 4 % v populaci a je jasné, že je třeba, aby lidé dostali práci a dostali za ni zaplaceno. To je ..., proto také to není jednoduchý problém.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorAno, a proto spolu tady o něm mluvíme.

Soňa MARKOVÁ, lídryně královéhradecké kandidátky Komunistické strany Čech a MoravyI když my se tady bavíme o tom, jak vyřešit i otázku těch sociálně vyloučených lidí, protože to není jenom otázka sankcí, bezpečnosti, otázka školního vzdělání, otázka těch sociálních věcí, ale je to otázka především práce, aby ta práce byla a aby ti lidé za tu práci dostali zaplaceno, nic víc, nic míň.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře, paní Marková, ale znovu k tomu dotazu, Alena Čihařová se ptá: "Nevidím důvod, proč by nezaměstnaní pobírající dávky nemohli dělat veřejné práce?" Nemůžeme se jí teď zeptat do detailu, jak to myslí, ale zajímá mě, jak to myslíte vy, když nemůžete navázat vyplacení té dávky na to, že ten dotyčný bude pracovat?

Soňa MARKOVÁ, lídryně královéhradecké kandidátky Komunistické strany Čech a MoravyJá si myslím, že na lidi, kteří pobírají dávky, je třeba se dívat diferencovaně. Určitě je rozdíl mezi člověkem, který dlouhodobě nepracuje, protože nechce, anebo člověk, který 30 let pracoval, je mu přes 50, nemá práci a teď najednou byl nucen takovýmto způsobem a platil si celou dobu, platil si odvody sociální a teď najednou se dostal do takovéto situace. Je třeba se dívat na ty lidi diferencovaně a skutečně ty, kteří nechtějí pracovat a chtějí dávky, tak tam podmínit samozřejmě to prací, která bude ale zaplacena přiměřeně tak, jak co odpracují, to je důležité.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘíká Soňa Marková. Yvona Legierská za Stranu Práv Občanů ZEMANOVCI, stejná otázka.

Yvona LEGIERSKÁ, číslo 6 na pražské kandidátce Strany Práv Občanů ZEMANOVCIVzpomněla jsem si na jednoho starostu, kdysi se zviditelnil v televizi, byly to Jindřichovice pod Smrkem. A ten mi vyprávěl, že měl 50% nezaměstnanost ve své obci. Díky prostředkům z aktivní politiky zaměstnanosti se mu podařilo zcela zlikvidovat tuto nezaměstnanost tím, že v podstatě lidi zaměstnal, nejenom v rámci veřejně prospěšných prací pro obec, ale dejme tomu pracovali v lese, ano. Zajistil, zajistil teplo pro obec.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJen malý detail, pan starosta Pávek byl starostou Jindřichovic pod Smrkem, což je malá vesnička. Lze toto naroubovat i na město, kde má 50 tisíc obyvatel?

Yvona LEGIERSKÁ, číslo 6 na pražské kandidátce Strany Práv Občanů ZEMANOVCIJá chci jenom říci, že obce mají desítky, obce, kraje, stát má desítky firem, to znamená, které zřídily příspěvkové rozpočtové organizace a v podstatě, proč by nemohli být dlouhodobě nezaměstnaní zaměstnáni právě zde? Proč jim vyplácet ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDostávali by za takovou práci plat anebo by dostávali jen řekněme dávku v nezaměstnanosti?

Yvona LEGIERSKÁ, číslo 6 na pražské kandidátce Strany Práv Občanů ZEMANOVCIJá si myslím, že jednoznačně by měli dostávat plat, protože samozřejmě oni potřebují mít i odpracované roky do důchodu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorOvšem rázem, kdyby dostávali ..., pardon, paní Legierská, kdyby dostávali plat, tak by rázem už nepobírali dávku v nezaměstnanosti.

Yvona LEGIERSKÁ, číslo 6 na pražské kandidátce Strany Práv Občanů ZEMANOVCIAno, právě proto, aby měli odpracovány roky také do starobního důchodu. To je daleko lepší řešení s tím, že ta, ty prostředky z aktivní politiky zaměstnanosti by vyřešily celou řadu prostě situací.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak to si myslí Strana Práv Občanů ZEMANOVCI. Martin Komárek za hnutí ANO.

Martin KOMÁREK, lídr liberecké kandidátky hnutí ANOJá si myslím, že určitě ano, ale není to řešení, podle mě řešením je vytvářením nových pracovních míst zejména v soukromém sektoru, podpora podnikatelům, kteří zaměstnají lidi v rizikovém věku jako jsem já nad 50 let nebo absolventy škol či učňáků, mezi kterými je nejvyšší nezaměstnanost a pak tady dlouhodobě nezaměstnané. Je potřeba jim dát úlevu na sociálním a zdravotním pojištění, případně daňovou úlevu, jak to máme v programu ANO. Veřejný sektor není schopen být motorem nebo jediným motorem toho, aby se nezaměstnanost vrátila zpátky na 3, 4 %. A já ještě, jestli dovolíte, pane Veselovský, dlužím panu Foldynovi odpověď na otázku, proč jsem kroutil hlavou. Ano, kroutil jsem hlavou, jak teďka najednou vy, kteří jste umožnili to, že lichváři odírají chudé lidi, vy jste schválili ten zákon, teďka najednou docházíte k tomu, že by se ten zákon měl změnit. Já to opravdu nechápu, omlouvám se, já to nechápu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak reakce Jaroslava Foldyny.

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéPane Komárku, já vidím, že vy nechápete víc věcí, vy nechápete víc věcí. Vy tady mluvíte, že soukromý sektor vyřeší nezaměstnanost. My tady mluvíme o nezaměstnanosti Romů, kteří jsou nízko kvalifikovaní nebo vůbec nekvalifikovaní.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPane Komárku, vydržte prosím.

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéMáme odpovídat na otázku, jestli nezaměstnaní, takže samozřejmě ...

Martin KOMÁREK, lídr liberecké kandidátky hnutí ANO/Nesrozumitelné/, pane Foldyno. Vidíte tam slovo Rom v tom dotazu?

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéAle my jsme tady ...

Martin KOMÁREK, lídr liberecké kandidátky hnutí ANOProsím vás, odpovězte mi, je tam slovo Rom? Děkuju.

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéV této chvíli máte pravdu.

Martin KOMÁREK, lídr liberecké kandidátky hnutí ANODěkuju.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTeď mluví Jaroslav Foldyna, tak.

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéMy jsme samozřejmě žádný zákon, mluvíte o zákonu, který jsme udělali, já vůbec nevím, o jakém zákonu mluvíte, protože takový není. My jsme přeci definovali lichvu nějakým způsobem v zákoně a tento, ta definice je obcházena v této chvíli a my tu říkáme, že jsme poznali, že je obcházena, a že chceme, aby bylo stanoveno další ... No, brzo nebo pozdě, pane Komárku.

Martin KOMÁREK, lídr liberecké kandidátky hnutí ANONo, hodně pozdě.

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéPane Komárku, pozdě, ale přece.

Martin KOMÁREK, lídr liberecké kandidátky hnutí ANOTo je dobře.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPodle všech znaků bych řekl, že se na tom asi úplně neshodnete. Ještě mě zajímá názor Jana Bartoška na to spojení veřejných prací nebo zaměstnávání řekněme ve veřejných společnostech a toho statutu nezaměstnaného.

Jan BARTOŠEK, lídr jihočeské kandidátky KDUČSLDěkuji. Já bych se vrátil k tématu. Myslím si, že základní myšlenka vůbec veřejně prospěšných prací, respektive, zda mají pracovat, nebo ne, je, že se nesmí vyplácet zůstávat dlouhodobě na dávkách, protože to je špatné, to není motivační. Sociální systém má fungovat motivačně a má lidi vracet zpátky do systému. Musíme být spravedliví. Jestliže člověk pracuje, do systému odvádí, tak předpokládá, že v případě, že se mu nebude dařit, což se může stát každému z nás, ten systém ho zachytí, nějakou dobu mu pomůže a vrátí ho zpět, to je systém sociální práce. Jestliže někdo sociální politiku bere tak, že to je dojná kráva, z které může těžit, dokud se mu líbí, tak je to špatně a tohle to by měl stát prostě zarazit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, kdo ji takhle bere?

Jan BARTOŠEK, lídr jihočeské kandidátky KDUČSLNo, tak máte případy lidí, a to ze statistik úřadů práce je dokazatelný, že prostě máte určité procento lidí, kteří nikdy nepracovali, je to asi 4 % myslím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorRozumím.

Jan BARTOŠEK, lídr jihočeské kandidátky KDUČSLTakže vrátím to k tomu, že ano, lidi, kteří jsou po nějaké době dlouhodobě nezaměstnaní, a teď se bavme, jestli je to půlroku nebo rok, protože i mám zkušenost, protože jsem komunální politik a vím, že lidem kolem mě se to děje, že vypadnou prostě z toho systému, přijdou o práci, to prostě se tak děje v životě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak co potom s nimi?

Jan BARTOŠEK, lídr jihočeské kandidátky KDUČSLTak následně lidi mají tendenci, já s tím souhlasím, pracovat, protože to je součást jejich sebehodnoty. V případě, že budou dlouhodobě nezaměstnaní, nechť potom nastoupí a vrátíme se, prosazujeme, že se vrátíme k veřejně prospěšným pracem a v případě, že ty lidi přijmou veřejně prospěšné práce, řekněme v určitém rozsahu, nechť tam je motivační složka finanční, která následně tu mzdu ohodnotí, ale nemělo by to být, nemělo by to být na pracovní smlouvu, mělo by to být pouze dočasné a směřovat toho člověka zpátky na trh práce, aby měl plný úvazek.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNázor Jana Bartoška za KDUČSL. Ještě poznámka Heleny Langšádlové za TOP 09.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, dvojka na středočeské kandidátce TOP 09Já jsem chtěla říct, že ten, kdo je dlouhodobě nezaměstnaný, by se měl vzdělávat nebo pracovat. Myslím si, že byla chyba, když byla zrušena veřejná služba, protože já jsem potkala lidí, kteří tuto veřejnou službu vykonávali v knihovně neob v ústavu sociální péče nebo mateřský školce, to nebyli jenom lidé, kteří chodili uklízet ulice. A já si myslím, že každý má smysl života a práce k tomu patří a ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, co s tím chcete udělat? Službu, veřejnou službu zrušil svými nálezy Ústavní soud.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, dvojka na středočeské kandidátce TOP 09Ale já si myslím, že se k tomu máme vrátit a upravit ten návrh zákona tak, aby vyhovoval usnesení Ústavního soudu a ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA jak by tedy podle řekněme plánu nebo návodu TOP 09 mělo to souručenství veřejné služby s těmi dávkami vypadat?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, dvojka na středočeské kandidátce TOP 09Já si myslím, že zkrátka ten, kdo dlouhodobě nepracuje, jak jsem již říkala, to znamená třeba déle než půl roku, tři čtvrtě roku, tak by měl, měl povinně pracovat nebo se vzdělávat a ono to souvisí i s těmi dětmi. Já jsem byla na sídlišti Janov, byť nejsem ze severních Čech, a tam, když mluvíte i třeba s učiteli ve škole, tak tam je obrovským problémem to, že jejich rodiče třeba 10 let nepracovali, oni ráno neviděli své rodiče vstávat a jít do práce a souvisí to potom i s tou docházkou těch dětí, takže opravdu je to spojeno i se sociální prací. Je potřeba opravdu sociální práci tak, jak jsem třeba viděla tento týden, Farní charita Beroun vytvořila takové startovací bydlení pro lidi, kteří odešli z azylového domu, současně jim shání práci, ti lidé potřebují podporu, někteří to nezvládnou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorRozumím. Teď se tady primárně bavíme o tom, co byste případně jako sněmovní politici, poslanci dělali v tom dalším volebním období. Ještě poznámka Yvony Legierské?

Yvona LEGIERSKÁ, číslo 6 na pražské kandidátce Strany Práv Občanů ZEMANOVCIV souvislosti s tím, co říkala paní Langšádlová ohledně toho, co děti neviděly své rodiče celý svůj dosavadní život chodit do práce, já bych chtěla tady zmínit problematiku Kofoedovy školy. Ty byly založeny v Dánsku, já jsem kdysi jednu takovou navštívila a byla jsem velmi mile překvapena, protože i v Dánsku samozřejmě mají problémy zejména s imigranty a oni je nenechají sedět doma a na dávkách, ti lidé posílají děti do školy, chodí každý den do této školy, zkouší si nejrůznější práci, zdokonalují se například, já nevím, opravují kola, pletou košíky, někde něco šijí a podobně, takže je to jakási pravidelnost a děti nakonec budou mít i vzor v tom, že jejich rodiče nejsou pouze na sociálních dávkách. Tito lidé se mohou časem, časem integrovat vlastně do klasického trhu práce.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorChápu. Jak by to fungovalo, ptám se Drahomíry Miklošové za ODS?

Drahomíra MIKLOŠOVÁ, číslo 12 na ústecké kandidátce Občanské demokratické stranyJá se vrátím k té veřejné službě, protože to nebylo úplně práce zadarmo, jak to tady zaznívalo. Lidé, kteří šli na veřejnou službu, tak dostávali podle počtu odpracovaných hodin příplatek k sociálním dávkám ve výši 1000 až 1500 korun.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMěsíčně?

Drahomíra MIKLOŠOVÁ, číslo 12 na ústecké kandidátce Občanské demokratické stranyTo znamená byl veliký zájem mezi nezaměstnanými tuto službu vykonávat a mně velmi chybí, že tito lidé už nepracují, protože se jim nevyplatí vstát, protože i ten, co přijde, i ten, co zůstane doma, má stejnou výši sociální dávky. Takže je škoda a bylo by potřeba a i ODS má to ve svém programu vrátit se opět k hledání, aby to legislativně bylo v pořádku, aby byla povinnost vykonávat veřejnou službu, protože jsou tam i návyky ráno vstát a jít někam něco udělat a já si myslím, že to byla velká škoda, že tato veřejná služba byla zrušena a že ti lidé zůstali doma, když už se naučili chodit do té práce, třebaže jenom na 20, 30 hodin v měsíci, měli motivaci a ta motivace byly peníze.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNázor Drahomíry Miklošové za ODS a teď téměř v závěru této předvolební debaty ještě dotaz od Zdeny Hamáčkové z webové aplikace na webu Radiožurnál.cz. "Když budete ve sněmovně, podpoříte konečně vykoupení a zbourání vepřína v Letech u Písku a stavbu památníku romskému holocaustu za erární peníze?" To je dotaz například na Martina Komárka z hnutí ANO.

Martin KOMÁREK, lídr liberecké kandidátky hnutí ANOAno, to je tady reklama pro nás to ano, pokud ta cena za vykoupení bude lidská a nebude lichvářská a pokud se na postavení památníku budou podílet i soukromé organizace a myslím si, že dokážeme sehnat peníze i od soukromých sponzorů, abychom nemuseli utrácet státní peníze, které jsou potřeba na jiné věci.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo znamená principiálně ano, ale nesmí to moc stát?

Martin KOMÁREK, lídr liberecké kandidátky hnutí ANONo, určitě, musíme se chovat ke státním penězům jako řádní hospodáři a když nás někdo vydírá, tak bysme na to neměli přistupovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDrahomíra Miklošová za ODS, jak vy byste viděla vykoupení toho vepřína?

Drahomíra MIKLOŠOVÁ, číslo 12 na ústecké kandidátce Občanské demokratické stranyJá si myslím, že opravdu by ta cena měla být v rovině znaleckých posudků a nikoliv to vydírání. Já bych se přihlásila k tomu, aby ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, co když ten majitel prostě chce tu nejlepší cenu, kterou může dostat, co je na tom za vydírání?

Drahomíra MIKLOŠOVÁ, číslo 12 na ústecké kandidátce Občanské demokratické stranyNo, já si myslím, že ty zkušenosti, které jsme již sledovali v médiích ohledně výkupu pozemků na dálnice a tak podobně, tak skutečně ty ceny ne vždycky odpovídaly znaleckým posudkům, případně, případně ceně v místě a čase obvyklé. Takže myslím si, že jednat určitě s těmi majiteli, je otázka asi výstupu, kterého se dosáhne a já bych se přimlouvala, aby ten památník vznikl, protože je potřeba se přihlásit k tomu, co tam vlastně ti Romové prožili a já bych to podpořila.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorIvana Legierská za Stranu Práv Občanů ZEMANOVCI, co vy?

Yvona LEGIERSKÁ, číslo 6 na pražské kandidátce Strany Práv Občanů ZEMANOVCIV posledních několika letech jsem spolupracovala s celou řadou romských organizací, poznala jsem mezi nimi spoustu vynikajících lidí. Debatovali jsme také o tomto problému. Já si myslím, že by se to dalo podpořit, ale přikláním se k tomu samozřejmě za rozumné peníze.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTrošku obávám se vás zeptat, co to jsou rozumné peníze kohokoliv v podstatě?

Yvona LEGIERSKÁ, číslo 6 na pražské kandidátce Strany Práv Občanů ZEMANOVCIBez podkladů těžko asi tady budeme říkat, jestli to je 10 milionů, 100 milionů, to po nás nemůžete, pane redaktore, chtít.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJá jsem právě říkal, že se trošku obávám se na to zeptat. Helena Langšádlová za TOP 09, otázka letského památníku.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, dvojka na středočeské kandidátce TOP 09Tak je to otázka nikoliv na budoucí, případně členy Poslanecké sněmovny, to je samozřejmě věc exekutivy, která by jednala o výkupu, neznáme vůbec v tuto chvíli podmínky, ale ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPokud by vaše strana byla velice úspěšná ve volbách, mohla by být i v exekutivě.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, dvojka na středočeské kandidátce TOP 09Je potřeba, je v každém případě potřeba se vracet k té historii, protože je potřeba si připomenout, že v rámci druhé světové války a následných dějin, my jsme opravdu se zbavili všech menšin, jak té židovské, tak té německé, tak vlastně i té romské. To k tomu tady došlo a vlastně to, co dneska, s čím bojujeme, tak to je i následkem tady těch tragických dějin. Já sama jsem společně s kolegy napříč politickými stranami dala návrh, aby 7. březen byl vyhlášen jako významný den, protože to je den, kdy začal právě romský holocaust.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak to byl názor Heleny Langšádlové. Jaroslav Foldyna za ČSSD. Když byste se stal poslancem nebo byl případně v exekutivě?

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéTak je to otázka vždycky toho, co už tady proběhlo, otázka to je ceny, za kterou, teď je to taková velice akademická otázka.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, pane Foldyno, to přece není akademická otázka.

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéJe to akademická otázka.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorProtože do této doby to zůstalo v rovině, že se do toho v podstatě nikomu nechtělo jaksi vůbec tu věc rozjet.

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéTak já si myslím, že to bych to takhle neviděl, já nevím, jestli se to nechtělo, ale vždycky je to otázka ceny, v tomto ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorOpravdu ta věc byla tak daleko, pardon, pane Foldyno, opravdu ta věc byla tak daleko, že už se jednalo o ceně a že stát možná logicky řekl to je drahé, do toho nepůjdeme?

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéTak já jsem u toho v této chvíli nebyl, to se musíte zeptat někoho z vlády, kdo, kdo u toho byl, kdo vyjednával. Morálně, morálně naše společnost má povinnost, aby vznikl památník v Letech, ale v této chvíli musíme respektovat také to, že tam je nějaký soukromý subjekt, který řekne já za to chci 100 milionů korun a to už prostě ten stát není schopen v této chvíli překročit. Čili morálně jsem pro, aby v Letech byl památník, ale je to otázka dohody, která bude cena.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorSoňa Marková, Komunistická strana Čech a Moravy?

Soňa MARKOVÁ, lídryně královéhradecké kandidátky Komunistické strany Čech a MoravyJá se domnívám, že oběti holocaustu je třeba připomínat novým generacím současné i další, které ty věci neprožily, takže ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorAť to stojí, co to stojí,

Soňa MARKOVÁ, lídryně královéhradecké kandidátky Komunistické strany Čech a MoravyJá si myslím, že, pokud vůbec, že se musí nejdříve začít jednat a určitě bude, pokud se začne jednat, pokud stát si uvědomí, že to skutečně chce a já si myslím, že by to měl chtít, tak potom je to třeba ..., je to přeci otázka dohody, bude to otázka toho, že tomu člověku, který tam podniká, je třeba nahradit to, že tedy přijde o něco, a na druhou stranu je určitě to vždycky výzva k různým organizacím, sponzorům a tak dále, aby třeba tomu státu pomohli financovat takovouto věc, která ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTedy to, co říkal Martin Komárek.

Soňa MARKOVÁ, lídryně královéhradecké kandidátky Komunistické strany Čech a MoravyKterá se nedá jenom poměřovat penězi. My jsme se dostali do společnosti, která všechno poměřuje penězi, já si myslím, že to není dobře, některé věci jsou k nezaplacení.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA Jan Bartošek, KDUČSL.

Jan BARTOŠEK, lídr jihočeské kandidátky KDUČSLKdyž byla letos připomínka romského holocaustu, tak jsem v Letech u Písku byl, mluvil jsem tam s lidmi, kteří zažili romský holocaust a myslím, že je podstatná jedna věc. V Letech ten koncentrák nešéfovali Němci, to šéfovali Češi, to znamená náš národ nese svým způsobem spoluzodpovědnost za to, co se tam dělo. A myslím si, že je důležité tu situaci vyřešit. Můj návrh, myslím si KDUČSL bude postupovat tím způsobem, jak jsme zvyklí postupovat na obcích, to znamená vypracovat znalecký posudek na cenu té nemovitosti, bavit se s majitelem, v případě, že bude shoda a najdeme nějaké schůdné řešení, které bude vycházet ze znaleckého posudku nebo jemu přiměřené, v tom případě jednejme a jsem pro, aby se skutečně situace v Letech vyřešila.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak taková byla dnešní předvolební debata Radiožurnálu čtvrtá v pořadí. Zítra od, možná netradičně těch 4 až 5 debat, zítra od 12 hodin a 30 minut vás na vlnách Radiožurnálu bude čekat debata lídrů politických stran, které kandidují do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Ta otázka v podstatě bude velice jednoduchá, bude se táhnout celým tím pořadem, jak se změní po volbách Česká republika. Účastníky této debaty byly Jan Bartošek za KDUČSL. Díky.

Jan BARTOŠEK, lídr jihočeské kandidátky KDUČSLTaké děkuji.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorSoňa Marková za KSČM, díky i vám.

Soňa MARKOVÁ, lídryně královéhradecké kandidátky Komunistické strany Čech a MoravyDěkuji. Na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJaroslav Foldyna za ČSSD. Děkuji.

Jaroslav FOLDYNA, lídr ústecké kandidátky České strany sociálně demokratickéDěkuji. Na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorHelena Langšádlová za TOP 09. Děkuji i vám.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, dvojka na středočeské kandidátce TOP 09Děkuji za pozvání.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorYvona Legierská za Stranu Práv Občanů ZEMANOVCI. Děkuji za účast.

Yvona LEGIERSKÁ, číslo 6 na pražské kandidátce Strany Práv Občanů ZEMANOVCIDěkuji. Na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDrahomíra Miklošová za ODS. Díky.

Drahomíra MIKLOŠOVÁ, číslo 12 na ústecké kandidátce Občanské demokratické stranyJá děkuji za pozvání a na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorKonečně Martin Komárek za hnutí ANO. Pane Komárku, i vám děkuji za účast.

Martin KOMÁREK, lídr liberecké kandidátky hnutí ANOJá děkuji za příjemnou debatu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorU mikrofonu byl Martin Veselovský.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio